Tutuklu vekiller serbest bırakılmalı





14 Haziran 2011 Salı - 01:50 - Beyaz Gazete Özel Tutuklu vekiller serbest bırakılmalıAdalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk, cezaevinde tutuklu bulunan 9 milletvekili için “Serbest bırakılmaları gerekir.” dedi. VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Habertürk ekranlarında yayınlanan Akşam Raporu’na telefonla bağlanan Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk 12 Haziran Genel Seçimlerinde milletvekili seçilen ancak tutukluluk halleri devam eden milletvekillerinin serbest bırakılmaları gerektiğini söyledi.

Ece Üner’in sorularını yanıtlayan Hikmet Sami Türk ““Anayasamızın 83. maddesine göre seçimden önce veya sonra bir suç işlediği öne sürülen bir milletvekili meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ama bunun istisnası var. Ağır cezaya gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanmak kaydı ile anayasanın 14. maddesinde ki durumlar bu hükmün dışındadır. Demek bunlardan dolayı tutuklama olabilir, yargılama olabilir. Bölücülük ve anayasaya karşı hükümet darbesini içeren bir anlam verebiliriz. Bu suçlardan dolayı bazı adaylar milletvekili seçildiler. 83. maddeye bakılırsa, tutukluluklarının devam etmesi gerekir ama benim görüşümle milletvekili seçilme basit bir olay değil.” dedi.

SERBEST KALMALILAR
Daha önce de tutuklu bulunan milletvekillerinin serbest bırakıldığını anımsatan Türk “Bu suçlardan dolayı yargılama devam eder ancak tutukluluk hali sona erer. Geçmişte ki uygumlalar da bu yöndedir. 1950’de gazeteci Mümtaz Faik Semik, 1957’de Osman Bölükbaşı tutukluydu seçilir seçilmez serbest bırakıldı. Sabahat Tuncel tutukluydu, milletvekili seçildi serbest bırakıldı. Mahkemenin yapacağı yorum önemli, bana göre bu vekillerin yargılaması devam eder mazbatayı alır almaz tutukluluk halleri biter.” diye konuştu.

BEYAZ GAZETE


0 yorum:

Yorum Gönder