Tayyip Erdoğan zaten başkan





14 Haziran 2011 Salı - 11:41 - Beyaz Gazete Özel Tayyip Erdoğan zaten başkanAdalet Eski Bakanı Hikmet Sami Türk, Başkanlık sistemine geçilirse Tayyip Erdoğan'ın daha güçlü bir konuma geleceğini savunarak, "Ama aslında bugüne baktığımız zaman Tayyip Erdoğan tek adam durumundadır. Erdoğan zaten başkan" dedi. VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Tv8 ekranlarında yayınlanan Erkan Tan ile Başkentten programının bugünkü bölümüne Adalet Eski Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk konuk oldu. Türk Erdoğan ile ilgili ilginç açıklamalarda bulundu.

Başkanlık sistemine geçilirse Tayyip Erdoğan'ın orada çok daha güçlü bir konuma gelebileceğini savunan Türk, "Ama aslında bugüne baktığımız zaman Tayyip Erdoğan tek adam durumundadır. Geride bakan var, vs. var ama gerek parlamento adaylarını belirleyen, gerek bakanları belirleyen ve bütün bu orkestrayı yöneten sayın başbakandır. Yani başkanlık ssitemine geçilmese dahi aslında şu an çok güçlü bir durumdadır. Tayyip Erdoğan zaten başkan" diye konuştu.

Amerika'daki ve Fransa'daki Başkanlık sitemini anlatan Türk şunları söyledi:

"Başkanlık sistemi eğer ABD'deki gibi tam olarak uygulanırsa, başka bir başbakan yok devlet başkanı ve başbakan işlevleri aynı işle birleşmiştir. Bir de yarı başkanlık var Fransada olduğu gibi. Orada çok geniş yetkili bir cumhurbaşkanı var ama bir de parlamentoya karşı sorumlu başbakan var. Parlamenter sisteminde ise, devletin başında bir tarafsız devlet başkanı var. Cumhurbaşkanı veya kral-kraliçe bir de parlamentoya karşı sorumlu başbakan ve onun kurduğu hükümet var.

Başbakan eğer başkanlık sistemine geçmek istiyorsa bunun sağlayacağı yarar şu; dört yıl süreyle veya beş yıl süreyle değiştirilmesi mümkün değil. Parlamento tarafından düşürülmesi mümkün değil. Parlamentonun güven oyuna muhtaç değil. Ama başkanlık sisteminde böyle bir durum yok ve kuvvetler ayrılığı sert bir biçimde uygulanır. Yasama üyeleriyle hükümet üyeleri aynı kişiler olamaz. Biz de bugün parlamento üyeleri bakan olabilir ama başkanlık sistemi eğer Amerika'daki gibi tam uygulanacksa onun bütün kurallarıyla uygulanması gerekir. O takdirde bakanların meclis dışından seçilmesi gerekir."

"Tayyip Erdoğan, daha güçlü bir yetki düşüncesine yönelmek istiyor ama o yetkiler zaten var" diyen Türk, "Başkanlık sistemi daha fazla güç getirmeyecektir. Yani sistem değişikliğine gerek yok, onlar zaten var. Erdoğan güçlü kişiliyle bunları tam olarak kullanıyor ama makam olarak başbakan parlamenter sistemde oldukça güçlü konumdadır" şeklinde konuştu.

BEYAZ GAZETE

0 yorum:

Yorum Gönder