Tatil keyfi çıkarma rehberi

Türkiye son on yılda muazzam bir değişim geçiriyor. Turizm, “yazlık evde iki üç ay kalma” zihniyetinin dışına çıktı, ciddi bir endüstri haline geldi. Bir yanda doldur boşalt her-şey-dahil turist fabrikaları açılırken, bir yanda ise az odalı, bed and breakfast bazında çalışan küçük tatlı butik oteller açılıyor. Turist fabrikaları daha çok yabancıları ve “Şezlongumdan kıpırdamam”cıları ilgilendirirken küçük oteller ve etraflarındaki münferit restoranlar ise memleketin her bir köşesini merak edenleri, gittikleri yerle kaynaşmak isteyenleri, özgün tarzlara meraklıları, maceracıları ve kaşifleri ilgilendiriyor. Yazı dizimiz daha çok ikinci gruptakiler için. Her yıl yüzlerce otel, restoran, dükkan ve de rota açılıyor. Nereye gideceğini bilmek için rehber kitapları, seyahat dergilerini ve gazetelerin tatil eklerini hatmetmek gerekiyor. Türkiye’nin en sevilen rehberi “Küçük Oteller Kitabı”nın aynı zamanda gazetemizin de yazarı olan Mutlu Tönbekici, en taze tatil önerilerini Vatan okurları için derledi. İyi seyahatler, iyi keşifler!

Alaçatı

Alaçatı, Yunanistan’ın, İtalya’nın, Fransa’nın yıllardır sürdürdüğü “küçük olsun ama yerel, özgün, kaliteli olsun” turizm anlayışını tek başına başarabilmiş bir kasaba. Son 5 yıldır, deniz kenarında olmadığı halde bu kadar sevilmesinin, öne çıkmasının nedeni işte bu. 2011 yazına da hem konaklama bakımından, hem lezzet, konser ve alışveriş bakımından damgasını vuracak. İşte en yeni oteller, dükkanlar, lokantalar…

Alura

Doğal ve içten

Nefis bir bahçe içinde çok güzel bir Alaçatı evi. Bina açık mavi ve beyaz. Odalar, doğal ve içten. 
Sabahları yoga ve pilates seansları yapılıyor. Merkezde. Taze sıkılmış meyve sularından sağlık kokteylleri yapıyorlar.

gezginsincap/alura-hotel-alacati

KURABİYE OTEL

Avlulu tatlı bir yaz evi

Alaçatı’nın dar sokaklı, tarihi mahallesinde, avlulu tatlı bir yaz evi. Oturma ve kahvaltı odası şömineli, kanepeli. Bahçede ise bir açık hava jakuzisi mevcut. Odalar beyazlar içinde. En alt katta sauna ve buhar odası da var.

gezginsincap/kurabiye-otel-alacati

Taptaze lezzetler…

Asma YAPRAĞI

Hacı Memiş mahallesinde bu kış açılan dünya tatlısı bir lokanta. Çok uzun zamandır Alaçatı’da ya∫an Ay∫e Nur Mıhçı’nın yeri. Daha önce bahçeli evinde dillere destan kahvaltılar veriyordu. 4 yıllık otelcilik deneyiminden sonra yine esas işine döndü. Yemekler tamamen günlük malzemeden. İlk bakışta anne usulü ama tadınca Ayşe Mıhçı dokunuşları hissediliyor. Hoplatma patatesli levrek fileto, çağla bademli kuzu, pazı sufle ve ısırganlı kol böreği aklımızı başımızdan alanlar. 0232 716 0178

http://asmayapragi.com.tr

MERCAN KÖŞK

Mercan kırmızısı

Geçtiğimiz sezonun ortasında açıldı. Açılış kurdelesini Rahmi Koç kesti. Diğer otellerden farklı olarak buranın hâkimi mercan kırmızısı. Kahvaltıda organik ürünlerle hazırlanmış bir ziyafet hazırlıyorlar. Onun dışında akşam kokteyllerde de hayli iddialılar.

gezginsincap/mercan-kosk-alacati

Sempatik bir şef lokantası

BARBUN

Meydanı çevreleyen sokakta, eski güzel bir Alaçatı evinde geçen yaz açılan Barbun bir şef lokantası. Alaçatı stil (bol beyaz) çok sempatik bir yer. Mutfak görünür vaziyette. Kemal Demirasal yerel malzemeyi Fransız usulü pişirip son derece çarpıcı yemekler yaratmış. Orkinos tartar, poşe deniz levreği, braise et tattıklarımızdan. 0232 716 83 08

http://barbunalacati.com

Nergis çiçeklerinin gizemli ülkesi

KARABURUN

Karaburun Yarımadası Türkiye’nin hemen hemen bütün nergis çiçeklerinin geldiği yer. Fazla rüzgarlı ve yolu da fazla kıvrım büküm olduğu için siteler Mordoğan’dan öteye geçememiş. Güzelliği de buradan. Otoyoldan Karaburun tabelasından sağa döndükten bir sonra uçsuz bucaksız zeytin ağaçları ve kimsesiz minik koylar başlıyor.

Yol üzerinde İnecik Köyü var. Bir sanatçının elinden çıkma çok güzel bir tabelası var. Köy 5-10 dakika yukarıda. Biraz daha ileride Karaburun kasabası. Eski evleri, dökük durumda olsalar da duruyor, dolaşmaya değer. Fakat Yeniliman tarafına iner ve tekrar tepeye çıkarsanız Bozköy gibi yarı terk edilmiş çok güzel Rum köyleri var.

Yarımadanın batı tarafında ise Ildırı ziyarete değer bir köy. Karaburun Yarımadasının en bozulmamış köyü. Enginarı ve balığı ile bilhassa deniz çipurası ve melina balığıyla meşhur. Etrafta güzel birkaç lokanta, ufak bir plaj, bol miktarda antik harabe ve henüz betona bulaşmamış taş evler var. Karşıda iri ufaklı bir sürü ada. Tekne ile ulaşım mümkün. Antik Erythrai şehrinin kalıntıları köyün hemen dışında.

Lipsos Ata’nın Yeri:

Karaburun Yeniliman mevkiinde, insana dünyanın ucundaymış hissi veren bir pansiyon. Lüks, şatafat yok, onun yerine harikulade bir deniz, esaslı bir kütüphane ve samimiyet sunuyorlar.

http://gezginsincap.com/lipsos-atanin-yeri

Nergis Butik Otel:

Turkuvaz renkli nefis bir koyun hemen üstünde çok hoş bir otel. Geniş ferah odaları var. Denize merdivenlerle iniliyor.

http://gezginsincap.com/nergis-otel-karaburun

Aydınlık odalar

DENİZ KABUĞU

Sörf yolu üzerinde, kasabadan 20 dakikalık yürüme mesafesinde. İkisi de sörfçü olan Kaya çiftine ait.25 metrekarelik geniş odalarıyla öne çıkıyor. Eşyayla sık boğaz etmeden neredeyse komple beyaz, aydınlık odalar yaratmışlar. Kahvaltı saati sınırlaması yok.

gezginsincap/denizkabugu-otel-alacati

Sakız cumbalı taş ev

MOY OTEL

Açık maviye boyanmış sakız cumbalı, taş kaplama güzel bir ev. Her odanın ayrı bir ambiyansı var. Güzel bir havuz binayı çevreliyor. Odalarda özel tasarım baldaken yataklar göz dolduruyor. Aynı zamanda briç de öğrenebilirsiniz.

gezginsincap/moy-otel-alacati

RASPA

Tasarım Atölyesi

Alaçatı’nın sakin mahallesi Hacımemiş’te eski bir taş evin alt katında faaliyet gösteren küçük bir atölye. Destina Akgün ve Dilara Baskan sipariş üzerine kişiye ve mekana özel ahşap mobilya ve aksesuar tasarımları yapıyorlar. 0232 716 75 03

SEDİRLİ EV

Atina’dan Çeşme’ye

Alaçatı, 2-3 yıldır sörfçülerden sonra bisikletçilerin de dostu olmaya çalışıyor. Belediyenin katkısıyla Alaçatı ve civarı bisikletliye uygun hale getirilmeye çalışılıyor. Öncülüğü Alaçatı Sedirli Ev’den Zeynep Erdem yapıyor. (http://gezginsincap.com/alacati-sedirli-ev) Zeynep Hanım, konuklarına bisikletlerini ödünç vermekten mutluluk duyuyor. Avrupa Bisiklet Federasyonu ise Atina’ya kadar uzanan bisiklet yolunu Çeşme ve Alaçatı’ya doğru devam ettirme kararı aldı. Çeşme’ye feribot ile geçilecek ve Alaçatı’dan sonra da Ovacık ve Zeytineli’ye devam edecek. 100 kilometrelik bisiklet yolu bitmek üzere.
(eurovelo.org)

http://haber.gazetevatan.com/Haber/381122/1/Gundem

0 yorum:

Yorum Gönder