İşsiz ve emekliye hükümetten müjde

50 bin işsizi işe alınacak, emeklilerde çalışacak müjdesi

Müjde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten geldi. İşsiz ve emekliye müjde

Bakan Çelik, ülkenin doğusunda bulunan 23 ildeki 50 bin işsizi işe alacaklarını, sayıları 4 milyonu bulan düşük aylıklı emekliler için de intibak çalışması başlatacakları müjdesini verdi.
Erdoğan SÜZER’in haberi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bakanlıktaki ikinci dönemine hızlı başladı. Önceki bakanlık döneminde gece gündüz çalışarak sosyal güvenlik reformunu çıkaran Çelik, portföyündeki zor konular için, “Bu dönemde çalışma hayatıyla ilgili her şey cesaretle yapılacak, kimsenin kuşsusu olmasınî dedi.

Kaynak fondan

Gazetelerin sosyal güvenlik yazarı ve uzmanlarıyla iftar yemeğinde bir araya gelen Bakan Çelik, ilk müjdeyi işsizlere verdi. İşsizlik Fonu’ndan aktarılan 1,4 milyar liralık kaynağın bir bölümüyle 50 bin işsize geçici iş sağlayacaklarını belirten Çelik, şu bilgileri verdi:

“İşsizlerimizi toplum yararına işlerde çalıştırmak için yeni bir hamle başlatıyoruz. Bu amaçla sosyoekonomik yönden geri kalmış 23 il belirledik. Bu illerde bulunan 50 bin işsizimizi asgari ücretle sigortalı olarak toplum yararına işlerde çalıştıracağız. Bu kişileri İşkur’a kayıtlı işsizlerden seçeceğiz. Kaydı olmayan yararlanamayacak. Bu işsizleri ağırlıklı olarak ağaçlandırma işlerinde çalıştırmak istiyoruz. Ankara’dan uçakla kalkıyorsunuz Kars’a kadar ağaç yok. Van Gölü’nün etrafını, Keban Barajı’nın etrafını kıraç görüntüden kurtarıp yeşilliklerle örtmek, orman haline getirmek istiyoruz.”

Bürokratlar çalışıyor

Bakan Çelik, farklı yıllarda farklı sistemlerle emekliye ayrıldıkları için aralarında maaş uçurumu oluşan yaklaşık 4 milyon emekliye de şu müjdeyi verdi: “Emeklilerin aylık bağlama sistemiyle bugüne kadar çok oynanmış. Aslında intibak dediğiniz zaman bunun belli bir adresi yok. Bürokratlarıma talimat verdim 1980 yılından bu yana tüm emeklilerin durumunu inceletiyorum. Hangi dönemde emekli olmuş vatandaşlarımızın durumlarında iyileştirme gerekiyor, ortaya çıkaracağız. Gerekirse kademeli bir iyileştirme yapacağız. Çok güzel bir çalışma. Bürokratlarımız birkaç ay içerisinde tüm fotoğrafı ortaya koyacaklar.î

Kıdem tazminatı fonu geliyor

Faruk Çelik, kıdem tazminatını bakanlık olarak kendi mutfaklarında çalışmaya başladıklarını söyledi. Çelik şöyle devam etti: “Yakın zamanda önümüze geleceğini düşünmemiştim. Ancak taşeron işverenlerle ilgili kayıt dışılık ve işçilere karşı yapılan haksızlıkları önlemek için artık gerekli hale geldi. Taşeron işçilik dünya gerçeği. Kamu bile gelecekte özel hastanelerle rekabet edebilmek için belki bunu kullanacak. Mevcut yapıda taşeron işçisine tatil yok, çalışma saatleri düzensiz, tazminat yok. Her şey işveren beyefendinin insafına kalmış. Fonu kurarak bu haksızlıkları gidereceğiz. Taşeron işçisine örgütlenme hakkı da getireceğiz. Kamu İhale Yasası’na bununla ilgili düzenlemeler ekleyeceğiz. Fon için uzlaşı arayacağız. Kimi maddelerde yüzde 80 kiminde yüzde 50′nin üzerindeki uzlaşı yeterli olur.”

Herkesin hesabı olacak

Fonun kaynağı konusunda çok uç fikirler olduğunu dile getiren Bakan Çelik, “Örneğin İşsizlik Sigortası Fonu’nda 50 milyardan fazla para birikti. Bu para işsize yeter. Artık bu fona kesintiyi durdurup aynı kesintileri Kıdem Tazminatı Fonu için yapalım, işsizlik fonu da nemasıyla kavrulsun diyenler var. Öyle ya da böyle fon kurulacaksa parası yine işverenden çıkacakî dedi. Herkesin bankada kişisel hesabı olacağını, hak kayıpları olmadan, kazanılmış haklara dokunmadan sorunu çözmek istediklerini dile getiren Çelik şunları söyledi:

“1 yıla 1 maaş ikramiye mevcutta var. Ancak yeni bir sistem gelince eskisiyle karıştırmamak gerekiyor. Aksi halde kazanç-kayıp diye hesap yapılır ki bu doğru olmaz. Hak hukuk olacak. Mevcut sistem 1970′leri yenisi ise geleceği kurguluyor. Yeni sistem kendi içinde değerlendirilmeli. Tazminat alamayan milyonlarca insanı da düşünmek zorundayız.”

Memur zammı iki yılda bir

Bakan Çelik, memurların toplu sözleşme hakkına ilişkin yasal düzenleme üzerinde çalışmaların olumlu gittiğini kaydetti. Çelik, “Memurlarla bir çok konuda anlaştık. Esasen memurlarla da tıpkı işçiler gibi iki yılda bir toplu sözleşme yapmak, dolayısıyla iki yılda bir zam belirleme yönünde niyetimiz varî dedi.

Sigaraya sağlık zammı

Sigara üzerine sağlık primi ya da sağlık zammı eklenip fiyatının bu düzeyde arttırılmasının güzel bir konu olduğunu dile getiren Çelik, bunu Hükümet içinde gündeme gelebileceğini bildirdi. Çelik, “Hatta sigara dışında, şekeri olmayan, kolesterol sorunu olmayan, kilo dengesi iyi, sağlıklı insanlardan sağlık primi alınmaması yönünde düzenleme yapmak gerektiğini bile düşünüyorumî diye konuştu.
Teşvikler birleştirilecek

İstihdamla ilgili yaygın teşvikler uyguladıklarını hatırlatan Çelik, ancak istihdamı artırıcı teşvikler adı altında hepsini tek teşvik mekanizmasına dönüştürmek istediklerini kaydetti. Teşvikleri parçalı bulutlu yapıdan kurtarıp daha anlaşılır, ilgililerin daha kolay anlayıp yararlanabileceği bir yapı olmasını istediklerini vurgulayan Çelik, yeni istihdam teşviki için kendilerine talep gelmediğini bildirdi.

Geç kaldık 200 bin kişi işini kaybetti

Faruk çelik, 2008′de küresel krizin etkileri başlar başlamaz hemen harekete geçip kısa çalışma ödeneğini hazırladıklarını hatırlattı. Çelik, “Kasım ayında yürürlüğe koyalım istedik. Ancak Maliye’yi ikna edemedik. Bu yüzden kısa çalışma ödeneği ancak şubat ayının sonunda yürürlüğe girebildi. Tabi bu sırada da ne yazık ki 150-200 bin kişi işini kaybetti” dedi.

Sendikacılıkta barajın tamamen kalkmasından yana olduklarını vurgulayan Çelik, “Ancak amacı sendikacılık olmayan başka unsurların bu durumu kötüye kullanma riski de var. Sendikalar en az yüzde 1-5 olsun istiyorlar. Bu yıl bu sorunu çözmeyi istiyoruzî şeklinde konuştu.

Maçta Burfalı’yım

Bakan Faruk Çelik aslen Bursalı. Ancak bu dönemde Urfa’dan milletvekili oldu. 4 Eylül’de iki kent arasında dostluk maçı yapılacak. Bakan, “Hangi takımı tutacaksınız?” sorusuna “Tabi ki Burfa’yı tutacağım” yanıtı veriyor.

BUGÜN

Yazar admin


25 8 2011 emeklilere müzdeerdoğan süzer emekliye müjde yazısıkamu taşeron işçilerimemurlara 2 yılda bir zam Yayınlanan Kategoriler Ekonomi, Türkiye, Yaşam Etiketler :50 bin işsizi işe alınacak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, düşük aylıklı emekliler için, emeklilerde çalışacak müjdesi, Herkesin hesabı olacak, İşsiz ve emekliye hükümetten müjde, İşsiz ve emekliye müjde, Kıdem tazminatı fonu, Memur zammı iki yılda bir, Sigaraya sağlık zammı

Bir Cevap Yazın Cevabı iptal etİsim *

E-posta * (will not be published)

İnternet sitesi

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz:

Kategori bilgisayarCep TelefonuDiyetDizilerDünyaEğitimEkonomiFeaturedGenelGüncelinternetİstanbulKanal İstanbulKobiKonutMagazinOtomobilSağlıkSecim 2011SinemaSiyasetSporTeknolojiTorba YasaTurizmTürkiyeYaşam Vatan Son Dakika MetaKayıt OlGirişYazılar RSSYorumlar RSSWordPress.org Son Yorumlar murat in 2011 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu yayınlandı
"ben inşaat teknoloji alanını kazandım nasıl bir bölüm bana kısaca bilgi …"ayşegül in Vergi Affı Başvuru Süresi 1 Ay Uzatıldı
"ya bu vergi affı hala sürüyomu...…"demet in 20 Ağustos 2011 Ehliyet Sınavı Giriş Yerleri ve Soruları Cevapları
"arkadaşlar hanginizde l kitapcığını cevap anahtarı olan varmıvarsa yaza…"fatih kılınç in Sözleşmeli Er Başvuru Şartları ve Başvuru Formu
"slm 21 yasındayım bende szleşmelı er olmak ıstıyorum agrı dogu beyazıtta…"merve in Başbakanlık Bursu Nedir? Nasıl Alınır? Hangi Şartlar Gerekir?
"iyi günler size bir şey sormak istiyorum ben başbakanlık bursu almak istiyor…" En Çok Yorumlananlar Torba Yasa'da Bağ-Kur'luya Erken Emeklilik Fırsatı Sözleşmeli Er Alımı ve Sözleşmeli Er Şartları 2011 Emeklilik için yaşı bekleyenlere müjde! Muhteşem Yüzyıl dizisi RTÜK'e şikayet yağmuru - 2. bölüm fragmanı - dizi izle Erken Emeklilik Yasa Tasarısı 2010-2011 Kansere Aşıyla Çare Arıyorlar Son Makaleler Real Madrid 2-1Galatasaray Maç Sonucu Maç Özetiİşsiz ve emekliye hükümetten müjdeRamazan Bayram 2011 – Bayram tatilinde Ego otobüsleri ücretsiz olacakİstanbul’un orta yerinde ‘Aile plajı’Forbes ‘Dünyanın en güçlü 100 kadını’Ankara Konya hızlı tren seferleri yoğun ilgi gördü Etiket Bulutu AnkaraBaşbakan Recep Tayyip ErdoğanBirCEP TelefonudiyabetDiyetEdenEkonomifacebookFenerbahçegalatasarayGenelgoogleHaberinternetkanserKOBİkosgebmemurMetinMuhteşem YüzyılNinreklamSağlıkSGKSosyal Güvenlik KurumutokiToplu Konut İdaresiTorba KanunTorba TasarıTorba YasaTorba yasada neler var?torba yasa maddeleritorba yasasında neler varTorba Yasa TasarısıTürkiyeYaYaşamYeniYÖKÖSYMİlkİstanbulŞEKERşeker hastalığı onhaberlericabadak.xml

Cover WP Theme

© 2011 Güncel Bilgi Paylaşım Sitesi

Kişisel web sitesiKişisel web sitesi

0 yorum:

Yorum Gönder