Siyanürden zehirlenenlerin sayısı artıyor





14 Haziran 2011 Salı - 13:14 - Vatan Siyanürden zehirlenenlerin sayısı artıyorKütahya'nın Tavşanlı İlçesi'ne bağlı Dulkadir Köyü'nde sudan zehirlendiği ileri sürülen kişilerin sayısı 7'ye çıktı. Hastaneye kaldırılan 7 kişinin tedevilerinin sürdüğü, kullandıkları sudan alınan numunelerin de incelendiği belirtildi. Foto galeri için tıklayın

Siyanür barajındaki setlerin birinin 7 Mayıs 20111 tarihinde çökmesiyle üretimi durduran Eti Gümüş A.Ş.’ye en yakın köylerden biri olan Dulkadir Köyü’nde dün sabah, 2 aydır kesik olan çeşmelerden akan suyla ellerini yüzleri yıkadıkları belirtilen Emine Sözer, Mehmet Sözer, Muzaffer Sözer, Emeti Sözer ve Leyla Sert rahatsızlandı. Muzaffer Sözer, köye gelen 112 ambulansında görevli sağlık ekibi tarafından yapılan müdahalenin ardından evine gönderilirken, Mehmet Sözer, Emeti Sözer, Emine Sözer ve Leyla Sert Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Bu sabah da, hastanede tedavi gören Mehmet Sözer’in oğulları Veli ve Fatih Sözer rahatsızlandı. Sözer kardeşler ile dün rahatsızlanan ve bugün kendini iyi hissetmediğini belirten Muzaffer Sözer, ambulansla Evliya Çelebi Devlet Hastanesi’ne götürülerek tedavi altına alındı.

’O SUYU DAHA ÖNCE DE İÇMİYORDUK’
Hastanede tedavci görenlerden Mehmet Sözer, DHA muhabirine şunları anlattı:

"Doktorlar benimle birlikte 4 kişiyi bugün taburcu edeceklerdi. Ancak sabahleyin yanımıza gelen doktor bize serum taktırdı ve bir gün daha hastanede kalacağımızı söyledi. Bu sabah da 2 oğlum ile köydeki yakınımız olan Muzaffer Sözer’i hastaneye getirdiler. Onların da durumu iyi. Ancak bize sürekli serum veriyorlar ve zehirlenip zehirlenmediğimiz konusunda bir açıklama yapmıyorlar. Biz iki aydır kesik olan suyu daha önceleri de içmiyorduk. Sadece elimizi- yüzümüzü, bulaşıklarımızı yıkıyorduk ve hayvanlarımıza içirtiyorduk."

SU NUMUNELERİ İNCELENİYOR
Kütahya Sağılık Müdürlüğü ekiplerinin, Dulkadir Köyü’nde dün çeşmelerden akan sudan numune aldığı ve siyanürlü olup- olmadığının belirlenmesi için laboratuarlarda incelemeye başladığı bildirildi. Sağlık Müdürlüğü yetkilileri numune sonuçları ile ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Dulkadir Köyü’nde oturanlardan bazıları üretimi durdurulan Eti Gümüş A.Ş. tesislerinde bir süre önce çalışmaların yeniden başladığını öne sürdü. Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, tesislerde gümüş üretiminin yapılmadığını, sadece 5’inci havuzun yapımında kullanılmak üzere geçici olarak çamur üretiminin yapıldığını söyledi.

VANAYI KİM AÇTI?
Eti Gümüş A.Ş. Genel Müdürü Ergun Kılıç, dün sabah tesislerin sınırları içerisindeki bir vananın kimliği belirsiz kişiler tarafından açılması sonucunda Dulkadir Köyü’ne kısa süreli su verildiğini söyledi. Kılıç "Bizim ve Dulkadir Köylülerinin kullanma suyu olarak kullandıkları suyu 2 ay önce kuyulardaki çökme nedeniyle kesmiştik. Vananın kimler tarafından açıldığını araştırıyoruz" dedi.

SU KESİLDİ, VANALAR SÖKÜLÜYOR
Bu arada Dulkadir Köyü’nde dün öğle saatlerinden itibaren çeşmelerden akan suyun kesildiği, su boru hatlarının da sökülmeye başlandığı belirtildi.

Bu arada köyde şebeke suyu içtikleri öne sürülen 1 inek, 2 koyun, 7 ördek ve 8 civcivin ise telef olduğu ifade edildi.

0 yorum:

Yorum Gönder