165 bin konut kentsel dönüşümle yenileniyor

Yeni uydu kentlerinde yaşam başlıyor

TOKİ’nin özel sektör işbirliğiyle İstanbul’da hayata geçirmeye hazırlandığı yeni uydu kentlerinde yaşam başlıyor. Devam eden projelerle birlikte 25 bin konut ile Ataşehir, 40 bin konut ile Halkalı Atakent kapsamlı bir uydukent haline gelirken, Ispartakule’de planlanan 35 bin konutun 7 bin 500’ü hayata geçirildi. Kayaşehir’de hedeflenen 60 bin konutun ise 10 bini teslim aşamasında

Türkiye’de 800’ün üzerinde ilçede konut projeleri başlatan ve bu yıl için planladığı 500 bin konut hedefine ulaşan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul’da iştiraki Emlak Konut GYO ve özel sektör işbirliğiyle yürüttüğü projeler ile yaklaşık 165 bin konutu depreme karşı yeniliyor. TOKİ’nin Ataşehir’den Halkalı’ya, Kayaşehir’den İkitelli’ye kadar pek çok ilçede yürüttüğü bu kapsamlı uydukent projelerinin bir kısmında ise yaşam başlıyor. Örneğin Avrupa yakasının en hızlı gelişen toplu konut bölgesi olan Ispartakule’de 7 milyon metrekare alan içerisinde, 35 bin konut planlandı, söz konusu projelerin 7 bin 500’ü hayata geçirildi. Sosyal donatıların da öne çıkarıldığı Ispartakule’de bölgenin yaklaşık yüzde 56’sı sosyal donatılara ayrıldı. İlçede ulaşımın rahatlatılmasına yönelik, TEM’den Ispartakule’ye giriş sağlayan ve köprülü kavşak ve gişeleri hayata geçiren TOKİ, İstanbul’daki deprem riskli alanlarının transfer edilmesi amacıyla planlanan 11 milyon metrekarelik Kayaşehir kentsel dönüşüm projesinde de hedeflenen 60 bin konutun yaklaşık 20 bininin yapımına da başladı. Bu projelerde de 10 bin konutu sahiplerine teslim etme sürecini yürüten TOKİ, kişi başına 36 metrekare yeşil alanın düştüğü Kayaşehir projesinde konutları radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle depreme dayanıklı olarak inşa ediyor. Günlük enerji ve ısı ihtiyacının büyük bir kısmının güneş enerjisinden elde edilmesi, yağmur sularının depolanarak bahçe sulamada kullanılması hedefleniyor.

Temapark projesi gün sayıyor

Ataşehir’in Batı Bölgesi’nde yapımı tamamlanan ve yapılması planlanan yaklaşık 15 bin konut ve yine Doğu Ataşehir’de yapılan ve yapılması planlanan 10 bin konuttan oluşan Anadolu yakasının ilk uydukenti Ataşehir, cazibesini arttırmaya devam ediyor. 300 bin metrekarelik alan üzerinde kurulan Ataşehir Finans Merkezi, 15 bin kişi kapasiteli uluslararası spor kompleksi, 10 bin kişi kapasiteli cami ve 50 bin metrekarelik alana sahip bölge parkı ile bölgeye katma değer yaratıyor. Bunun yanı sıra bankaların, SPK ve BDDK gibi kurumların bölgeye gelişi, ilgiyi artrıyor.

Özel sektör işbirliği ile devam eden projeleri ile 40 bin konuttan oluşan Halkalı Atakent Toplu Konut Bölgesi’nde ise deprem riskinden dolayı, Bakırköy Kadın Doğum Eğitim ve Araştırma Hastanesi taşınarak, 648 yataklı Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüştürüldü. 1.5 milyon metrekare alana kurulacak olan Tema Park’ın inşaatına ise yılsonunda başlanıyor. Türkiye’nin en büyük fuar alanı başta olmak üzere, AVM’ler, kongre merkezleri, kültür ve sanat yapıları, oteller ve birçok tematik eğlence üniteleri yer alacak. TOKİ İkitelli, Ayazma ve Tepeüstü’nde ise 5 milyon metrekare alan üzerine 2 bin 700’ün üzerinde deprem riskli konutu yıkarak yeniledi.

0 yorum:

Yorum Gönder