Siyasetcileri Hangi Hastalıklar Bekliyor?

Seçime az bir süre kaldı. Ama yoğun stres nedeniyle siyasetçiler büyük tehlike altında

BEGÜM ÇELİKKOL
HABERTURK.COM SAĞLIK HABERLERİ SERVİSİ

Seçime çok az bir süre kaldı. Parti başkanları, bakanlar, milletvekilleri, parti mensupları yoğun bir koşturmanın içerisinde. Siyasetçiler seçim otobüsleriyle, mitinglerle halkla buluşuyor. Siyasetçiler, yoğun strese bağlı olarak çeşitli sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu aşamada sağlıklarını düşünüyorlar mı dersiniz? Bu konuda biz de şüpheliyiz. Ancak onların da sağlıklarını kesinlikle ihmal etmemeleri gerekiyor…

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen ve Uzman Psikolog Sevil Usanmaz milletvekili adaylarını bekleyen risklerini konuştuk, onlar da milletvekillerine sağlık önerilerini anlattı.

ONLARI HANGİ HASTALIKLAR TEHDİT EDİYOR?
Siyasetçiler, yaşadıkları stres nedeniyle, hipertansiyona yakalanma, kalp krizi geçirme riskiyle karşı karşıyayla. Ayrıca düzensiz beslenme ve stres sebebiyle mide rahatsızlıklarına yakalanma oranları yüksek. Peki ne yapmaları gerekiyor?

Milletvekili adaylarının hastalık risklerini öğrenmenin en sağlıklı yolunun düzenli check-up programları olduğunu belirten Doç. Dr.Ertan Ökmen, politikacıların her zaman kronik strese maruz kaldıklarını ancak seçim ve referandum gibi süreçlerde stres katsayısının arttığına dikkat çekiyor. Doç. Dr. Ökmen, stresin neden olabileceği sağlık sorunları hakkında şu bilgileri verdi: “Ülkemizde her dört kişiden biri hipertansiyon hastası ve maalesef bunu bilmiyor. Bu oranı belli bir yaşın üzerindeki milletvekili adayları için düşünürsek, her 4 adaydan biri hipertansiyon riski taşıyor. Kaldı ki, stres sadece tansiyona neden olmuyor. Çeşitli ritim bozuklukları ve çarpıntılara da yol açıyor. Özellikle, kişi kalp krizi geçirmeye adaysa bu durumun ortaya çıkması kolaylaşıyor.”

CHECK- UP ŞART
Doç. Dr. Ökmen, “Milletvekili adayları, parti başkanları uykusuz kalıyorlar, sürekli seyahat ediyorlar ve yoğun bir tempoda yaşıyorlar. Bu tempoda çay, kahve ve sigara tüketimleri de artıyor. Ciddi bir fiziksel ve psikolojik yüklenme söz konusu. Politikacılara bu dönemde önerebileceğimiz en önemli şey kapsamlı bir check-up yaptırmaları. Böylece sağlık konusunda hangi riskleri taşıdıklarını kolayca öğrenebilirler ve seçimle başlayan, mecliste devam edecek olan zorlu maratona sağlıkla hazırlanabilirler. Sigara içen, kolesterolü yüksek, şeker hastası, yüksek tansiyonlu, ailesindeki kişilerden herhangi biri kalp hastası, şişman ve stresli yaşayan kişilerin mutlaka check-up yaptırmasını öneriyoruz” diyor.

BESLENMEYE ÖNEM VERİLMELİ
Doç. Dr. Ertan Ökmen şöyle devam ediyor:
* Yemek, uyku ve dinlenme adayların sağlığı açısından büyük önem taşıyor.
* Günde en az altı saat uyumaya dikkat etmeliler.
* Seyahat ve miting öncesi sık sık ve az az hafif yemekler yemek sağlıkları açısından doğru bir yaklaşım olur.
* Sindirim ve dolaşım sistemini çalıştıran, kan şekerini yavaş yükselten (düşük glisemik indeksli) lifli besinleri tercih edebilirler.
* Bol sıvı tüketmeliler.
* Tuzsuz yemek özellikle hipertansiyonu olan adaylar için hayati önem taşıyor.
* Her zaman olduğu gibi yağlı yiyecekler ve kızartmaları tavsiye etmiyoruz.
* Ara öğün olarak da meyve, salata ve az miktarda kuruyemiş öneriyoruz.
* İkram edilen “her güzel yemeği” reddetmekten çekinmesinler.

STRESLE BÜYÜK SAVAŞ VAR
Uzman Psikolog Sevil Usanmaz da milletvekilleri için stresi hafifletecek yöntemleri anlatıyor.

Bu dönemde milletvekili adaylarının zamana karşı yarıştıklarını, stresle sürekli savaş halinde olduklarını söyleyen Usanmaz şöyle devam ediyor; “Stres anında tüm vücut sistemleri bundan etkileniyor. Yapılan araştırmalara göre, kalp hastalarının stres karşısındaki eşikleri daha düşük. Bu nedenle iyi bir check-up’ın ardından milletvekili adaylarının işlerini ve zamanlarını programlamaları çok önemli. Stres karşısında gevşeme tekniklerini uygulamaları gerekiyor. Örneğin; günde beş defa nefes egzersizi yapabilirler. Nefes alırken burunlarından alıp yavaş yavaş tüm nefesi ağızlarından boşaltmalılar. İki dakika süren bu nefes egzersizini hemen her yerde yapabilirler. Günde 20 dakikalık yürüyüşler de stresle baş etmede çok işe yarayacaktır. Ayrıca bol su içmeliler. Su stres karşısında direnci artırıyor. Stresle baş ederken uyku da önemli. Seçime hazırlanan adaylar kendilerini ihmal etmemeliler, hem bedenlerine hem de ruhlarına çok iyi bakmalılar. Unutmamalıdır ki, fiziksel ve psikolojik sağlık bir bütündür.”

kaynak: haberturk.com

0 yorum:

Yorum Gönder