MRSA nedir?

MRSA nedir? (Staphylococcus aureus) isimli bakteri çeşididir.

Sitemizin soru cevap bölümüne gelen bir soru üzerine MRSA nedir? sorusunu araştırdık ve cevabını bulduk ve sizler ile paylaşıyoruz.

Soruyu soran ziyaretçimizin adı: Hatice

Soru: MRSA nedir?

Sorumuzun cevabı:

“Metisilin” adlı antibiyotiğe dirençli olan “Staphylococcus aureus” adlı bir bakteri çeşididir. Bu bakteri, deri, yumuşak doku enfeksiyonları, zatürre, kan dolaşımı enfeksiyonları gibi farklı enfeksiyonlara neden olur. Hastane ortamında MRSA’nın bulaşması, çoğunlukla MRSA taşıyan hastalarda enfeksiyon kontrol önlemlerine uyulmadığı durumlarda meydana gelir.

Staphylococcus aureus, sağlıklı insanların %20′si ile % 30′unda ciltte ve mukozada bulunan yaygın bir bakteridir. Vücuda girdiğinde bazen enfeksiyonlara yol açabilmektedir. Tipik olarak cilt ve yara enfeksiyonlarına neden olmakla birlikte akciğer, cerrahi alan, dolaşım sistemi, kalp, kemik gibi invaziv enfeksiyonlara da neden olabilmektedir. Metisiline (veya bir penisilin türü olan oksasiline) dirençli olduğunda MRSA veya “Metisilin-Dirençli Staphylococcus aureus” olarak adlandırılır. Tipik olarak, hastanelerde görülen MRSA diğer birçok antibiyotiğe de dirençlidir.


0 yorum:

Yorum Gönder