Özel okullarda IQ testi skandalı

Yeni öğretim yılı kayıtları başlarken bazı özel okulların öğrencilerden zorunlu IQ testi istediği ortaya çıktı. Uzmanların yanı sıra, öğrenci velileri de uygulamaya tepki gösterdi.

Yeni öğretim yılı kayıtları başlarken bazı özel okulların öğrencilerden zorunlu IQ testi istediği ortaya çıktı. Uzmanların yanı sıra, öğrenci velileri de uygulamaya tepki gösterdi.

Sınav döneminin bitmesinin ardından hem öğrencileri hem velileri zorlu bir kayıt maratonu bekliyor. Bazı özel okullar, 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı kayıt hazırlıklarına başladı.

Öğrenci kabulünde seçici davranan okullar, kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerden IQ testi istiyor. Kendi belirledikleri sınırın altında IQ’su bulunan öğrenciyi okula kabul etmiyor. Uygulama öğrenci ve velileri olduğu kadar eğitimcileri de rahatsız etti.

ÖZEL DURUMLARDA YAPILIR

AN Eğitim Danışmanlık Merkezi danışmanlarından Nurten Aydın, ebeveynlerin bazı çevresel faktörlerden dolayı meydana gelen gelişim hızını üstünlük olarak gördüğünü, bunu hissettiklerindemutlaka zekâ testi yaptırmak ve çocuğunun zekâsını bir raporla belgelemek istediklerini anlattı. Oysa zekâ testini bir uzmanın ihtiyaç duyduğunda yapması gerektiğine işaret eden Aydın, “Çocuklar okulda, evde veya başka sosyalortamlardaokulbaşarısı, uyumve davranış problemleri yaşıyorsa yapılacak bazı değerlendirmelerin ardından zekâ testi gerekebilir. Bu testler sadece zekâ puanını vermez, alt testleri özellikle hem yeterlilik hem de yetersizlikler anlamında biz eğitimcilere yol gösterir” dedi. Kayıtlarda SBS sonuçlarını dikkate aldıklarını ifade eden Burç Koleji Rehberlik Uzmanı Yücel Ertekin de, “IQ testinin güvenirliği tartışılır. Lise için kabul edilebilir. Bunun dikkate alınması daha doğru olur. Çünkü bize çok iyi doneler veriyor” diye konuştu.

Güvenilirliği tartışılır

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Arif Verimli: Sadece zekâ testine bakarak hareket etmek doğru değil. Testlerde IQ’su yüksek çıkan öğrenciye ‘çok başarılı’ diyemeyiz. Bazı veliler çocuklarının yeteneğini ölçmede yetersiz kalıyor. O nedenle öğrenci kabul ederken böyle bir şey istenmesi doğru kabul edilebilir. Önemli olan bu aşamayı geçemeyen çocukları mutsuz edecek bir noktaya taşımamak.

Rehberlik Danışmanı Erdal Boyraz: Zekâ testi sadece isteğe bağlı özel durumlarda yapılabilir. Testin baz alınması öğrencinin başarılı olacağı anlamına gelmez ve garanti değildir. 10 yıl önce bunu denedim. Bir çocukta 140 IQ çıktı. Bu çocuk bir deha dedim ve sevinerek aldım. Çocuk 9 ay sonra okuldan atıldı. Sonradan anladım ki zekâ testi sorunları çözmüyor.

0 yorum:

Yorum Gönder