Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, “Yaptığımız araştırmaya göre İstanbul’da tüketilen etin yüzde 40’ı, Türkiye genelinde tüketilen etin de yüzde 30’u kaçak. Kaçak etin yıllık değeri ise 5 milyar lira” dedi.
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’ye kaçak yollarla sokulan tarım ve gıda ürünlerinin değerinin yıllık 10 milyar dolar olarak tahmin edildiğini söyledi.
Yetkin, İçkale Otelinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’deki kaçak gıda ve tarım ürünleri konusunda 1 aydır çalışma sürdürdüklerini, bu konuyla ilgili resmi kurum ve kuruluşlardan bilgi topladıklarını anlattı.
Uluslararası Standart Ticaret Sınıflamasına (SITC) göre Türkiye’nin 2010 yılında 12,9 milyar dolarlık tarım ürünleri ithalatı gerçekleştirdiğini ifade eden Yetkin, bunun yanı sıra yurda giren kaçak tarım ürünlerinin değerinin ise 10 milyar dolar olarak tahmin edildiğini kaydetti. Türkiye’ye yıllık toplam 35-40 milyar liralık tarım ürünü girişi olduğunu ifade eden Yetkin, “Bu inanılmaz bir rakam ve vahim bir tablodur” dedi.
Türkiye’ye her yıl Irak’tan kaçak olarak ortalama 25 bin ton sigara sokulduğunu anlatan Yetkin, bunun da ülkeye 2,5 milyar dolarlık vergi kaybına yol açtığını kaydetti.
Ülkeye giren kaçak şeker miktarının ise yılda 500 bin ton olarak tahmin edildiğini belirten Yetkin, bu oranın yıllık şeker tüketiminin 5’te 1’ine tekabül ettiğini, kaçak şekerin ekonomiye maliyetinin ise 750 milyon doları bulduğunu kaydetti.
Türkiye’ye İran ve Suriye’den sokulan kaçak çay miktarının 60 bin ton olduğunu ifade eden Yetkin, şöyle konuştu: “Bunun da ekonomiye maliyeti yaklaşık 75 milyon dolar. Alkollü içkiler de kaçak olarak yoğun şekilde ülkeye sokuluyor. Yıllık 100 bin şişe kaçak içkinin yurda sokulduğu tahmin ediliyor. Özellikle turistik otellerde tüketime sunulan kaçak içkinin yıllık ekonomiye zararı 200 milyon dolar civarında.
Ayrıca İran, Irak ve Suriye’den her yıl kaçak olarak 500 bin civarında küçükbaş hayvan getiriliyor. Bunların ekonomiye verdiği zarar ise 750 milyon doları buluyor. Kaçak karkas etler ise özellikle İran üzerinden yurda sokuluyor.
Yaptığımız araştırmaya göre İstanbul’da tüketilen etin yüzde 40’ı, Türkiye genelinde tüketilen etin de yüzde 30’u kaçak. Kaçak etin yıllık değeri ise 5 milyar lira.
Sınır ticareti adı altında da özellikle Gürbulak Sınır kapısından ülkemize sokulup tüm yurda dağıtılan kivi, muz, kavun, karpuz, ananas ve mango kaçakçılığının yıllık ekonomik maliyeti 500 milyon dolar.” Yetkin ayrıca konserve, salam, sosis gibi hazır et ürünleri ile mayonez, ketçap, hazır çorba, biber tozu, pirinç, bakliyat gibi ürünlerin kaçakçılığında artış olduğunu, bu ürünlerin kaçakçılık maliyetinin ise 1 milyar dolar olarak tahmin edildiğini söyledi.
Türkiye’de 30-40 yıl önce sadece elektronik eşya ile az sayıda sigara kaçakçılığı yapıldığını anlatan Yetkin, günümüzde her türlü eşyanın ciddi boyutlarda kaçakçılığının yapıldığını belirtti.
Gümrük kapılarında yapılan denetimlerin yetersiz olduğunu savunan Yetkin, bu konuda yetkililerin daha fazla önlem almaları gerektiğini kaydetti. AA
0 yorum:
Yorum Gönder