F.Bahçe, Bank Asya’da oynamak istiyor

Futbol Federasyonu’nun UEFA’nın tehtidiyle F.Bahçe’yi Şampiyonlar Ligi’nden men etmesi, yeni tartışmaları beraberinde getirdi. Dün hareketli saatler yaşanan Sarı-Lacivertli kulüpte önce Başkan Vekili Nihat Özdemir istifa etti. Ardından Başkan Aziz Yıldırım Kulüpler Birliği başkanlığını bıraktı. Can Bartu Tesisleri’nde gerçekleştirilen teknik heyet-futbolcu-yönetim zirvesinden, yeni sezonda Bank Asya 1. Lig’de oynama fikri çıktı.

Futbol Federasyonu’nun, UEFA’nın talimatını gerekçe göstererek Fenerbahçe’yi Şampiyonlar Ligi’nden men etmesi, yeni tartışmalara yol açtı. Tahkim Kurulu’na itiraz başvurusuna olumsuz cevap alan Sarı-Lacivertli kulüp, dün istifa haberleriyle sarsıldı. Şike soruşturmasında tutuklanan Aziz Yıldırım’ın yokluğunda Sarı-Lacivertlileri başkan vekili olarak temsil eden Nihat Özdemir, görevi bıraktığını açıkladı. Yıldırım da Kulüpler Birliği başkanlığından istifa etti. Tesislerde gerçekleşen yönetim-teknik heyet-futbolcu zirvesinden ise ilginç bir karar çıktı. Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Ali Koç, bugün TFF’ye giderek Bank Asya 1. Lig’e düşürülmelerini talep edeceklerini açıkladı. Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi Hakimi Avukat Kısmet Erkiner, Fenerbahçe’nin amatör lige kadar düşürülebileceğini söyledi.

Diğer kulüpler ise konuya temkinli yaklaşıyor. Galatasaray İkinci Başkanı Ali Dürüst, “Biz başkalarının mutsuzluklarından mutlu olma durumunda değiliz.” derken, Beşiktaş İkinci Başkanı Metin Keçeli, ‘şok ve üzüntü’ yaşadıklarını dile getiriyor. Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, kendilerine yönelik yoğun eleştirileri anlayamadığının altını çiziyor: “Biz, başka kulübün üzüntüsü üzerine sevinç gösterisi yapmıyoruz.”

UEFA’nın isteği ve Futbol Federasyonu’nun kararıyla Şampiyonlar Ligi’ne gidemeyen Fenerbahçe’de sular durulmuyor. Dün sabah bu konuda TFF Tahkim Kurulu’na başvuruda bulunan; ancak itirazına olumsuz cevap alan Sarı-Lacivertlilerde gün boyu da sıra dışı olaylar yaşandı. Yönetim-futbolcu-teknik heyet zirvesinin ardından ilginç bir açıklama geldi. Fenerbahçe Asbaşkanı Ali Koç, bugün TFF’ye giderek Bank Asya 1. Lig’e düşürülmelerini talep edeceklerini söyledi.

Fenerbahçe’de ilk büyük şok, bazı idarecilerin Metris Cezaevi’nde kulüp başkanı Aziz Yıldırım’la görüşmesi ve ardından Başkan Vekili Nihat Özdemir’in tüm görevlerinden istifa ettiğini duyurmasıydı. Çok geçmeden Aziz Yıldırım da Kulüpler Birliği başkanlığını bıraktığını duyurdu. Devler Ligi hakkının Fenerbahçe’den alınmasıyla birlikte istifasını sunduğu belirtilen teknik direktör Aykut Kocaman da futbolcuları acilen toplantıya çağırdı. Can Bartu Tesisleri’nde gerçekleştirilen bu kritik görüşmede genç hoca kararını futbolcularla paylaştı. Kaptan Alex De Souza, Emre Belozoğlu ve Volkan Demirel akşam saatlerinde takım arkadaşları ile Can Bartu Tesisleri’ne geldi. Üç kaptan, Aykut Kocaman’ı geri adım attırmaya çalıştı. İkna çabalarına diğerleri de katıldı. Futbolcular, yabancıların da dahil, hiç kimsenin ayrılmaya niyeti olmadığını ve dimdik ayakta durdukları mesajını verdi. İftar sebebiyle ara verilen buluşmaya üyelerden Ali Yıldırım’la birlikte iştirak eden Asbaşkan Ali Koç, “Futbolcularımız, ‘Biz onurumuzla Bank Asya Ligi’nde mücadele edeceğiz’ dedi. Yalnızca onlar değil, Nihat Bey (Özdemir) ve taraftarlarımız da aynı şeyi düşünüyor. Yarın (bugün) Federasyon’a giderek talepte bulunacağız. ‘Bizi Bank Asya Ligi’ne yollayın’ diyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

‘ALINAN KARARLARI KINIYORUZ’

Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar’ın, “Türkiye Kupası’nı iade eden Beşiktaş’ın itibarı arttı.” dediğini savunan Ali Koç, “UEFA’nın şikeye karşı sıfır tolerans gösterdiği söylendi. Ancak Şampiyonlar Ligi’ne Trabzonspor’un alınması ve tüm bunların sıfır tolerans çerçevesinde yapıldığının dillendirilmesini kara mizah olarak görüyoruz. Sadece basında çıkan haberler ve Emniyet’in ’19 maçta şike var’ açıklamasına dayanarak karar alınmasını kınıyoruz.” diye konuştu. Bank Asya’ya düşmeleri halinde ciddi kayıplar vereceklerini vurgulayan Koç, futbolculara iyi teklifler geldiğini bunların bazılarını ‘üzülerek’ değerlendireceklerini kaydetti. Koç son olarak, Yüksek Divan Kurulu’nun olağanüstü genel kurula gitme çağrısı yapmasına değindi: “Bunu bayram sonrasına erteleyeceğiz.” Bu arada, Fenerbahçeli futbolcu Orhan Şan, tercüman Samet Güzel ve antrenör Murat Öztürk, futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde dün ‘tanık’ olarak ifade verdi.

‘Süper Lig’den çekilirlerse amatöre kadar düşebilirler’

Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) Hakimi ve Spor Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Kısmet Erkiner, Fenerbahçe’nin amatör lige kadar düşürülebileceğini söyledi. Sarı-Lacivertlilerin TFF Tahkim Kurulu’na yaptığı başvuruyu ‘eksik’ bulan Erkiner, “Sadece TFF’yi Tahkim’e şikâyet etmiş. Tahkim’in vereceği karar iç hukuka yöneliktir.” ifadelerini kullandı. Kanarya’nın UEFA’yı da davaya dahil etmesi gerektiğini kaydeden Erkiner şöyle devam etti: “Fenerbahçe UEFA Tahkimi’ne de başvurmalıydı. Alelacele müracaat ettiler. Tahkim, bir günde hiçbir karar alamaz.” şeklinde konuştu. Fenerbahçe’nin Spor Toto Süper Lig’den çekilme kararı alması halinde cezasının ağır olacağını vurgulayan Kısmet Erkiner, “TFF, amatör lige kadar indirilebilir.” açıklamasını yaptı.

‘Dayanamıyorum’ diyen Özdemir istifa etti -Fenerbahçe Başkan Vekili Nihat Özdemir, başkan vekilliği görevi ve yönetim kurulu üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı. Futbol Federasyonu tarafından, UEFA’nın isteği üzerine Şampiyonlar Ligi’ne katılmaktan men edilen Sarı-Lacivertlilerde Nihat Özdemir, Asbaşkan Ali Koç ile yönetim kurulu üyeleri Alaeddin Yıldırım ve Ünal Uzun, Metris Cezaevi’nde Kulüp Başkanı Aziz Yıldırım’ı ziyaret etti. Nihat Özdemir, Hürriyet’ten Fatih Çekirge ile sohbetinde şunları söyledi: “Fatih artık dayanamıyorum. Hem psikolojik olarak hem de bedensel olarak ciddi sağlık riski oluştu. Bedensel olarak dayanmam mümkün değildi.” Konuyu Aziz Yıldırım’la görüşmesinde dile getirdiğini belirten Özdemir, “Bana, ‘Sakın istifa etme’ dedi. Bu şekilde ayrıldık. Ama geldim, düşündüm, en yakınlarımla konuştum, ailemle paylaştım ve istifa kararını aldım. Hiç böyle acı çekmedim. Bir insanın sağlığıyla sevdası arasında sıkışıp kalması işte böyle bir şeydir.” ifadelerini kullandı.

Avrupa basını: UEFA, Türk şampiyonunu kovdu

Fenerbahçe’nin şike iddiaları sebebiyle Şampiyonlar Ligi’nde oynamaktan men edilmesi, tüm Avrupa’da yankılandı. Tartışmalı gelişme, özellikle Sarı-Lacivertlilerin yerine lige alınan Trabzonspor’un rakibi İspanyol Athletic Bilbao’nun maç yapmadan turnuvada yer alacak olması yüzünden İspanyol medyasında geniş şekilde yer aldı. Telegraph: UEFA, Türk şampiyonunu kovdu, Guardian: Türkiye’de drama, L’Equipe: Fenerbahçe 25 milyon kaybetti, El Mundo: Türk futbolunda skandal, La Vanguardia: Athletic için büyük rahatlama, El Pais: TFF, UEFA’nın baskıları üzerine men etti, Marca: Athletic oynanmadan klasifiye oldu, As: Terlemeden klasifiye oldu.

Bakan Şimşek: F.Bahçe açısından büyük bir dram

Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi’nden men edilmesi kararını değerlendiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Türk futbolu adına son derece üzücü bir gelişme. Fenerbahçe açısından aslında büyük bir dram. O anlamda biz de üzülüyoruz.” dedi. Sürecin daha iyi yönetilebileceğini; ancak gelinen noktayla ilgili fazla bir şeyin söylenemeyeceğini vurgulayan Şimşek, “Fenerbahçeli kardeşlerimiz biraz üzülebilirler, ama hiçbir şekilde ortaya tepki koymamak lazım.” dedi. TSYD Yönetim Kurulu Başkanı Esat Yılmaer ve beraberindekileri kabul eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Fenerbahçeliyim ve bununla da iftihar ederim.” ifadelerini kullandı. Fenerbahçe kongre üyesi olan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise süreci görmeleri gerektiğine işaret etti.

Alıntı:http://www.zaman.com.tr

0 yorum:

Yorum Gönder