35 Bin Hastaya Evinde Hizmet

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Evde Sağlık Hizmeti ile Ağustos 2010-11 Haziran 2011 tarihleri arasında toplam 35 bin 623 hastaya hizmet verildi.

Hastalık grubunun yüzde 44′ünü nörolojik ve psikiyatrik, yüzde 22′sini kardiyovasküler, yüzde 14′ünü ortopedi-Travmatoloji, yüzde 9′unu kronik-endokrin, yüzde 5′ini akciğer-solunum sistemi, yüzde 4′ünü hematolojik-onkolojik ve yüzde 2′sini yatağa bağımlı kas hastalıkları oluşturuyor.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlıkta Dönüşüm Programı içinde yer alan ”Evde Sağlık Hizmeti” hakkında bilgi verdi.

Evde Sağlık Hizmeti’nin 2010 yılının ikinci yarısında projelendirildiğini ve 2011 yılında uygulanmaya başlandığını söyledi. Bu hizmetle 73 bin kişiye ulaşılmasının hedeflendiğini ifade eden Şencan, ”Şu anda 517 birime ve 11 Haziran 2011 itibariyle toplamda 35 bin 623 kişiye ulaşıldı” diye konuştu.

Şencan, Evde Sağlık Hizmeti’nin hem hasta ve hasta yakınları hem desağlıkçalışanları tarafından kabul gördüğünü vurgulayarak, aylık yapılan ziyaret sayılarının her geçen gün arttığını söyledi.

Evde Sağlık Hizmeti’nin birçok ülkede farklı uygulandığını anlatan Şencan, sosyal ihtiyaçların ve yaşlıların bakımının sivil toplum kuruluşları ve belediyeler tarafından yapıldığını; Sağlık Bakanlığı’nın ise doğrudan evde sağlık hizmeti sunduğunu belirtti. Şencan, şöyle devam etti:

”Bu uygulama ile daha çok hastanede sadece belli ilaçları alan ya da takip edilen hastalar evlerine taburcu ediliyor. Bunun için öncelikle ailesi ile görüşülüyor ve evde sağlık hizmeti verecek olan birimler devreye giriyor. Gerekli düzenlemelerin yapılmasından sonra gereklilik halinde hasta için yatak temin ediliyor ve gerekli tıbbi cihazlar ayarlanıyor. Ardından hastanın gerekli bakımının yapılabilmesi için aileye bilgi veriliyor.

Hastaya kan alma gibi bazı tetkiklerin yapılması gerekiyorsa, görevli arkadaşlarımız evine giderek kanını alıyor,ilaçraporunun çıkartılma gerekliliği halinde ilgili işlemleri yapıyor. Hasta ve hasta yakınlarının bu gibi işlemler için bir kez daha hastaneye gelmesi gerekmiyor.

Yapılması gereken pansuman ve muayene de hastanın evinde yapılabiliyor.”

Ekibin, hekim, hemşire, destek elemanı ve şoförden oluştuğunu belirten Şencan, takibi yapılan hastaların içinde solunum sıkıntısı olan KOAH hastalarının bulunduğunu anlattı. Şencan, bu hastaların yoğun bakım tedavisinin ardından makineye bağlı olarak yaşamlarını sürdürdüğünden evde bakımlarının yapılabildiğini ifade etti. Bu hastaların ev tipi ventilatöre bağlandığını, ventilatör takiplerinin de evde yapılması gerektiğini belirten Şencan, beslenme sorunu olan ve mama ile beslenen ya da yatağa bağımlı hastaların da evde bakım hizmetinden yararlandığını söyledi.

-”MEMNUNİYET ORANI ÇOK YÜKSEK”-

Uygulamadan hasta ve hasta yakınlarının memnuniyet oranlarının çok yüksek olduğunu vurgulayan Şencan, ”Sağlıkta Memnuniyet Anketi’nde elde edilen sonuçlarda evde sağlık hizmeti verilmesinin memnuniyeti artıran faktörler arasında ilk sıralarda yer aldığını dile getirdi.

Şencan, evde sağlık bakımı hizmeti ilehastaneenfeksiyonu riskinin de azaldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

”Çünkü, bu hastalar hastanede kaldıklarında çapraz enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalıyor. Dirençli bakteriler diğer hastalara yayılabiliyor. Hastane enfeksiyonun da ne kadar tehlikeli olduğunu biliyorsunuz. Bu nedenle, hastaların gerekli tedavi ve bakımı aldıktan sonraki en kısa süre içinde taburcu edilmesi önem taşıyor.

Ayrıca, uygulama ile hastanede yatak işgali de engellenmiş oluyor. Böylece, maliyet azalırken, durumu ciddi ve hastanede müdahale edilmesi gereken hastalara da yer açılmış oluyor.

Hasta açsından da ailesinin yanında olmak ciddi moral kaynağı oluyor. Hastaya bakan aile bireyleri için de sık sık hastaneye gelme durumu ortadan kalkıyor.”

-”UYGULAMADAN YARARLANMAK İÇİN HİÇBİR ÜCRET ÖDENMİYOR”-

Şencan, hizmetten yararlanabilmek için, hastanın bulunduğu yerdeki aile hekimlerinin koordine edebildiğini, hastanelerin hasta adına evde bakım birimlerine başvurabildiğini ya da hastanın-hasta yakının ilgili birimlere müracaat edebildiğini anlattı.

Evde sağlık hizmeti almak istemeyen hastaların da bulunduğunu, bunun hastalara bir yaptırım olmadığını vurgulayan Şencan, hastaların uygulamadan yararlanmak için hiçbir ücret ödemediğini belirtti. Şencan, uygulamanın hasta ve hasta yakınlarına konfor sağladığını ifade ederek, ”Örneğin, yürümekte zorlanan bir hasta, tetkikler için hastaneye gelirken apartmanındaki merdivenlerden çok zor koşullarda indirilebiliyordu. Bu hasta için bazen ağrılı bile oluyordu. Şimdi, ise evinde her şeyi yapılabiliyor” dedi.

-”TOPLAMDA 891 TIBBİ CİHAZ HASTALARA VERİLDİ”-

Şencan verilen hizmete ilişkin bilgileri de şöyle sıraladı:
”Aile hekimliği kapsamında evde sağlık hizmeti veren personel hariç 579 hekim, bin 136 hemşire, 224 tıbbi sekreter, 469 şoför, 82 fizyoterapist, 76 diyetisyen, 94 psikolog ve 98 sosyal çalışmacı hizmet verdi.

Toplam 70 bin 681 hasta muayene edildi, 8 bin 444 konsültasyon yapıldı, tıbbi cihaz için bin 837 sağlık kurulu raporu, ilaç için 4 bin 762 hekim raporu, 2 bin 930 tedavi için sağlık raporu verildi. Altı bin 578 damar yolu açıldı, 70 fototerapi yapıldı, 32 hasta ventilatöre bağlandı, 10 bin 122 mesaneden sonda uygulaması yapıldı. 33 bin 622 yara, 402 yanık pansuman edildi, 30 buhar tedavisi, bin 270 fizik tedavi, bin 90 psikiyatrik ve 405 rehabilitasyon uygulamaları yapıldı. Bunlar, öne çıkan uygulamalar. Toplamda 185 bin 990 farklı alanda hizmet verildi.

Kullanıma verilen tıbbi cihazlar açısında ise en fazla 334 şeker ölçüm cihazı, 124 havalı yatak, 108′er oksijen tüpü-monometresi ve pulse oksimetre verildi. Toplamda 891 tıbbi cihaz hastalara verildi.

Hasta gruplarına bakıldığında, hastaların yüzde 44′ü nörolojik ve psikiyatrik, yüzde 22′si kardiyovasküler, yüzde 14′ü ortopedi-travmatoloji, yüzde 9′u kronik-endokrin, yüzde 5′i akciğer-solunum sistemi, yüzde 4′ü hematolojik-onkolojik ve yüzde 2′si yatağa bağımlı kas hastalıkları oluşturuyor.

Hizmetten çıkarılan hastalar incelendiğinde ise 5 bin 247 vefat, 2 bin 591 iyileşme, bin 361 adres değişikliği öne çıkıyor.”

Yazar admin


Yayınlanan Kategoriler Sağlık Etiketler :35 Bin Hastaya Evinde Hizmet, EVDE SAĞLIK HİZMETİ, kardiyovasküler, kronik-endokrin, nörolojik ve psikiyatrik, ortopedi-Travmatoloji, Sağlık Bakanlığı, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü

Bir Cevap Yazın Cevabı iptal etİsim *

E-posta * (will not be published)

İnternet sitesi

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz:

Kategori bilgisayarCep TelefonuDiyetDizilerDünyaEğitimEkonomiFeaturedGenelGüncelinternetİstanbulKanal İstanbulKobiKonutMagazinOtomobilSağlıkSecim 2011SinemaSiyasetSporTeknolojiTorba YasaTurizmTürkiyeYaşam Vatan Son Dakika MetaKayıt OlGirişYazılar RSSYorumlar RSSWordPress.org Son Yorumlar yaşar in Torba Yasa’da Bağ-Kur’luya Erken Emeklilik Fırsatı
"iyi günler benim 1986 sigortam var bakur olarak ödeme yapıyorum üç…"HAKAN in Kansere Aşıyla Çare Arıyorlar
"SERAP HANIM MERHABA,BABANIZA ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM.UMARIM İYİYE DOĞRU G…"yunus dedeoglu in Teknoloji
"çalışmalarınızda başarılar dilerim…"dilekkulaksız in 2011 Kosgeb Kredileri, İş Kurana Kredi, Üstelik Yarısı Hibe Olacak
"Kosgebe başvuru yapalı çok oldu fakathenüz hiçbir bilgi alamadım verilmeye…"baba in Barcelona Real Madrid Maçı İzle Özeti Golleri 14 Ağustos 2011
"real madrid 2-0 olsa sevinecektim ama olmadı.…" En Çok Yorumlananlar Torba Yasa'da Bağ-Kur'luya Erken Emeklilik Fırsatı Sözleşmeli Er Alımı ve Sözleşmeli Er Şartları 2011 Emeklilik için yaşı bekleyenlere müjde! Muhteşem Yüzyıl dizisi RTÜK'e şikayet yağmuru - 2. bölüm fragmanı - dizi izle Erken Emeklilik Yasa Tasarısı 2010-2011 Kansere Aşıyla Çare Arıyorlar Son Makaleler 35 Bin Hastaya Evinde HizmetÇukurca’da askeri birliğe pusu: 8 şehitArda’yı kızdıracak haber2011 2012 Eğitim Dönemi Okullar Ne Zaman Açılacak ?KOSGEB, PROJE YAPMAYI BİLEN KOBİ’LERE DESTEK VERECEKLYS yerleştirme sonuçları açıklanıyor Etiket Bulutu AnkaraBaşbakan Recep Tayyip ErdoğanBirCEP TelefonudiyabetDiyetEdenEkonomifacebookgalatasarayGenelgoogleHaberinternetkanserKOBİkosgebKurtlar Vadisi PusumemurMetinMuhteşem YüzyılNinreklamSağlıkSGKSosyal Güvenlik KurumutokiToplu Konut İdaresiTorba KanunTorba TasarıTorba YasaTorba yasada neler var?torba yasa maddeleritorba yasasında neler varTorba Yasa TasarısıTürkiyeYaYaşamYeniYÖKÖSYMİlkİstanbulŞEKERşeker hastalığı sohbetcabadak.xml

Cover WP Theme

© 2011 Güncel Bilgi Paylaşım Sitesi

Kişisel web sitesiKişisel web sitesi

0 yorum:

Yorum Gönder