İnönü Üniversitesi kanser hastaları için umut oldu

İnönü Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı’nda ameliyatı gerçekleştirilen kanser hastaları, başka bir merkeze gitmeden aynı merkezde kemoterapi ve radyoterapi de alabiliyor.

Kanser ameliyatlarının ardından hastayı ve hasta yakınlarını en fazla etkileyen konulardan biri olan kemoterapinin farklı merkezlerde yapılıyor olmasını ortadan kaldırmak için 2010 yılında başlatılan uygulama kapsamında kadın hastalıklarıyla ilgili kanser hastalıklarının tedavilerini yapan İnönü Üniversitesi, bölgede kanser hastalarının umudu oldu.

İÜ Turgut Özal Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana bilin Dalı Başkanı Prof. Dr. Önder Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle fazla kilolu, obez, diyabet, düzensiz adet kanaması yaşayan hastaların rahim kanseri yönünden gerekli taramaların yapılması için kadın doğum uzmanlarına başvuruda bulunmalarının erken teşhis için hayati önem taşıdığını söyledi.

Kadın hastalıklarıyla ilgili kanserlerin Türkiye’de ve Avrupa’da ciddi boyutlarda görüldüğüne vurgu yapan Çelik, bu realitenin kabul edilerek erken teşhisin öneminin unutulmaması gerektiğini kaydetti.

Kadın hastalıkları ve doğum ana bilim dalı olarak üniversite bünyesinde kurulu olan ‘medikal onkoloji’ ve ‘radyasyon onkoloji’ birimleri ile koordineli çalıştıklarını anlatan Prof. Dr. Çelik, şöyle konuştu:

”2010 yılı itibariyle konuyla ilgili eğitim almış arkadaşlarımız kliniğimize katıldı. Kanser ameliyatları yaklaşık bir yıldır kliniğimizde yapılmaktadır. Kadın hastalıkları ve kadın genital organlarıyla ilgili özellikle ‘rahim kanserleri’ dediğimiz endometrium, yumurtalık, rahim ağzı kanserleri başarılı bir şekilde cerrahi olarak tedavi edilmektedir. Daha sonra patoloji sonuçlarına göre, radyoterapi ve kemoterapi gereken hastalarımıza üniversitemiz bünyesinde kurulu olan medikal onkoloji ve radyasyon onkolojinin denetimi altında kemoterapi ve radyoterapi uygulamaları yapılarak tedavi süreçlerini tamamlamaktalar.”

-”BÖLGEDE EN ÇOK GÖRÜLEN RAHİM KANSERLERİ”-

Malatya ve çevresindeki illerden merkeze gelen hasta sayısının arttığına işaret eden Prof. Dr. Çelik, hastaların büyük bölümünün tanısının konulmuş olarak geldiğini kaydetti.

Rahim kanserlerinin bölgede çokça görülen bir hastalık olduğuna vurgu yapan Çelik, ”Kadın hastalıkları ve doğum kliniğine rahim kanserine maruz kalanlar daha çok müracaat ediyor. Bölgede en çok karşılaştığımız rahim kanserleridir. Onu da yumurtalık kanserleri takip ediyor. Rahim ağzı kanserlerine daha az rastlıyoruz” diye konuştu.

-”AŞIRI KİLOLULAR DİKKAT ETMELİ”-

Kanser hastalığında erken teşhisin önemine vurgu yapan Çelik, kanser olma riski bulunan kadınların izlemesi gereken yollarla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

”Hastalarımız eğer ileri derecede kilolu, obez, yüksek tansiyonları varsa. Düzensiz adet kanamaları, özellikle menopoz döneminden sonra adet kanamalarında düzensizlik başlayan hastalar varsa mutlaka rahim kanseri yönünden değerlendirilmeleri gerekir. Bu sorunları yaşayan kadınların ilgili bir kadın hastalıkları uzmanına gitmeleri gerekir. Bu hastaların rahminden biyopsisi alınıp kanamanın sebebinin kanser olup olmadığı araştırılmalıdır. Eğer kanama nedeni kanserse erken müdahaleyle hastalarımız tedavi edilir.

Prof. Dr. Çelik, rahim ağzı kanserlerine Doğu Anadolu Bölgesi’nde daha az rastlanmasına rağmen, taraması yapılan bir kanser türü olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

”6 aylık veya yıllık taramalarla kadın doğum uzmanına giderek test edilebilir. Erken teşhisiyle yine tedavisi sonrası hasta sağlığına kavuşuyor. Bizim ve hastaların gözünden en çok kaçan da yumurtalık kanseridir. Çok geç bulgu veriyorlar. Bulgu verdiklerinde hastalık ileri evrelere ulaşmış oluyor. Bu nedenle ailesinde yumurtalık kanseri hikayesi olanlar mutlaka yıllık kontrollere gitmesi lazım. Bunun dışında üreme çağının sonuna yaklaşmış bütün kadınlar, ultrason muayenesi, jinekolojik muayene ve ‘tümör marker’i dediğimiz üçlü muayene şekliyle yumurtalık kanseri olup olmadığı hakkında bilgi alabilirler.”

-”KANSER KELİMESİ OLUMSUZ ETKİ YARATIYOR AMA BİR REALİTE”-

”Kanser” sözcüğünün hastalar üzerinde olumsuz bir etki yarattığının farkında olduklarını anlatan Çelik, bu hastalığın Türkiye ve Avrupa’da sıkça görüldüğüne değinerek, bu gerçeğin kabullenilmesi gerektiğini aktararak, şunları kaydetti:

”Kanser kelimesini kullandığımızda hastalarımız üzerinde olumsuz etki yaratıyoruz. Ancak şunu bilmeliyiz ki; kadın hastalıklarıyla ilgili kanserler ülkemizde ve Avrupa’da büyük sıklıkla görülüyor. Bu bir realite. Mutlaka kadın doğum uzmanlarına gitmekten çekinmemeliyiz. Haftada en az iki ve ya üç kanser ameliyatı yapıyoruz. Tabi, hem Malatya’dan hem de çevre illerden hastalar geliyor. Hastalardan büyük bölümü de zaten tanısı konulmuş olarak geliyor. Hasta sayısında her hangi bir sınırlama yok. Yani bize müracaat edecek tüm hastalara müdahale edecek cerrahi kapasiteye sahibiz.”

Yazar admin


Yayınlanan Kategoriler Sağlık Etiketler :aynı merkezde kemoterapi, ÇOK GÖRÜLEN RAHİM KANSERLERİ, diyabet, düzensiz adet kanaması, fazla kilolu, Kanser ameliyatları, kanser hastaları, kanser hastalıklarının tedavileri, medikal onkoloji', obez, radyasyon onkoloji, radyoterapi, rahim kanseri, urgut Özal Tıp Merkezi

Bir Cevap Yazın Cevabı iptal etİsim *

E-posta * (will not be published)

İnternet sitesi

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz:

Kategori bilgisayarCep TelefonuDiyetDizilerDünyaEğitimEkonomiFeaturedGenelGüncelinternetİstanbulKanal İstanbulKobiKonutMagazinOtomobilSağlıkSecim 2011SinemaSiyasetSporTeknolojiTorba YasaTurizmTürkiyeYaşam Vatan Son Dakika MetaKayıt OlGirişYazılar RSSYorumlar RSSWordPress.org Son Yorumlar bülent yasar in İşçi 2 bin 500 lira zam farkı alacak
"Bu haber yalan bir haber 2500 maaş farkı diye bi şey yok teiaş da çalışı…"mehmet koç in Sözleşmeli Er Alımı ve Sözleşmeli Er Şartları 2011
"slm bn mehmet uzman er olmak istiyorum ondan sonra uzman çavuş olmak istiyorum…"mehmet in Sözleşmeli Er Başvuru Şartları ve Başvuru Formu
"ben mehmet vatanım için 10 yıl çatışmama izin verilmesini çok istiyorum …"mehmet in Sözleşmeli Er Başvuru Şartları ve Başvuru Formu
"sel ben mehmet ben askerliğimi 1,5 yıl önce yaptı tekrardan asker olma şere…"ercan küçük in Sözleşmeli Er Başvuru Şartları ve Başvuru Formu
"ben 89.1 komando olarak yaptım askerliyimi acemi birliyim manisa kırk ağaç s…" En Çok Yorumlananlar Torba Yasa'da Bağ-Kur'luya Erken Emeklilik Fırsatı Sözleşmeli Er Alımı ve Sözleşmeli Er Şartları 2011 Emeklilik için yaşı bekleyenlere müjde! Muhteşem Yüzyıl dizisi RTÜK'e şikayet yağmuru - 2. bölüm fragmanı - dizi izle Erken Emeklilik Yasa Tasarısı 2010-2011 Kayseri Toki Kura Çekilişi Sonuçları Son Makaleler Aziz Yıldırım Ceza Evinden Meydan Okuduİnek sütü mü, keçi sütü mü?Trafikte doğru bilinen yanlışlar!Teröre darbe vuracak teknolojiYeni kuvvet komutanları kesinleşti gibiTemmuz Ayı Enflasyonu Eksi Çıktı Etiket Bulutu AnkaraBaşbakan Recep Tayyip ErdoğanBirCEP TelefonudiyabetDiyetEdenEkonomifacebookFenerbahçegalatasarayGenelgoogleHaberinternetkanserKOBİkosgebmemurMetinMuhteşem YüzyılNinreklamSağlıkSGKSosyal Güvenlik KurumutokiToplu Konut İdaresiTorba KanunTorba TasarıTorba YasaTorba yasada neler var?torba yasa maddeleritorba yasa ne zaman çıkacaktorba yasasında neler varTorba Yasa TasarısıTürkiyeYaYaşamYeniYÖKİlkİstanbulŞEKERşeker hastalığı sohbetcabadak.xml

Cover WP Theme

© 2011 Güncel Bilgi Paylaşım Sitesi

Kişisel web sitesiKişisel web sitesi

0 yorum:

Yorum Gönder