Emekli aylıkları neden düşüyor?

2008 yılında yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Reformu’nun 2000 yılından önce işe girenlerin çalışmaya devam ettikçe maaşlarınınn düşmesine neden olduğu ortaya çıktı.

Bugün gazetesi yazarlarından Saddetin Orhan köşe yazısında bu konuyu şöyle gündeme getirdi:

“Soru şu: Çalışmaya devam ettikçe ileride bağlanacak emekli aylığımız düşüyor mu, düşüyorsa neden?” Soru çok basit ve mantıklı ama cevabı bu kadar basit ve mantıklı değil.

Normal bir sosyal güvenlik sisteminde, sigortalılar ne kadar fazla çalışır ve ne kadar fazla prim öderlerse, bağlanacak aylıkları da o kadar yüksek olur. Yani basit bir ‘ne kadar ekmek, o kadar köfte’ mantığı geçerlidir. Ancak ülkemizde, 2008/Ekim itibariyle yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformu sonrasında bu mantık -bazı çalışanlar için- tersine dönmüş durumda. Buna göre en az 8 milyon SSK ve Bağ-Kur sigortalısının aylığı, çalışmaya devam ettikçe düşüyor. Pek çoğunuza absürt gelecek bu durumu biraz açalım.

SORUN NE?

Çalışanlar için emekli aylıkları, yıllar itibariyle ödedikleri primlerin karşılığıdır. Ancak ülkemizde her on yılda bir yapılan sistem değişikliği sebebiyle, bu primlerin hangi dönemlerde ödendiği, bağlanacak aylığı önemli ölçüde etkiler. Buna göre 01.01.2000 öncesi primler ayrı, 01.01.2000-30.09.2008 arası primler ayrı 01.10.2008 sonrası ödenen primler ayrı değerlendirilir.

Bu üç için belirlenen kısmi aylıkların toplamı sigortalıya bugün bağlanacak aylığı ifade eder. Üç dönem içerisinde en değerli çalışmalar 2000 yılı öncesi çalışmalar olup, bu dönemdeki primlerin fazlalığı ve kazançların yüksekliği, bağlanacak aylığı da artırır.

Daha önce de verdiğim bir örneği edeyim; diyelim ki üç ayrı kapta şekerli su var. Birinci kapta şeker oranı %80, ikincide %60, üçüncüde %40 olsun. Elinizdeki bardağa, şeker oranı en yüksek kaptan ne kadar fazla koyarsanız, bardağınızdaki su da o kadar şekerli olacaktır.

İşte 2000 öncesi çalışmalar, örneğimizdeki en şekerli suya benziyor. Tabii en şekersiz olansa 2008/Ekim sonrası çalışmalarınız oluyor. Yani 2008/Ekim sonrası çalışmaya devam ettikçe, aylığınızın tadı kaçıyor.

Özetlersek; 1 Ocak 2000 öncesi çalışması bulunan ve hâlâ çalışmaya devam eden SSK’lı ve Bağ-Kur’luların aylıkları, çalışmaya devam ettikçe düşüyor. Bu kapsamda en az 8 milyon sigortalının bulunduğunu da tekrar etmiş olalım.

ÇÖZÜM NEDİR?

Aylıkların düşmesini engellemek için biri bireysel tedbir diğeri yasal düzenleme olmak üzere iki yol var. Bireysel tedbir şu; SGK’ya yapılan bildirimlerinizi aylık brüt 2.700 liranın üzerine çıkarabilirseniz ileride bağlanacak aylığın düşmesini engellersiniz. Ancak genelde asgari ücretten bildirim yapılan ülkemizde bu formülü uygulamak herkese nasip olmaz.

Şu halde asıl çözüm yasal düzenlemeyle mümkün olacak. Zira sosyal güvenlik reformu yapılırken, insanların mümkün olduğunca uzun yıllar çalışması ve geç emekli olması hedeflendi. Ancak kanun yazılırken, bunun tam aksine, reform öncesi çalışmaya başlamış olanları çalışmaktan caydıracak şekilde yazıldı. Bunun sonucu olarak ortaya çıkan manzaraları sıralarsak;

· Emeklilik için prim gününü doldurmuş olanlardan kimisi -çalıştıkça aylığının düştüğünü fark edenler- evde oturmayı tercih ediyor.

. İhtiyaç sebebiyle çalışmak zorunda olan ve aylığını da düşürmek istemeyenler, kayıt dışı/sigortasız çalışmayı tercih ediyor.

· Kimi çalışanlar, günlük prim matrahını yükseltmek için 30 gün çalıştığı halde 5-6 günlük sigorta yaptırıyor. Böylece işverenin cebinden yine aynı prim çıkıyor ancak işçinin brütü yükselmiş oluyor.

Önümüzdeki yıllarda daha sık rastlayacağımız bu dolambaçlı işlemlerin önünü kesmek için, acilen düzenleme yapıp, eski sigortalıların aylık kaybını önlememiz gerekiyor.”

Digg this! Add to del.icio.us! Stumble this! Add to Techorati! Twitter Share on Facebook! Reddit! Yahoo Messenger Yazar admin


Yayınlanan Kategoriler Ekonomi, Türkiye Etiketler :ÇÖZÜM NEDİR?, düşüyorsa neden, Emekli aylıkları neden düşüyor?, maaşlarınınn düşmesi, mekli aylığımız düşüyor mu, SORUN NE?, Sosyal Güvenlik Reformu

Bir Cevap Yazın Cevabı iptal etİsim *

E-posta * (will not be published)

İnternet sitesi

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz:

Kategori bilgisayarCep TelefonuDiyetDizilerDünyaEğitimEkonomiFeaturedGenelGüncelinternetİstanbulKanal İstanbulKobiKonutMagazinOtomobilSağlıkSecim 2011SinemaSiyasetSporTeknolojiTorba YasaTurizmTürkiyeYaşam Vatan Son Dakika MetaKayıt OlGirişYazılar RSSYorumlar RSSWordPress.org Son Yorumlar nuray in Erken Emeklilik Yasa Tasarısı 2010-2011
"erken emeklilikte, çocuklar doğmadan önce sigortalı olma koşulu ile ilgili …"seval in Şeker Hastası Olanların Yemesi Gereken Gıdalar
"Merhaba ben sewal 12 yıldır tıp 1 diyabet hastasıyım elimden geldiği kadar…"yasin in Sözleşmeli Er Başvuru Şartları ve Başvuru Formu
"slm acemi birligimi ısparta 40kıncı alayda yapdım ustabirligimide mardin mid…"seval in Şeker Hastası Olanların Yemesi Gereken Gıdalar
"Bana ulaşmanız için ne yapabilirim .…"seval in Şeker Hastası Olanların Yemesi Gereken Gıdalar
"Merhaba ben 12 yıldır tıp 1 diyabet hastasıyım diyetimi yapmak düzenli bes…" En Çok Yorumlananlar Torba Yasa'da Bağ-Kur'luya Erken Emeklilik Fırsatı Sözleşmeli Er Alımı ve Sözleşmeli Er Şartları 2011 Emeklilik için yaşı bekleyenlere müjde! Muhteşem Yüzyıl dizisi RTÜK'e şikayet yağmuru - 2. bölüm fragmanı - dizi izle Erken Emeklilik Yasa Tasarısı 2010-2011 Kayseri Toki Kura Çekilişi Sonuçları Son Makaleler Er ve erbaşlar artık çatışmayacak!Askerlik kısalıyor!Emekli aylıkları neden düşüyor?MTV 2.Taksit Ödeme Süresi UzatıldıKredi kartı kullananlar dikkat!Başbakan’a iş dünyasından tam destek Etiket Bulutu AnkaraBaşbakan Recep Tayyip ErdoğanBirCEP TelefonudiyabetDiyetEdenEkonomifacebookFenerbahçegalatasarayGenelgoogleHaberinternetkanserKOBİkosgebmemurMetinMuhteşem YüzyılNinreklamSağlıkSGKSosyal Güvenlik KurumutokiToplu Konut İdaresiTorba KanunTorba TasarıTorba YasaTorba yasada neler var?torba yasa maddeleritorba yasa ne zaman çıkacaktorba yasasında neler varTorba Yasa TasarısıTürkiyeYaYaşamYeniYÖKİlkİstanbulŞEKERşeker hastalığı sohbetcabadak.xml

Cover WP Theme

© 2011 Güncel Bilgi Paylaşım Sitesi

Kişisel web sitesiKişisel web sitesi

0 yorum:

Yorum Gönder