Kadir Topbaş Müze İstasyon, 2013 sonunda Marmaray ile hizmete girecek” dedi

İstanbul’da Yenikapı Transfer Merkezi ve Arkeopark alanında inşa edilecek ‘Müze İstasyon’ için uluslararası proje daveti yaptıklarını açıklayan Başkan Topbaş, “Müracaatları 15 Kasım’a kadar değerlendireceğiz. Müze İstasyon, 2013 sonunda Marmaray ile hizmete girecek” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dün “Yenikapı Transfer Merkezi ve Arkeopark alanı Uluslararası Proje Daveti” ile ilgili bilgi verdi. Yenikapı kazı alanındaki basın toplantısında Topbaş şöyle konuştu:

“Daha önceleri yapılan projelerde sadece bir istasyon buluşma noktası olarak düşünülen kazı esnasında çıkan bulguların derinliklerine indikçe önemli bir tarhi sürecinin burada katmanlar içinden varlığını hissettik ve gördük. Bu istanbul için yeni bir hafıza demektir. Yani 8 bin 50 yıldan bu yana var olan değerin gün yüzüne çıkarılmasına tankıklık ediyoruz. Özelikle Yenikapı Transfer Merkezi ve Arkeopark alanıyla ilgili ulusrarası bir proje davetimiz var. Bu davetle ilgili arzu ettik ki, bilimadamları, uzmanlar gerçekten kendisini gösterecek kriterlere de uyan çevrelerin bu konudaki hassasiyetlerini ve bilgilerini bu bölgeye aktarsınlar istedik. Bahsettiğim gibi burası sadece transfer merkezi değil, artık burası bir arkeopark.”

GÜNDE 1.7 MİLYON YOLCU

“Neolitik dönemden gelen bulguların bir noktada, sergilendiği yeni bir merkez olarak, İstanbul’un yeni güzelliklerinden bir olarak dünyaya yansıyacak olan bu bölgede, bir proje çalışmasını başlatıyoruz. Yenikapı, Aksaray, Taksim, Marmaray hatlarının buluşma noktasında tek yönde 185 bin yolcu kapasiteli bir yolcu transfer merkezi ve günde 1 milyon 700 bini aşkın insanın kesişeceği bir noktada, tarihi değerlerin yansıtılması konusunda bir projelendirme yapılmasını arzu ettik. Bir müze istasyon olgusunu taşıyacak olan proje alanı yeni bir çekim merkezi olacak. Başvurular 14 Temmuz 2011′e kadar yapılacak ve 15 Kasım’da proje seçilecek. İstasyonun bitişini ise Marmaray’ın bitiş tarihi olan 2013′te yapmayı planlıyoruz.”

0 yorum:

Yorum Gönder