SGK’ya borç taktılar ve ödemediler

Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan prim borcunu ödemek için toplam 30 milyar liralık başvuru yapıldı.

Kurumun alacağı ise 50 milyar liraydı. Borçlulardan 20 milyar liralık kısmın sahibi şirket ve kuruluş, aftan yararlanmak için başvurmadı. Borçlular arasında belediyeler başı çekiyor.

Zaman’ın haberine göre prim borcu yapılandırması sona ererken Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) affa ilgi göstermeyen ve borcu 100 bin TL’yi aşan işverenleri açıkladı. Borçlular listesinde belediyeler ilk sıralarda yer aldı. En borçlu 20 işverenin 8′i belediye. 100 bin TL’nin üzerinde prim borcu bulunan toplam belediye sayısı ise 286. Borçlular listesine göre belde belediyelerinin bile milyon TL’yi aşan borçları var. Örneğin Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesine bağlı Kılılı Belediyesi’nin 1 milyon 82 bin TL prim borcu var. En borçlu kurumlar listesindeki 21 belediyenin borcu 1 milyon TL’nin üzerinde.

Borçlu belediyeler arasında liste başında 48 milyon TL borç ile başkanlığını bağımsız Eşref Fakıbaba’nın yaptığı Şanlıurfa Belediyesi bulunuyor. Borçlular arasında çok sayıda büyük belediye var. Bağımsız olan Mustafa Sarıgül’ün başkanı olduğu Şişli Belediyesi’nin 7,9 milyon TL, Beyoğlu Belediyesi’nin ise 3,4 milyon TL borcu bulunuyor. Ağrı, Batman belediyeleri de en borçlular listesinde ilk sıralarda. Şirketler içerisinde ise Nabay Tekstil 21 milyon, Hema AŞ de 20 milyon TL borçla başı çekti. Belediyeler dışında çok sayıda kamu kurumu da borçlular arasında. İSKİ, Karayolları ve ilçe milli eğitim müdürlükleri bunlardan bazıları. Hakkâri, Şanlıurfa ve Iğdır il milli eğitim müdürlüklerinin yanı sıra çok sayıda ilçe mili eğitim müdürlüğü de borçlu. SGK’ya 100 bin TL üzeri borcu olan işveren sayısı 3 bin 996. Aftan en fazla yaralanan ise spor kulüpleri oldu. Geçen yıl listede 52 spor kulübü yer alırken bu sene sayı 11′e indi. Devlet, 300 kalemde alacakları yeniden yapılandırdı. Bu yapılandırma sonucunda kasaya 65 milyar TL paranın girmesi bekleniyor. Ancak çok sayıda şirket ve kurum yapılandırmaya ilgi göstermedi. Devletin en alacaklı kurumlarının başında gelen SGK, 50 milyarlık alacağın 30 milyarını yapılandırırdı. 20 milyarlık kısmı için başvuru bile yapılmadı.

SGK’nın verilerine göre yapılandırmadan yararlanmayanların borçlarının 11,5 milyar lirası anapara, 8 milyar lirası ise faizden oluşuyor. Bu borçlar yapılandırmaya girmiş olsaydı borçlara faiz yerine 3 milyar liralık enflasyon farkı ilave edilecekti. Böylece bu borçlular yaklaşık 5 milyar liralık faiz yükünden kurtulacaktı. Borçlular bu fırsatı kullanmadı. SGK’nın alacakları için icra ve icrai satış hakkı bulunuyor. Ancak söz konusu olan belediye, ilçe mili eğitim müdürlüğü ve spor kulüpleri olunca kurumun eli kolu bağlanıyor. Borçlu belediyeler için büyük fırsat olan prim affına belediyelerin bir bölümü ilgi gösterirken, 286′sı ise başvuru bile yapmadı.

En borçlu İlk 8 İşveren

Kurum adı – Borcu

Şanlıurfa Belediyesi 48 milyon 744 bin TL

Nabay Tekstil 21 milyon 398 bin TL

Hema San. AŞ 20 milyon 686 bin TL

Baydok Dokuma San. AŞ 13 milyon 286 bin TL

Fatsa Belediye Başkanlığı 9 milyon 469 bin TL

Köy – Tür Tavuk San. AŞ 9 milyon 104 bin TL

Güney Mensucat AŞ 8 milyon 430 bin TL

Şişli Belediye Başkanlığı 7 milyon 913 bin TL

0 yorum:

Yorum Gönder