Zayıf olmak sağlıklı olmak demek mi?

Tıp kurumlarının yaptığı araştırmalar ışığında normalden zayıf insanlar düşük yapma, akciğer hastalığına yakalanma, erkeklerde kısırlık, ve hatta araba kazalarında ölme riski artırıyor.

 

Yüzyılın hastalığı olarak nitelendirilen obezite yüzünden sadece ABD’de her yıl 112 bin kişinin öldüğü ortaya çıktı. Ancak başka bir araştırmada normalden aşırı zayıf olan insanlar arasında da yıllık ölüm oranının 34 bini bulduğu saptandı. İşte dünyanını önde gelen tıp kurumlarının yaptığı araştırmalar ışığında normalden zayıf insanlar düşük yapma, akciğer hastalığına yakalanma, erkeklerde kısırlık , ve hatta araba kazalarında ölme riski artırıyor. İşte işte normalden düşük kilodaki insanların karşılaşabilecekleri sağlık sorunları:

DİYABET
Cambridge Üniversitesi’nin geçen hafta tamamladığı araştırmaya göre aşırı zayıf erkeklerde IRS1 adında bir gen keşfedildi. Vücut yağının az olmasıyla ortaya çıkan bu genin kalp ve şeker hastalıkları riskinin artmasıyla bağlantılı olduğunu ortaya çıktı. Cambridge Üniversitesinden Doktor Ruth Loos bu araştırmanın henüz tamamlanmadığını çalışmaların devam ettiğini fakat bilim adamları Amerika’da 1 yıl içinde 34.000 kişinin hayatını kaybetmesini bu zayıf lık faktörüyle bağlantılı olabileceğini belirtiyor.

KALP KRİZİ
Mayo Clinic’in yaptığı araştırmaya göre normalden zayıf olanların normal kilolu insanlara göre kalp hastalıklarından ölme riski üç kat daha fazla. 42 yıllık sağlık kayıklarına göre yapılan araştırmaya göre aşırı zayıf insanların vücutlarında kan pıhtılaşması riski daha fazla. Ayrıca bu kişilerin eklem iltihabına yakalanma riski de daha yüksek.

KEMİK KIRILMASI
İngiliz tıp arşivleri verilerinden 3683 kadın üzerinde yapılan incelemede, her zaman zayıf olan kadınların orta yaşın üstünde kalça kırıklığına yakalanma riskinin olduğunu belirtti. Aşırı zayıf lık kadınların vücudunda östrojen hormonunun azalmasına neden oluyor. Kemik erimesi de östrojenin eksikliğinden kaynaklanıyor. Normal 5 kilo şişman olanlar bu riskleri önemli ölçüde azaltıyor. Doktorlar kemiklerin güçlü kalması için zayıf lara yatmadan önce bir bardak süt içmesini, tahıl içeren yiyecekler tüketmesini ve egzersiz yapmalarını öneriyor.

DEPRESYON
İsviçre’deki Karolinska Enstitüsü tarafından yapılan ve American Journal Of Epidemolog’nin yayınladığı araştırmada erkeklerin intihar etme riskinin normal kiloda olanlara oranla yüzde 12 daha fazla olduğunu gösteriyor. Aşırı kilolu olanların intihar etme oranları da normal kilolulara göre yüzde 12 daha düşük. Uzmanlar zayıf olan erkeklerde insanların kendilerini iyi hissetmesini sağlayan beyindeki kimyasal serotonin hormonunun eksik olduğunu ve bunun da onları depresyon a ittiğini açıkladı.

AKCİĞER HASTALIĞI
Son 20 yılda yapılan çalışmalar yaşı ilerlemiş zayıf kadınların bronşit zatürree ve astım gibi kronik akciğer hastalıklarına daha eğilimli olduğunu ortaya çıkardı. Zayıf kadınlardaki östrojen eksikliği bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor bunun sonucunda da bir çok hastalığa karşı vücut mücadele edemiyor.

ERKEKLERDE KISIRLIK
Danimarka Aberdeb Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre aşırı zayıf erkeklerin sperm sayılarıda düşük oluyor. 5 binden fazla erkek üzerinde yapılan araştırmada zayıf olan erkeklerin sperm sayısı normal kilolu olan erkeklere göre üç kat daha az. Bu durumda kısırlığa neden oluyor.

TRAFİK KAZALARI
American Journal of Public Health’in 22 bin sürücüyü gözlemleyerek yaptığı araştırmaya göre zayıf sürücülerin normal kilolu sürücülere göre kaza anında ölme riski çok daha fazla. Vücuttaki yağlar kaza esnasında doğal “hava yastığı” görevi görüyor.

 

0 yorum:

Yorum Gönder