KOBİ’leri dünyaya açacak proje

400 KOBİ’nin proje kapsamındaki faaliyetlerden faydalanması amaçlanırken 5 ilde en az 12 iş kümesinin sürdürülebilir bir şekilde çalışmaya başlaması planlanıyor.

KOBİ’lerin iş kümeleri oluşturarak kümelenme yoluyla uluslararası piyasalarda etkin bir şekilde rekabet edebilmelerinin stratejik ve alt yapı desteğini hazırlayacak olan ‘KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi’ için düğmeye basıldı.

Trabzon, Çorum, Samsun, Kahramanmaraş ve Gaziantep’in pilot il olarak seçildiği projeden en az 400 KOBİ’nin faydalanması amaçlanıyor. 5 milyon euro bütçeli proje kapsamında 12 iş kümesinin oluşturulması hedefleniyor.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, hangi ülkelere hangi sektörlerle gidileceğinin iyi tespit edilmesi gerektiğini vurgulayarak “Her hastalığın ilacı ayrı olacak” dedi.

KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi açılış toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye’nin özel sektör eliyle büyüme hedefleyen bir siyasi tercihe sahip olduğunu kaydederek yapılan uygulamalarla bunun görüldüğünü söyledi. Kümelenmenin Türkiye’de geç tanındığını dile getiren Çağlayan, Türkiye’nin bugün Avrupa’nın önemli bir tedarikçisi olduğunu vurguladı. Daha önce Türkiye’nin 12 yıllık bir stratejisi olmadığını belirten Çağlayan 9 yıl önce uzun vade denilince 6 ayın anlaşıldığını kaydederek ileriye dönük stratejilerin bulunmadığını ifade etti. Bugün ise Türkiye’nin önemli hedeflerinin olduğunu belirten Çağlayan, “Bu proje bu hedefleri gerçekleştirmekte önemli” dedi.

“81 ilin hangi sektörlerde uluslararası rekabet gücüne sahip olduğu tespit edildi”

Türkiye’de birçok sektörde doğal kümelenmelerin oluştuğunu dile getiren Çağlayan, bu oluşumların desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. KOBİ’lerin ihracatçı yapıya kavuşmalarının rekabetçi olmalarıyla mümkün olduğunu vurgulayan Çağlayan, “Rekabetin usulleri değişti. Eski usullerle rekabet etmek mümkün değil” dedi.

Gümrük Birliği’nin Türk sanayicisini rekabetçi bir yapıya kavuştururken değişik şartlardan dolayı bazı sıkıntılar yarattığını vurgulayan Çağlayan, acımasız rekabet ortamında KOBİ’lere kümelenmelerde birçok aracın sağlanması gerektiğine işaret etti.

Kümelenme anlamında çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Çağlayan, MIT, Harvard Üniversitesi ve TEPAV ile bir çalışma yaptıklarını belirterek dış ticaret endeksi çalışmaları kapsamında 81 ilin 500 sektörde tek tek incelendiğini vurguladı. “81 ilde yapılan çalışmalarla hangi ilin, hangi sektörde dünya ile uluslararası rekabet gücüne sahip olduğu tespit edildi” diyen Çağlayan, bu araştırmanın illerle ilgili politikaların gerçekleştirilmesinde önemli bir araç olacağının altını çizdi.

“Yapılacak tüm destekler bunlar baz alınarak yapılacak” diyen Çağlayan, ikinci çalışmada ise 73 ülkede bin 243 sektörde Türkiye’nin rekabet gücünü analiz ettiklerini ifade etti.

Çağlayan, bu 73 ülkenin dünya toplam ithalatının yüzde 96′sını gerçekleştiren ülkeler olduğunu söyleyerek bu araştırma ile Türkiye’nin ihracatını en az yüzde 30 artırabilme potansiyeline sahip olduğunun ortaya çıktığını vurguladı.

Çağlayan, hangi ülkenin hangi mal ve hizmet konusunda talebi olduğunu ve Türkiye’nin arzının birleştirilmesi gerektiğini belirtti. İthalat yapacak ülkelerin taleplerinin, ihracatta önemli olduğunu kaydeden Çağlayan, bunun destek mekanizmasının temel anahtarı olacağını ve verilecek olan bölgesel bazdaki desteklerin buna göre yapılacağını dile getirdi.

Çağlayan “Her hastalığın ilacı ayrı olacak. Hangi sektörlerle hangi ülkelere gitmeliyiz iyi tespit etmeliyiz” dedi.

“Önder bir proje olacak”

Toplantıda konuşan Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Tibor Varadi ise uyum sürecinde bölgesel rekabetin arttığını belirterek Türkiye’nin daha yenilikçi ve rekabetçi olduğunu ve daha inovativ sanayiler geliştirmesi gerektiğini ifade etti.

5 ilin üzerinde odaklandıklarını ifade eden Varadi, rekabeti artırıp işbirliği sağlayacaklarını dile getirdi. Türkiye’deki bölgelerin kalkınmasını ihracatın artmasını hedeflediklerinin altını çizen Varadi, projenin kamu fonlarının daha etkin kullanımını hedeflediğini vurguladı. Varadi, “Düzgün bir ekonomi ağı oluşturmak için önder bir proje olacak” ifadesinde bulundu.

“400 KOBİ’yle çalışılacak 12 küme oluşturulacak”

Projenin yürütücü ortaklarından biri olan ECORYS Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Julia Djarova ise, AB’nin Türkiye’yi desteği bağlamında yürütülen projenin şubat ayında başladığını söyleyerek 2013 yılının ortalarına doğru sonlandırılacağını kaydetti. “Türk şirketlerin yurtiçinde ve yurtdışında refahını artırmak istiyoruz. Bu proje Türkiye’nin 2023 gündemine katkı sağlayacak bir proje” diyen Djarova, projenin işletmelerin büyümesini hedeflediğini kaydetti. Trabzon, Çorum, Samsun, Kahramanmaraş ve Gaziantep’in pilot il olarak seçildiğini, 400 KOBİ’yle birlikte çalışacaklarını ve 12 iş kümesinin oluşacağını belirten Djarova, bölgelerarası sektör stratejilerin geliştirileceğini dile getirdi. Çankaya Üniversitesi ile birlikte çalışacaklarını ifade eden Djarova, projenin Türkiye’deki ekonomik durumun uygunluğu nedeniyle başarı ile uygulanmaya başlandığını kaydetti.

“KOBİ’lerin verimliliğinde yüzde 20′lik artış hedefleniyor”

Trabzon, Çorum, Samsun, Kahramanmaraş ve Gaziantep olmak üzere 5 pilot ilde uygulanacak olan ‘KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi’ ile; KOBİ’lerin uluslararası pazarlarda rekabet güçlerinin artırılması, ürün ve hizmette farklılaşma, yenilikçilik ve insan kapasitesinin geliştirilmesi konularında destek olmak, kümelenme yoluyla KOBİ’lerin yurtiçi ve yurtdışı işbirliği ortamında çalışmaya yönlenmelerini sağlamak, tasarımdan başlayarak üretimden ihracata giden süreçte verimlilik artışı sağlanması hedefleniyor.

400 KOBİ’nin proje kapsamındaki faaliyetlerden faydalanması amaçlanırken 5 ilde en az 12 iş kümesinin sürdürülebilir bir şekilde çalışmaya başlaması ve 200 KOBİ’nin iş kümelerine dahil olması planlanıyor. Bunun yanı sıra, kümelerde yer alan KOBİ’lerde verimlilik ve benzer ölçümlerde genel olarak yüzde 20′lik artışın sağlanması da belirlenen hedeflerin arasında. Projenin bütçesinin ise 5 milyon euro olduğu bildirildi.
Dünya

Digg this! Add to del.icio.us! Stumble this! Add to Techorati! Twitter Share on Facebook! Reddit! Yahoo Messenger Yazar admin


Yayınlanan Kategoriler Ekonomi, Kobi, Türkiye Etiketler :400 KOBİ', KOBİ İşbirliği, KOBİ'leri dünyaya açacak proje, KOBİ'lerin iş kümeleri, KOBİ'nin faydalanması, proje kapsamındaki faaliyetler

Bir Cevap Yazın Cevabı iptal etİsim *

E-posta * (will not be published)

İnternet sitesi

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz:

Kategori bilgisayarCep TelefonuDiyetDizilerDünyaEğitimEkonomiFeaturedGenelGüncelinternetİstanbulKanal İstanbulKobiKonutMagazinOtomobilSağlıkSecim 2011SinemaSiyasetSporTeknolojiTorba YasaTurizmTürkiyeYaşam Vatan Son Dakika MetaKayıt OlGirişYazılar RSSYorumlar RSSWordPress.org Son Yorumlar marka patent in Galatasaray 3-0 Liverpool Maç Özetleri
"Gerçekten mükemmel…"osman in Sözleşmeli Er Alımı ve Sözleşmeli Er Şartları 2011
"slm ben askerli yapmadım henüz ama ilerde uzman er olarak kalcam sizer inde al…"nuray in Erken Emeklilik Yasa Tasarısı 2010-2011
"erken emeklilikte, çocuklar doğmadan önce sigortalı olma koşulu ile ilgili …"seval in Şeker Hastası Olanların Yemesi Gereken Gıdalar
"Merhaba ben sewal 12 yıldır tıp 1 diyabet hastasıyım elimden geldiği kadar…"yasin in Sözleşmeli Er Başvuru Şartları ve Başvuru Formu
"slm acemi birligimi ısparta 40kıncı alayda yapdım ustabirligimide mardin mid…" En Çok Yorumlananlar Torba Yasa'da Bağ-Kur'luya Erken Emeklilik Fırsatı Sözleşmeli Er Alımı ve Sözleşmeli Er Şartları 2011 Emeklilik için yaşı bekleyenlere müjde! Muhteşem Yüzyıl dizisi RTÜK'e şikayet yağmuru - 2. bölüm fragmanı - dizi izle Erken Emeklilik Yasa Tasarısı 2010-2011 Kayseri Toki Kura Çekilişi Sonuçları Son Makaleler Necdet Özel Kimdir? Hayatı ve BiyografisiYAŞ’ın toplanmasına engel yokNecdet Özel, Genelkurmay Başkanlığına atandıKOBİ’leri dünyaya açacak projeNeden istifa değilde EMEKLİLİKRamazan ayında diş sağlığı nasıl korunur? Etiket Bulutu AnkaraBaşbakan Recep Tayyip ErdoğanBirCEP TelefonudiyabetDiyetEdenEkonomifacebookFenerbahçegalatasarayGenelgoogleHaberinternetkanserKOBİkosgebmemurMetinMuhteşem YüzyılNinreklamSağlıkSGKSosyal Güvenlik KurumutokiToplu Konut İdaresiTorba KanunTorba TasarıTorba YasaTorba yasada neler var?torba yasa maddeleritorba yasa ne zaman çıkacaktorba yasasında neler varTorba Yasa TasarısıTürkiyeYaYaşamYeniYÖKİlkİstanbulŞEKERşeker hastalığı sohbetcabadak.xml

Cover WP Theme

© 2011 Güncel Bilgi Paylaşım Sitesi

Kişisel web sitesiKişisel web sitesi

0 yorum:

Yorum Gönder