Türkiye’nin girişimcilik notu 2 puan yükseldi

Yeni bir iş kurmak isteyenlerin sayısı, ekonomideki istikrara paralel her geçen gün artıyor. 59 ülkeyi mercek altına alan Küresel Girişimcilik Raporu, Türkiye’nin bu alanda son 4 yılda hızlı mesafe kat ettiğini ortaya koydu. Girişimci sayısının artmasında desteklerin önemli etkisi var. KOSGEB, yeni projelerle, sağladığı teşvik miktarlarını yükseltti.

Türkiye ekonomisindeki istikrar ve sağlanan destekler yeni girişimlerin önünü açıyor. Girişimcilik konusunda Türk insanının son yıllardaki atağı uluslararası raporlara da yansıdı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Küresel Girişimcilik İzleme Raporu’na (GEM) göre Türkiye’nin girişimcilik endeksi 2 puan birden yükseldi. Türkiye’nin 2006-2008 yılları arasında, GEM girişimcilik endeksinin 5,6-6,1 arasında değiştiğini belirten KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, “Çalışmaya katılan ülkeler içinde Türkiye alt sıralara yakındı. 2010 yılında yapılan araştırmada ise önemli bir ilerleme kaydedildi ve bu endeks 8,6′ya yükseldi.” dedi.

Vatandaşların kendi işlerini kurmaları ve geliştirmeleri için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), sık sık yeni teşvikler açıklıyor. GEM Raporu’nu Zaman’a değerlendiren Mustafa Kaplan, rapor incelendiğinde Türkiye’de girişimciliğe yönelik olumlu bakış açısının öne çıktığını söyledi. “Girişimcilik kapasitesi artıyor. Daha fazla kişi, kendisinde girişimcilik nitelik ve becerilerinin olduğunu düşünüyor. Girişimcilik bir kariyer fırsatı ve statü vesilesi olarak görülüyor.” diyen Kaplan, Türkiye’nin dört bir yanında girişimci sayısının artmasında, özellikle kadınların azımsanmayacak oranlara ulaşmasında KOSGEB’in önemli bir payı olduğunu kaydetti.

Türkiye çapında destek talebinin başında girişimcilik eğitimi ve parasal destek geldiğini aktaran Kaplan, kurumun çalışmaları hakkında şunları söyledi: “Eğitimleri tamamlayarak iş kuran girişimcileri bu aşamada da yalnız bırakmıyoruz. KOSGEB Yeni Girişimci Desteği’ni uygulamaya geçirdik. Bu destek bir nevi başlangıç sermayesi niteliğinde. Hibe desteği 4 bin TL’den 27 bin TL’ye, geri ödemeli destek limitini ise 40 bin TL’den 70 bin TL’ye çıkarmış bulunuyoruz. Bu desteğe başvurabilmek için eğitim sürecini tamamlamış olmak ve destek onay kurullarınca kabul edilebilir bir iş planı sunmak gerekiyor.”

Girişimcilik eğitimleri konusunda da önemli bir mesafenin alındığını belirten KOSGEB Başkanı Kaplan, “2000-2009 yılları arasında üniversitelerde gerçekleştirdiğimiz girişimcilik eğitimlerinin sayısı 173, katılımcı sayısı ise 6 bin 141 idi. 2010 yılında tamamlanan eğitimlerin sayısı 453′e, katılımcı sayısı ise 12 bine çıktı. Bu yıl eğitim sayısında 889′a, katılımcı sayısında 24 bine çıkacağız. Hizmet merkezlerimiz yeni protokoller imzaladıkça, eğitim tablomuzdaki eğitim ve katılımcı sayısı artıyor. Girişimciliği Geliştirme Müdürlüğü’ndeki arkadaşlarımız neredeyse günde birkaç kez bu tabloyu güncelliyor. Mevcut eğitim kontenjanı dolmuşsa, bu adayın yakın tarihte katılabileceği bir başka eğitim mutlaka bulunuyor.” diye konuştu.

GEM Araştırma Programı, London Business School ve Babson College tarafından 1999′dan itibaren aralıksız olarak katılımcı ülkelerde girişimcilik düzeyinin belirlenmesine yönelik araştırmalar yapıyor. Bu yıl araştırmaya dünyadan 59 ülke dahil olurken Türkiye, 2006 yılından bu yana araştırmaya katılıyor. KOSGEB Başkanı Kaplan, “Uluslararası düzeyde yapılan bir çalışmanın her yıl birtakım gerçekleri ortaya koyması, politikalarımızı gözden geçirebilmemiz açısından önemli. Girişimcilik konusundaki bilinçlenme ve olumlu bakış açısının giderek artması, önemli ve sevindirici bir gelişme. GEM’in araştırma sonuçları, girişimcilik eğitimini teşvik açısından da önemli sonuçlar ortaya koyuyor.” dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder