61. Hükümet kuruldu: Ustalık kabinesi

Başbakan Erdoğan, ‘ustalık dönemi ekibi’ olarak adlandırdığı yeni kabineyi dün açıkladı. İki dönemdir kabinede görev yapan tecrübeli bakanlara 6 yeni isim katıldı. 4 bakan koltuğunu kaybederken, Bülent Arınç, Ali Babacan, Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ başbakan yardımcısı oldu. Yeni Bakanlar Kurulu ilk toplantısını bugün yapacak. Güvenoylaması ise 13 Temmuz Çarşamba günü.

Yapısı değiştirilen ve bakanlık sayısı azaltılarak 25′e indirilen yeni kabine belli oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, ‘ustalık dönemi ekibi’ dediği Bakanlar Kurulu, genel olarak tecrübeli isimlerden oluştu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koltuğuna oturan Fatma Şahin ile birlikte kabineye 6 yeni isim girdi.

Başbakan Yardımcılığı’na Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanlığı’na İdris Naim Şahin, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na Suat Kılıç, Milli Savunma’ya İsmet Yılmaz, yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Erdoğan Bayraktar getirildi. Bülent Arınç ve Ali Babacan Başbakan Yardımcılığı’nda kalırken, Beşir Atalay da bu göreve kaydırıldı. Vecdi Gönül, Nimet Çubukçu, Mustafa Demir ve Faruk Özak ise kabine dışı kaldı. Çankaya Köşkü’nden onay aldıktan sonra 61. hükümeti açıklayan Başbakan Erdoğan, yeni kabineyi şöyle değerlendirdi: “Geçen dönem bu kalfalık dönemini, çıraklık dönemini başarıyla sürdürmüş olan arkadaşlarımızı tekrar değiştirmemin anlamı olmazdı.”

Başbakan Erdoğan, dün saat 12.00′de Çankaya Köşkü’ne çıkarak yeni Bakanlar Kurulu’nu sundu. Burada kısa bir süre kaldıktan sonra Başbakanlık Yeni Bina’ya geldi ve kameralar karşısına geçerek yeni kabineyi açıkladı.

Buna göre Cemil Çiçek’in TBMM başkanı olmasıyla boşalan başbakan yardımcılığını Beşir Atalay devraldı. Diğer 3 başbakan yardımcısı ise Bülent Arınç, Ali Babacan ve Bekir Bozdağ oldu. Atalay, Çiçek’in yürüttüğü Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’na başkanlık edecek. ‘Demokratik açılım’ olarak adlandırılan Milli Birlik Projesi de artık başbakan yardımcılığı düzeyinde devam ettirilecek. Kamu güvenliği müsteşarlığı da İçişleri’nden alınarak Atalay’a bağlandı.

En kritik bakanlıklardan biri sayılan İçişleri Bakanlığı koltuğunun yeni sahibi, AK Parti kurulduğundan beri partinin genel sekreterliğini yapan İdris Naim Şahin oldu. Kaymakam kökenli bir isim olan Şahin, Erdoğan’ın İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı döneminde de en yakın kurmaylarından biriydi.

Başbakan Erdoğan’ın uzun yıllar müsteşarlığını yapan ve 2007 seçimlerinde Meclis’e geçerek çalışma ve sosyal güvenlik bakanı olan Ömer Dinçer, bu dönem Nimet Çubukçu’nun yerine milli eğitim bakanlığına getirildi. Faruk Çelik bir önceki kabinede oturduğu çalışma bakanlığına geri geldi. 4 bakana ise yeni kabinede koltuk verilmedi. Vecdi Gönül, Nimet Çubukçu, Mustafa Demir ve Faruk Özak’ın yerine yeni isimler geldi. Tartışmaların odağında olan Vecdi Gönül’ün yerine Milli Savunma bakanlığına İsmet Yılmaz getirildi. AK Parti hükümetleri döneminde Ulaştırma ve Kültür Bakanlığı müsteşarlıkları yapan İsmet Yılmaz, 2007 seçimleri öncesinde de anayasa gereği bağımsız isim atanması gereken Ulaştırma Bakanlığı’nda tercih edilen bürokrat olmuştu.

Faruk Özak’ın yerine, AK Parti grup başkan vekilliğinde gösterdiği performansla dikkat çeken; üçüncü dönemi olmasına karşın genç kuşak siyasetçilerden sayılan Suat Kılıç’ın spor ve gençlik bakanı yapılması da kamuoyunda yapılan tahminleri haklı çıkardı. Samsunlu olan Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir yeniden bakan yapılmazken bir başka Samsunlu Suat Kılıç bakan yapılmış oldu. Aynı denge Trabzon için de geçerli oldu. Trabzon artık hükümette Faruk Özak’la değil, TOKİ başkanlığındaki başarısıyla anılan yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’la temsil edilecek.

Kabinede mevcut yerlerini koruyan isimlere gelince; Bülent Arınç ve Ali Babacan başbakan yardımcılıklarına devam edecek. Bunun yanı sıra Sadullah Ergin Adalet bakanı, Egemen Bağış AB bakanı, Nihat Ergün Bilim Sanayi ve Teknoloji bakanı, Ahmet Davutoğlu dışişleri bakanı, Zafer Çağlayan Ekonomi bakanı, Taner Yıldız Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı, Mehdi Eker Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanı, Hayati Yazıcı Gümrük ve Ticaret bakanı, Cevdet Yılmaz Kalkınma bakanı, Ertuğrul Günay Kültür ve Turizm bakanı, Mehmet Şimşek Maliye bakanı, Veysel Eroğlu Orman ve Su İşleri bakanı, Recep Akdağ Sağlık bakanı, Binali Yıldırım Ulaştırma bakanı olarak görevlerini sürdürecek.

Erdoğan’ın vazgeçilmezleri arasında ise 4 isim göze çarpıyor. 9′uncu yılına girmek üzere olan AK Parti iktidarlarında sürekli bakanlık alan isimler, Ali Babacan, Beşir Atalay, Binali Yıldırım ve Recep Akdağ. Yeni Bakanlar Kurulu ilk toplantısını bugün saat 11.00′de gerçekleştirecek. En önemli gündemi ise bakan yardımcıları olacak. Merak edilen bir başka konu da Milli Savunma bakanının yardımcısı sivil mi asker mi olacak? Başbakan, bu sorunun da cevabını verdi: “Sivil olacak.”

Hükümet programı yarın TBMM’de okunacak. Hükümet programı üzerindeki görüşmeler 11 Temmuz Pazartesi günü, güven oylaması ise 13 Temmuz Çarşamba günü yapılacak. Ustalık kabinesi olarak adlandırılan yeni dönemden Erdoğan’ın beklentisi çok yüksek. Erdoğan, basın toplantısında yeni bakanlara şimdiden gözdağı vermeyi de ihmal etmedi ve şu cümleyi kullandı: “Bu dönem çok yüksek bir performans ortaya koyacağız. Bu performansı ortaya koyabilenlerle devam edeceğiz. Aksi takdirde bu kabine içinde de değişiklikler yapabiliriz.”

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan

- 4 Başbakan Yardımcısı:

Bülent Arınç

Ali Babacan

Beşir Atalay

Bekir Bozdağ,

Alfabetik sıralamaya göre bakanlıklar ise;

- Adalet Bakanlığı: Sadullah Ergin

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (Yeni bakanlık): Fatma Şahin

- Avrupa Birliği Bakanlığı (Yeni bakanlık): Egemen Bağış

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (Yeni bakanlık): Nihat Ergün

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: Faruk Çelik

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Yeni Bakanlık): Erdoğan Bayraktar

- Dışişleri Bakanlığı: Ahmet Davutoğlu

- Ekonomi Bakanlığı (Yeni bakanlık): Zafer Çağlayan

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: Taner Yıldız

- Gençlik ve Spor Bakanlığı (Yeni bakanlık): Suat Kılıç

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Yeni bakanlık): Mehdi Eker

- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Yeni bakanlık): Hayati Yazıcı

- İçişleri Bakanlığı: İdris Naim Şahin

- Kalkınma Bakanlığı (Yeni bakanlık): Vedat Yılmaz

- Kültür ve Turizm Bakanlığı: Ertuğrul Günay

- Maliye Bakanlığı: Mehmet Şimşek

- Milli Eğitim Bakanlığı: Ömer Dinçer

- Milli Savunma Bakanlığı: İsmet Yılmaz

- Orman ve Su Bakanlığı: Veysel Eroğlu

- Sağlık Bakanlığı: Recep Akdağ

- Ulaştırma Bakanlığı: Binali Yıldırım

 

0 yorum:

Yorum Gönder