Türk Telekom, internete erişim hızını 40 kat artırıyor

Google, YouTube, Facebook ve Twitter gibi sosyal mecraların artması üzerine harekete geçen Türk Telekom, Macaristan merkezli İnvitel’i bünyesine kattı. Şirketin adını Pantel olarak değiştiren Telekom, yeni yatırımla internete erişim hızını 40 kat artıracak.

Türk Telekom Üst Yöneticisi Hakam Kanafani, bu sayede birçok siteye Türkiye’den daha hızlı bağlanılacağını söyledi.Son yıllarda artan internet kullanımı ve birçok şirketin serverlerini (veri merkezi) Türkiye dışında bulundurması yurtdışına erişim altyapısının genişlemesini de zorunlu hale getirdi. Bu talebi karşılamak için yola çıkan Türk Telekom Grubu, Avrupa’nın en büyük fiber optik altyapısına sahip olan İnvitel’i geçen sene bünyesine kattı. Avrupa’nın 16 ülkesine erişen şirketin ismini ‘Pantel’ olarak değiştiren Grup, tüm kıtayı saran fiber optik ağa sahip oldu. Bu operasyonla Türkiye’nin yurtdışına internet çıkışı kapasitesi de mevcut altyapıya oranla 2 kat artırarak 1,2 terabayt oldu.

YouTube, Facebook, Google gibi sosyal mecraların etkisiyle içerik kullanımının artması internete olan talebi ciddi oranda etkiledi. Ayrıca, Türkiye’deki maliyetlerden dolayı server hizmetlerini yurtdışından alan yerel şirketlerin ihtiyacı da hızlı bir şekilde artmaya başladı. TT Grubu 2005 yılında özelleştirilirken 30 gigabit olan yurtdışı çıkış kapasitesi, yapılan yatırımların sonucunda bugün itibarıyla 650 gigabit seviyesinde bulunuyor. Yapılan son artışla birlikte 1.2 terabite yükselecek hızla, 2005 yılına göre 40 kat artış sağlanacak. Böylece, erişim kapasitesi artarken, sağlanan kapasite artışıyla yurtdışında bulunan, aralarında Google, YouTube, Facebook, Twitter gibi platformların da yer aldığı pek çok siteye Türkiye’den erişim daha hızlı hale gelecek.

Türk Telekom Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Hakam Kanafani, grup olarak son yıllarda başarılı ulusal ve uluslararası projelere imza attıklarını ifade ederek, ‘akıllı büyüme’ stratejilerinin en önemli itici gücünün, yakınsama vizyonu olduğunu söyledi. Grup bünyesindeki teknoloji şirketlerinin geliştirdiği ürün ve hizmetlerin, ses, veri, görüntü, içeriğin yanı sıra telekom hizmetlerinin yakınsamasına odaklandığını belirten Kanafani, grup olarak güçlü telekom altyapısıyla bölgesel güç olma yolunda önemli adımlar attıklarını dile getirdi. Teknolojiyi üreten ve aynı zamanda da ihraç eden bir Türkiye hedefi için değer oluşturmaya devam edeceklerini aktaran Kanafani, Pantel’in Avrupa’ya, Ortadoğu’ya omurga ve kapasite sunduğunu anlatırken, Avrupa’da varlık göstermek isteyen büyük şirketlerin Telekom’dan servis aldıklarını söyledi. Kanafani, “Büyük potansiyel görüyoruz genişleme açısından. Kısa zamanda Ortadoğu ve doğuyu, Avrupa’ya bağlayacak, Çin’e kadar uzanan bir altyapıdan bahsedeceğiz.” dedi. Google ve YouTube gibi yüzlerce şirketin Türkiye’ye gelmek istediğini kaydeden Kanafani, “Bu şirketler Türkiye’ye gelene kadar asla rahat hissetmeyeceğiz ve çalışmaktan vazgeçmeyeceğiz. Onlar Türkiye’deki potansiyelin farkındalar ama diğer şirketler gibi ülkenin kurallarına, kanunlarına uygun davranmak zorundalar.” değerlendirmesinde bulundu.

İSTANBUL’U TELEKOM MERKEZİ YAPACAĞIZ

Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt da, TT’nin Türkiye’de ve bölgede ‘erişim kolaylığı’, ‘hız ve kapasite alanlarında kesintisiz gelişim’ için yatırımlarını sürdürdüğünü ifade ederek, “Pantel’in altyapısının sağladığı destekle, Türkiye’nin yurtdışı çıkış hızını gigabit liginden terabit ligine taşıyor, yurtdışı çıkış kapasitemizi 1.2 terabite çıkarıyoruz. 2005 yılında 30 gigabit olan yurtdışı çıkış kapasitemizi, 2011 yılında 40 kat artırarak 1,2 terabayta yükseltmiş oluyoruz.” şeklinde konuştu. Teknoloji altyapılarının internette yaygınlaşmasının, data tüketiminde artışa yol açtığına işaret eden Bozkurt, son 6 yılda Türkiye’de fiberoptik altyapı ağını yüzde 40 artırarak 133 bin kilometre uzunluğa ulaştırdıklarını, pantel ile beraber ise 160 bin kilometrelik bir altyapıya ulaştıklarını kaydetti. Hız artışının, Türkiye’deki internet kullanımı kadar uluslararası trafiği de ilgilendirdiğine değinen Bozkurt, “Bu, İstanbul’un, bölgenin iletişim merkezi olması için önemli. İletişim altyapımızla dijital ipek yolunu oluşturduk. Bölgenin telekom merkezi olacağız. Dünyayı konuşturan Türk olma kimliğimizi korumaya devam edeceğiz.” dedi. Pantel CEO’su Gregg Betz ise şirketin yeni pazarlara girmenin yanı sıra bölgede ve Türkiye’de iş ortaklarına ‘hızlı’, ‘güvenilir’ ve ‘esnek’ çözümler sunma konusunda önemli konumda bulunduğunu söyleyerek, “TT Grubu’nun uluslararası veri kolu olarak, Ortadoğu, Kafkaslar ve ötesindeki müşterilere hizmet sunmak için sabırsızlanıyoruz. Aynı zamanda Avrupa çapında yaygın, uçtan uca tümüyle yönetilebilir ağımız üzerinden Türk Telekom’a büyük çaplı ve kurumsal müşterilerine limitsiz genişbant sağlama yeteneğini sunabildiğimiz için çok heyecanlıyız.” diye konuştu.

Zaman

0 yorum:

Yorum Gönder