Öcalan’ın 5 koşulu ve AKP’nin yanıtı

Silvan saldırısının ardından İmralı’dan mesaj yollayan Öcalan hükümete 5 maddelik taleplerini iletti. Peki AKP’nin bu taleplere cevabı ne oldu?

Milliyet Ankara Temsilcisi Fikret Bila, Öcalan’ın taleplerini ve AKP’nin bu taleplere cevap niteliğindeki yazıyı köşesine taşıdı.

Öcalan’ın öne sürdüğü koşullar

Silvan saldırısından sonra İmralı ile Kandil arasında görüş farklılığı olduğu, Bayık’ın Abdullah Öcalan’a rağmen saldırı talimatı verdiği biçiminde, “barış” yolunda “derin PKK”nın devreye girdiği yorumları yapıldı.
Silvan saldırısı sonrasında Öcalan’ın avukatlarına ne diyeceği merak konusuydu. Saldırının kendisine rağmen yapılıp yapılmadığı, destekleyip desteklemediği, karşı çıkıp çıkmadığı anlaşılacaktı.
Avukat görüşmesi yapıldı. Öcalan’ın avukatlarına yaptığı iddia edilen yorumlar basına yansıdı.

Öcalan, şehit edilen 13 asker için “üzüntü” belirtmiş ancak saldırıya karşı bir tutum almamıştı. Karşı çıkmak bir yana, Silvan saldırısını örnek gösterip, “Daha fazlası da olabilir, şehirlerde de olabilir” tehdidinde de bulunmuştu.

Öcalan’ın bu tutumu “iyi terörist, kötü terörist” yaklaşımını boşa çıkardı. Sözlerinden de anlaşılıyor ki, Öcalan PKK’nın silahlı gücünü güvence olarak görüyor. Terör eylemlerinin de elini güçlendirdiğini düşünüyor.

Başbakan’a çağrı
Öcalan, avukatları aracılığıyla Başbakan Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunuyor. Diyor ki, “Başbakan, ‘Biz bu işin silahla çözülemeyeceğine inanıyoruz. Bu meseleyi demokratik anayasal yöntemlerle çözeceğiz,’ derse, bir haftada hallederiz.”
Arkasından da tarihten Bastil örneğini vererek devam ediyor, “Diyarbakır’da halk cezaevine yürürse ne yaparsınız?”
“Özerklik zaten ilan edilmişti, önemli olan pratikleştirmektir” talimatı veriyor. “BDP’nin PKK’yı temsil gücü yok” diyerek, hem Van’daki BDP toplantısını sıfıra çıkarıyor hem da “tek muhatap benim” mesajını yineliyor.
Sonra işin kendisi açısından en önemli noktasına geliyor, PKK silah bıraktırmak için, “içerde de olsam, dışarıda da olsam pratik araçlarımın olması gerekir. Rolümü oynamam için koşulların sağlanması gerekir.”

Açıklamaları toplu olarak değerlendirildiğinde Öcalan’ın koşulları şöyle sıralanabilir:
1- Tek muhatabınız benim,
2- Benim koşullarımı düzeltmeniz şart, ev hapsi veya mümkünse serbest kalma;
3- PKK’nın silahları bırakmasını istiyorsanız, Başbakan da devletin bırakacağını açıklamalı;
4- Anayasa’yı bizim istediğimiz gibi yapmazsanız bu sorun çözülmez;
5- Tutuklu milletvekilleri için Anayasa ve yasa değişikliği sözü verilmeli, Hatip Dicle için Diyarbakır’da seçim yapılmalı.

Öcalan’ın sorunu “bir haftada halletmek” için öne sürdüğü koşullar bunlar. Her şeyin Öcalan’ın istediği gibi süratle düzenlenmesi!

Yalçın Akdoğan’ın yanıtı
Başbakan Erdoğan’ın bu çağrıya muhatap olmasını, bu koşulları kabul edilebilir hatta tartışabilir bulmasını beklemek gerçekçi olmaz. Öcalan, daha da özgür olacağı koşullara kavuşturulmasını ve tezlerinin kabul edilerek, yeni anayasa ile iki uluslu iki bölgeli bir devlet kurulmasını istiyor. Bireysel hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, kültürlerin özgürce yaşaması gibi talepler Öcalan ve PKK’nın çoktan geride bıraktıkları bir aşama.
Başbakan Erdoğan’ın en yakın kurmaylarından biri olarak bilinen Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan’ın dün Yeni Şafak’taki yazısı öz itibariyle Öcalan’a yanıt niteliğindeydi.
Başbakan’la düşünce ve söylem birliğine sahip olduğu bilinen Akdoğan yazısında, Öcalan’ın taleplerinin iktidarda bir karşılığı olmadığını gösteriyor. Akdoğan’ın yazısı, “Öcalan sorumluluktan kurtulamaz” başlığını taşıyordu. “Öcalan, Kürt meselesinde muhatap değil terör meselesinde sorumludur. Kürt meselesinde tek muhatap vardır; o da Türkiye’de yaşayan 74 milyon halktır” diye devam ediyordu.

Digg this! Add to del.icio.us! Stumble this! Add to Techorati! Twitter Share on Facebook! Reddit! Yahoo Messenger Yazar admin


Yayınlanan Kategoriler Güncel, Türkiye, Yaşam Etiketler :5 maddelik talep, Fikret Bila, Kandil, Öcalan, Öcalan'ın talepleri, Öcalan’ın 5 koşulu ve AKP’nin yanıtı, Öcalan’ın öne sürdüğü koşullar, şehit edilen 13 asker için, Silvan saldırısı, Silvan saldırısının ardından

Bir Cevap Yazın Cevabı iptal etİsim *

E-posta * (will not be published)

İnternet sitesi

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz:

Kategori bilgisayarCep TelefonuDiyetDizilerDünyaEğitimEkonomiFeaturedGenelGüncelinternetİstanbulKanal İstanbulKobiKonutMagazinOtomobilSağlıkSecim 2011SinemaSiyasetSporTeknolojiTorba YasaTurizmTürkiyeYaşam Vatan Son Dakika MetaKayıt OlGirişYazılar RSSYorumlar RSSWordPress.org Son Yorumlar şefika in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan internet üzerinden yardıma çağırıldı
"27.03.2011 tarihinde yapılan ygs sınavında barajı aştım ve şimdi açık�…"rıdvan in Sözleşmeli Er Alımı ve Sözleşmeli Er Şartları 2011
"slm sosleşmeli er olmak istiyorum askerlim burdurda yaptım 83.2 olarak yaptı…"serap in Kansere Aşıyla Çare Arıyorlar
"Babamıza akciğer ca (küçük hücre dışı )teşhisi konduğu Nisan ayından…"hasret in Kütahya’da büyük panik!
"valla rasathanede çalışanlara helal olsun ben depremden çok korkarım asla o…"harun tonguç in Sözleşmeli Er Alımı ve Sözleşmeli Er Şartları 2011
"slm askerliğimi ankara güvercinlikte jandarma 89/1 olarak yaptım sözleşmeli…" En Çok Yorumlananlar Torba Yasa'da Bağ-Kur'luya Erken Emeklilik Fırsatı Emeklilik için yaşı bekleyenlere müjde! Sözleşmeli Er Alımı ve Sözleşmeli Er Şartları 2011 Muhteşem Yüzyıl dizisi RTÜK'e şikayet yağmuru - 2. bölüm fragmanı - dizi izle Erken Emeklilik Yasa Tasarısı 2010-2011 Kayseri Toki Kura Çekilişi Sonuçları Son Makaleler Öcalan’ın 5 koşulu ve AKP’nin yanıtıPazartesi hava daha da ısınacakTövbeler Tövbesi 18. Bölüm Fragmanı izle – 26 Temmuz 2011Gökçe Bahadır ile Ali Sunal evlendiKamu işçisine yüzde 8.2 zamLYS SONUÇLARI AÇIKLANDI – Tıkla Öğren Etiket Bulutu AnkaraBaşbakan Recep Tayyip ErdoğanBirCEP TelefonudiyabetDiyetEdenEkonomifacebookFenerbahçegalatasarayGenelgoogleHaberinternetkanserKOBİkosgebmemurMetinMuhteşem YüzyılNinreklamSağlıkSGKSosyal Güvenlik KurumutokiToplu Konut İdaresiTorba KanunTorba TasarıTorba YasaTorba yasada neler var?torba yasa maddeleritorba yasa ne zaman çıkacaktorba yasasında neler varTorba Yasa TasarısıTürkiyeYaYaşamYeniYÖKİlkİstanbulŞEKERşeker hastalığı sohbetcabadak.xml

Cover WP Theme

© 2011 Güncel Bilgi Paylaşım Sitesi

Kişisel web sitesiKişisel web sitesi

0 yorum:

Yorum Gönder