Şikeyi itiraf edip etkin pişmanlık istediler

Futboldaki şike operasyonunda gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan bazı şüphelilerle ilgili önemli bir iddia gündeme geldi. Bu isimlerin savcılık ve mahkeme aşamasında örgütlü suçlarda kullanılan ‘etkin pişmanlık’ yasasından faydalanmak için şikeyi itiraf ettikleri ileri sürüldü.

Yaklaşık 8 ay süren teknik ve fiziki takip sonrasında başlatılan şike soruşturmasında önemli gelişmeler yaşanıyor. Gözaltına alınan 61 kişiden 25′i tutuklanırken, bazı isimler savcılık ve mahkeme sorgularının ardından serbest bırakılmıştı. Salıverilen şüphelilerle ilgili dün önemli bir iddia gündeme geldi. Edinilen bilgilere göre, söz konusu şüphelilerden bazıları ‘etkin pişmanlık’ yasasından faydalanmak için şikeyi itiraf etti. Yasa, suç işleseler dahi gönüllü olarak teslim olup örgütün yapısı ve faaliyeti çerçevesinde bilgi vermeleri halinde sanıkların ceza almamasını öngörüyor.

Bu arada, soruşturma kapsamında tutuklanan futbolculardan bir kısmının kulüp yöneticilerini suçladığı bildirildi. Bazı şüphelilerin, “Yukarıdakiler film çevirdi kabak bizim başımıza patladı.” dediği öğrenildi. Cezaevine gönderilen bir diğer isim Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu’nun sorgusunda ise bazı rakip takım yönetici ve futbolcuları ile yaptığı telefon konuşmalarının önüne konulduğu belirtildi. Mos-turoğlu’nun görüşmeleri kabul ettiği ancak içeriğini hatırlamadığını söylediği aktarıldı. Emniyet’te susma hakkını kullandı F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım dün öğleden sonra tedavi gördüğü hastaneden taburcu edilerek İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi. Yıldırım’ın Emniyet’te susma hakkını kullandığı ve savcılığa konuşacağını söylediği öğrenildi. Futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında hakkında yakalama emri çıkarılan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, dün öğleden sonra hastaneden taburcu edilerek İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi. Tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nden bir grup Fenerbahçe taraftarının ”En büyük başkan bizim başkan” şeklinde tezahüratı ile çıkış yapan Yıldırım, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesine garajdan giriş yaptı. Yıldırım’ın, emniyette ise ifade vermeyerek susma hakkını kullanmak istediğini yetkililere bildirdiği öğrenildi. Tüm bu gelişmelerin ardından sorgulamanın uzun süreceği hesap edilerek Yıldırım’ın sağlık sorunları nedeniyle geceyi Emniyet’te geçireceği ve bu sabah adliyeye sevk edileceği ifade edildi. Bu arada Yıldırım’ın avukatı, soruşturma savcısını Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na şikayet etti. Yıldırım’ın avukatları ayrıca TBMM Dilekçe komisyonuna dilekçe sunarak “Şike Araştırma Komisyonu” kurulmasını talep etti. Öte yandan F.Bahçe Başkan Vekili Nihat Özdemir ile asbaşkanlar Ali Koç ve Cihan Kamer, dün savcı Mehmet Berk ile görüşerek soruşturmaya ilişkin bilgi aldı. SPOR SERVİSİTFF Türkiye Futbol Federasyonu

Tutuklu sayısı 25′e yükseldi

Futbolda şike soruşturması kapsamında Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz’ın aralarında bulunduğu 15 şüpheli “şike yapmak” suçundan tutuklandı. Daha önce Giresunspor eski Başkanı Olgun Peker’le birlikte yedi şüpheli tutuklanmıştı. Dün de Selim Kımıl, Abdullah Karakuş ve Abdullah Eker tutuklandı. Böylece tutuklu sayısı 25′e yükselirken tutuklu şüpheliler Metris Cezaevi’ne gönderildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ifadeleri alınan 25 şüpheliden 20′si tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Saat 05.00 sıralarında açıklanan karara göre şüphelilerden 15′i tutuklandı. 8 saatten fazla süren sorgu sonucu şüphelilerden Yavuz Ağırgöl, Doğan Ercan, Mehmet Şen, Cengiz Demirel ve Erdem Kaynar serbest bırakıldı. Şüphelilerden Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz, Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, Eskişehirspor Sportif Direktörü Ümit Karan, Sivas kalecisi Korcan Çelikay, FB yöneticisi İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu, Sivasspor yöneticisi Ahmet Çelebi, F.Bahçe’nin avukatı Sami Dinç, Yusuf Turallı, menajer Abdullah Başak, Bülent İbrahim İşcen, F.Bahçe muhasebe sorumlusu Tamer Yelkovan, FB eski masörlerinden Mehmet Yenice, menajer Ali Kıratlı ve Fenerbahçe altyapı sorumlusu Cemil Turan tutuklandı.

İşte şike tespit edilen 19 maç

Türk futbol dünyasını sarsan şike operasyonu kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün önceki gün açıkladığı Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig’de şike olduğu tespit edilen 19 maç belli oldu. Listede Fenerbahçe, Beşiktaş, Kayserispor, Manisaspor, Bursaspor, İstanbul B.Belediyespor, G.Birliği, Konyaspor, Trabzonspor, Eskişehir, Sivasspor, Ankaragücü ve Bucaspor takımları arasında oynanan maçlar bulunuyor.

Aralık 2010′da dönemin özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün başlattığı futbolda şike operasyonunda İstanbul Organize Şube’de soruşturma süresince özel bir ekip ayrı ayrı alanlarda çalıştı. Bir ekip yasadaki yeni düzenlemeleri tek tek inceledi. Teknik ve fizikî takip devam ederken şüpheli maçlar izlendi ve tartışmalı pozisyonlar tek tek tespit edildi. Tüm bu gelişmeler yaşanırken bir grup da yorumcuları ve medyayı takip ediyordu. Teknik takip sırasında menajerlik sınavı sorularının sızdırıldığı iddia edilen ve şikeden tutuklanan Olgun Peker’in, Futbol Federasyonu yöneticileri Levent Kızıl ve Mümtaz Karakaya ile buluşması da polis tarafından görüntülendi. Polis ayrıca yaptığı takipte soruları sızdıran kişiyi de buldu.

Bu arada şike yapıldığı tespit edilen maçlar arasında en dikkat çekici olanı ise Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında ligin 22. haftasında İnönü Stadı’nda oynanan ve Sarı-Lacivertli takımın 4-2 kazandığı derbinin de olması dikkat çekti. Hatırlanacağı gibi hakem Cüneyt Çakır’ın yönettiği o maçta Beşiktaş 2-1 önde iken Siyah-Beyazlı savunma oyuncusu Ferrari’nin 62. dakikada kırmızı kart görüp oyun dışı kalmasının ardından Fenerbahçe üst üste goller bularak İnönü’den 3 puanla ayrılmıştı. Olaylı derbi kadar Ziraat Türkiye Kupası finalinde Beşiktaş’ın normal süresi 2-2 biten maçta İstanbul Büyükşehir Belediyespor’u penaltı atışları sonucu 6-5 yendiği karşılaşmanın da şikeli maçlar listesinde yer alması gözden kaçmadı. SALİH SARIKAYA, FAZLI MERT İSTANBUL

İŞTE O LİSTE
Beşiktaş-Fenerbahçe:2-4
Kayserispor-Manisaspor:1-2
Bursaspor-İstanbul BŞB:1-1
Gençlerbirliği-Fenerbahçe:2-4
Fenerbahçe-Konyaspor: 2-0
Gençlerbirliği-Trabzonspor: 1-2
Trabzonspor-Bursaspor: 1-0
Fenerbahçe-Ankaragücü:6-0
Trabzonspor-İstanbul BŞB:3-1
Fenerbahçe-İstanbul BŞB:2-0
Eskişehir-Fenerbahçe:1-3
Karabük-Fenerbahçe:0-1
Sivas-Fenerbahçe: 3-4
Buca-Fenerbahçe:3-5

TEŞEBBÜSLER
Eskişehir-Trabzon:0-0 (şike teşebbüsü)
Sivas-Trabzon:2-3(şike teşebbüsü)
Bank Asya 1. Lig:
Altay-Adana:1-4
Adana-Kartal:2-3
Ziraat Türkiye Kupası:
Beşiktaş-İstanbul BŞB:6-5 (final maçı)

ALNIMIZIN TERİYLE ŞAMPİYON OLDUK

Fenerbahçe kaptanı Alex De Souza, şampiyonluğu, tüm maçları alın teriyle kazanarak elde ettiklerini söyledi. Düzce’nin Kaynaşlı ilçesindeki Fenerbahçe Topuk Yaylası Kamp ve Dinlenme Tesisleri’nde antrenmandan sonra basın toplantısı düzenleyen başarılı futbolcu, maçları da bileklerinin hakkıyla kazandıklarını ifade etti. Alex, “Biz kendi çalışmamızı, kendi mücadelemizi, alın terimizi biliyoruz. Bunun haricindeki olan olaylar, şu anda takımın içine çok fazla girmiyor. Galatasaray’ı, Beşiktaş’ı deplasmanda yendik, Trabzonspor, Kayserispor, Gaziantepspor ve bütün zorlu rakipleri yendik. Teknik heyet ve futbolcular herkes elinden gelenin en iyisini yaptı. Bizim bildiğimiz, bu takım için verdiğimiz emek. Dışarıdaki olaylar moralimizi etkilemiyor. İkinci yarıdaki çıkışımızla 9 puanlık farkı kapatıp, bileğimizin hakkıyla şampiyon olduk.” dedi.

Bir gazetecinin “Takımın 2. lige düşürülme olasılığı çok yüksek. Bu durumda senin ve diğer Brezilyalıların tavrı ne olacak?” sorusuna Alex, “Diğer Brezilyalılar adına cevap veremem. Kendi adıma da bu soruyu cevapsız bırakacağım. Çünkü tezler üzerine cevap vermeyeceğim. Benim için Fenerbahçe şampiyondur. Şu anda net bir şey yokken olumlu ya da olumsuz cevap veremeyeceğim.” ifadelerini kullandı. Tartışılan maçlarla ilgili de görüşlerini açıklayan Brezilyalı futbolcu, şunları söyledi: “Maçın içinde bazı detaylar vardır. Bunlar sizin lehinize de gelişebilir, aleyhinize de gelişebilir. Eskişehirspor’un Batuhan’ın golüyle 1-0 öne geçtiği maçta, Caner ile hemen cevap veremeseydik, sonuç farklı olabilirdi. Bucaspor maçında 2-1 iken Musa kaçırdığı pozisyonu atabilse ilk yarıda 3-1 yenik olacaktık. Beşiktaş’ı 4-2 yendiğimiz maçta Almeida, Volkan ile karşı karşıya kaldığı pozisyonda golü atabilse, kazanamayabilirdik. Bursaspor maçında ilk dakikalarda penaltımız verilse galip gelebilirdik. Biz bu maçlarda detayları değerlendirip hak ederek kazandık, lekeli bir şekilde kazanmadık.”

İKİ MAÇ HARİÇ, ÇOK ZORLANDIK

Alex De Souza, ligin ikinci yarısında sadece İstanbul Bş. Bld. ve Ankaragücü maçlarında diğer maçlara nispeten daha az zorlandıklarını, diğer tüm maçların çok zorlu geçtiğini kaydetti. İstanbul Bş. Bld. maçının başında Stoch’un golüyle öne geçtiklerini hatırlatan Alex, “İstanbul Büyükşehir Belediyespor’un kafası kupa maçında olduğu için beklenilen direnç belki görünmedi. Onun haricinde 25. dakikasına kadar zorlu geçen, ondan sonra farklı kazandığımız Ankaragücü maçı var. Hem rakiplerimizi hem kendimizi aşarak hak ettiğimiz şampiyonluğu elde ettik.” diye konuştu.

Futbolculardan Gökhan Gönül ise şike yaptığı söylenen Emenike’nin kendilerine karşı oynamadığını belirterek, “Oynamayan adam nasıl şike yapar? Korcan’ın yediği gol konuşuluyor. Futbol hatalar oyunudur, Galatasaray’dayken Leo Franco da öyle bir gol yedi. Alnımızın teriyle şampiyonluğu kazandık. Eğer gerçekten bir şey varsa kim yaptıysa o cezasını çeksin. Biz temiziz.” dedi.

Kocaman: Yıkılmadık ayaktayız

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, dün sabah yapılan idman öncesi Topuk Yaylası’ndaki gölet kenarında bir süre dolaştı. Futbolcuların gelişi üzerine çim sahalara yönelen genç hoca, gazetecilerin sorusu üzerine düşünceli şekilde yürüyüşüne açıklık getirdi. “Sıkıntıdan yürüyoruz.” diyen Kocaman, şike soruşturmasında kendisine ulaşan yeni bir bilgi olup olmadığı konusunda ise, “İyi şeyler söylemek isterdim, ama durumu biliyorsunuz. Kötü şeyler duyulsa da biz Fenerbahçe’yiz. Yıkılmadık, ayaktayız.” ifadesini kullandı.

Daha sonra futbolcuları etrafında toplayan başarılı teknik adam, “Kampımız gayet olumlu devam ediyor. Hepiniz çok iyi çalışacağınızı şimdiden gösterdiniz. Bizim er meydanımız yeşil sahadır. Haydi hep birlikte sahaya.” dedi.

Sol dizinde ağrı olan Stoch ile sol arka adalesinde ağrı hisseden Serdar Kesimal antrenmanda yer almazken, her iki oyuncu salonda çalıştı. Kampa katılan Gökhan Gönül ise Güiza ile birlikte takımdan ayrı düz koşu yaptı. Ayrıca Güiza’nın sakallarını kesmesi de dikkat çekti. Aykut Kocaman’ın, İspanyol golcüye ”Böyle daha iyi olmuş!” demesi diğer futbolcuları güldürdü. Bu arada, pas çalışması esnasında Alex, Bilica, Cristian, Dia ve Güiza’nın grubunda kahkahalar havada uçuştu. Öte yandan, Cristian ile Bilica, genç futbolcular İlyas, Mehmet ve Recep Niyaz’ın saçlarını kesti.

Bakan Kılıç: Siyaset şikeyi konuşmamalı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün açıklanan 61. Hükümet’te Gençlik ve Spor Bakanı olan Suat Kılıç görevi Faruk Nafiz Özak’tan devraldı. “Faruk abi, ağabeyimdi, bundan sonra da tecrübelerinden yararlanacağım.” diyen Kılıç, futboldaki şike soruşturmasıyla ilgili “Konu artık yargı boyutuna erişmiştir. Bu konu üzerinde siyasetin konuşmaması gerektiği kanısındayım.” dedi.

Devir teslim töreninde konuşan Bakan Kılıç, futboldaki şike soruşturması kapsamında özel yetkili cumhuriyet savcılığının, yetecek miktarda delili elinde bulundurduğunu söyledi. Kılıç, “Fenerbahçelilerin, Trabzonsporluların da Galatasaraylıların da, Beşiktaşlıların da Bursasporluların da, Süper Lig’de bu sezon forma giyecek 18 takımın taraftarlarının da adalete mutlak surette güvenmelerini kendilerinden rica ediyorum.” çağrısında bulundu. Kılıç, ayrıca yeni kurulan Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye’nin 81 iline hizmet götürüleceğini belirtti. Bülent Karadaş Ankara

Spor Toto Teşkilatı: Bahis şikesi yok

Türkiye’nin gündemine bomba gibi düşen şike operasyonu kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün 19 maçta şikeyi belirlemesi, Spor Toto Teşkilatı’nı da harekete geçirdi. Teşkilat Başkanı Bekir Yunus Uçar, bu 19 maçın yanı sıra tüm ligi incelediklerini söyledi. Bahis şikesinin olup olmadığını belirlemek için titiz çalıştıklarına dikkat çeken Uçar, “Bize bir başvuru olmadı ancak sorumluluğumuz gereği öncelikle bu 19 maçı inceledik. Bahis oranlarının normal olduğunu gördük. Ne bir yüksek meblağ tespit edildi ne de bu müsabakalara yoğunluk gördük.” şeklinde konuştu. Sadece 19 maçla sınırlı kalmadıklarını da ifade eden Uçar, sözlerine şöyle devam etti: “Öncelikle 2010-2011 sezonunu mercek altına aldık. Geçmiş yıllardaki bahis oranlarıyla karşılaştırdık. İncelememiz sonunda bir anormallik tespit etmedik. Biz teşkilat olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Tüm maçlar sıkı kontrol ediliyor. Ortaya çıkan tablo, bahis şikesinin olmadığı yönünde.” Bülent Karadaş Ankara

‘Maça asıldınız, parayı geri verin’

Türkiye’nin gündemine bomba gibi düşen şike operasyonundaki iddialara bir yenisi daha eklendi. İddiaya göre polis, ligin ikinci yarısında oynanan G.Birliği–Fenerbahçe maçında ödenen şike parasının bir kısmının geri alındığını belirledi. Gerekçe ise Gençlerbirliği futbolcularının “para aldıkları halde” maça asılmış olması. Emniyet’in tespitine göre 7 Mart 2011′de oynanan maç öncesinde menajer Doğan Ercan ile bir araya gelen Başkan Aziz Yıldırım ve yönetici İlhan Ekşioğlu, G.Birliği’nden bazı futbolculara ulaşarak ‘maça asılmamaları’ karşılığında tam 300 bin dolar ödedi. Fakat maçta Kırmızı-Siyahlı futbolcular F.Bahçe’ye korku dolu anlar yaşattı ve F.Bahçe ancak ikinci yarıda bulduğu gollerle maçı zorlukla 4-2 kazanabildi. Bunun üzerine, başta Aziz Yıldırım olmak üzere maçı garantilemek için para ödediği ileri sürülen F.Bahçeli yöneticiler küplere bindi ve verilen paranın geri istenmesi kararlaştırıldı. İddiaya göre Ekşioğlu, maçtan sonraki gün şike için aracılık yapan menajer Doğan Ercan’dan paranın bir bölümü olan 100 bin doları geri istedi. Hatta ikili arasında bu sebeple tartışma çıktığı ileri sürüldü.

zaman.com.tr

 

 

 

0 yorum:

Yorum Gönder