Mideniz değil siz bayram edin

Bir aydır tutulan oruçla düzene giren beslenme şekliniz, ‘bayram ziyafetleriyle’ bozulabilir. Fazla yağ, şeker ve unla hazırlanan tatlılarn bel bölgesini genişlettiğini belirten uzmanlar öneriyor: Baklava-börek yerine sütlü tatlıları tercih edin

Türkan YILMAZER
turkan.yilmazer@aksam.com.tr

Ramazan ayının bitmesiyle başlayan bayram döneminde, ziyaretler sırasında ikram edilen yüksek kalorili yiyecekleri sık tüketmek kilo almayı daha kolay hale getiriyor. Oruç tuttuğunuz süre içerisinde belli bir düzene giren beslenme şekliniz, bu dönemde ister istemez değişir. Obezite ve metabolizma hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, enerji değeri çok yüksek olan yiyecekleriden birkaç porsiyon tüketmenin zararlarına dikkat çekiyor: ‘Bu durumda bel çevremizin genişlemesi muhakkaktır. Bu da başta insülin direnci, karaciğer yağlanması, tansiyon yükselmesi gibi metabolik hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırır.’ Dr. Kaya, bayramın felakete dönmemesi için şunları öneriyor:
- Güne hafif bir kahvaltıyla başlayın: 1 kase yoğurt, 1 adet meyve ve 3-4 tane badem.
- Öğle yemeğinde etli, peynirli veya tavuklu bir salata ile bir bardak ayran.
- Bayramda ikram edilen 4 dilim baklava veya 3 dilim börek yerine; mümkünse 1 porsiyon sütlü tatlı, 1 dilim börek ve 1 ince dilim kek tercih edilebilir.
- Gün içinde tüketilen ikramlardan sonra akşam yemeğini az yemek gerekir. 5-6 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği ile 1 kase cacık ve 1 porsiyon meyve.

Yürü ya kulum!
Kilo kontrolünün önemli bir bölümünün de hareket etmek olduğunu unutmayın. Bayram tatilini fırsat bilerek günlük aktivitemizi de artırmak ve özellikle yürüyüş yapmak, yediklerimizi dengelemek açısından önemli.

Kayısılı sütlü muhallebi
Dr. Ayça Kaya’nın, bayrama özel düşük kalorili kayısılı sütlü muhallebi tarifi:
- MALZEMELER: 1 litre az yağlı süt, 4 yemek kaşığı pirinç unu, 1 kahve fincanı şeker, 18-20 adet günkurusu kayısı, süslemek için hindistan cevizi.
- YAPILIŞI: Kayısılar 1 bardak su ile haşlanır. Yumuşayınca suyu süzülür. Bir tencerede süt, pirinç unu ve şeker karıştırılarak pişirilir. Muhallebi kıvamına gelince, ocaktan alınarak suyu süzülmüş kayısılar ilave edilir. Blender’la iyice karıştırılır ve dondurma kuplarında üzeri hindistan ceviziyle süslenerek servis yapılır.

0 yorum:

Yorum Gönder