Venezüella’da petrokonut başlıyor

Venezüella Başkanı Chavez’in petrol karşılığı konut teklifi hayata geçiyor. Ankaralı bir firma Eximbank’tan 50 milyon $ kredi talep etti.

Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez’in Ocak 2011′de Toplu Konut İdaresi’ni (TOKİ) petrol karşılığı konut yapmaya davet etmesinden 5 ay sonra Türk inşaat şirketleri ülkede bağımsız projeler yapmak için Eximbank’a başvurdu.

Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, Ankara merkezli bir inşaat şirketinin Venezüella’da kapsamlı bir konut projesi yapmak için 50 milyon dolar kredi talebinde bulunduğunu açıkladı. Kaplan, görüşmelerin henüz başlangıç aşamasında olduğunu ve şirket ismi vermek istemediklerini belirterek “Ankara merkezli , daha önce Venezüella’da iş yapan bir şirket ile görüştük.

50 milyon dolarlık bir kredi talepleri oldu. Niyet mektubu imzaladıktan sonra Venezüella hükümeti de uygun görürse projeye TOKİ’den önce başlayacaklar” diye konuştu.

Daha önce TOKİ , Chavez’in daveti üzerine acil olarak Venezüella’ya giderek incelemelerde bulunmuş ve dönemin TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, “2 milyon konut ihtiyacı olan Venezüella’ya en az 10, en fazla 100 Türk müteahhidi getiririz. İlk aşamada 100 bin konut yaparız” demişti.

KREDİLER 5 AYDA % 40 ARTTI
Munzam karşılıkların artırılması kararlarını da değerlendiren Kaplan, “Eximbank kredileri son 4-5 ayda yüzde 40 büyüdü” dedi. Kaplan, bankanın 20′nin üzerinde programı olduğunu ancak bunun yarısına müşteri bulamadıklarını belirterek müteahhitlerin bu programlara ilgi göstermesi için çağrıda bulundu. Kaplan, Ülke kredileri programında Eximbank için sürükleyici bölgenin Afrika olduğunu da vurguladı.

SABAH

0 yorum:

Yorum Gönder