SGK, 1,6 milyon borçlunun peşine düştü

SGK, Torba Yasa’dan yararlanmadıkları için 5,5 milyarlık faizden kurtulma fırsatını kaçıran 1,6 milyon borçlunun peşine düşüyor.Haberi KaydetArkadaşına

Erdoğan Süzer’in haberi

Borçluları en az 19,5 milyar liralık haciz bekliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Torba Yasayla sağlanan borç yapılandırma fırsatını kullanmayıp kuruma olan borcunu ödememekte ısrar eden 1.6 milyon borçlu belirledi.

Yapılandırma nedeniyle denetim ve tahsilatlara ara veren SGK, 19,5 milyar liralık alacağını tahsil etmek için yeniden sahaya iniyor.

Büyük fırsat kaçtı

SGK’nın verilerine göre yapılandırmadan yararlanmayanların borçlarının yaklaşık 11,5 milyar lirası anapara, 8 milyar lirası ise birikmiş faizden oluşuyor.

Bu borçlar yapılandırmaya girmiş olsaydı 8 milyar liralık faiz yerine yaklaşık 2.5 milyar liralık TEFE ve TÜFE farkı ilave edilecek.

Böylece bu borçlular da net 5.5 milyar liralık faiz yükünden kurtulmuş olacaklardı. Ancak yapılandırmadan yararlanılmadığı için yüksek faizlerle belirlenen faiz borcu aynen kaldı.

Sırada icra var

SGK, borç yapılandırması nedeniyle yıl başından bu yana borçlulara tahsilat amaçlı herhangi bir icra işlemi uygulamadı. Ancak yapılandırma sona erdiği için SGK bundan sonra, tahsilata ağırlık verecek.

SGK Başkanı Emin Zararsız, yapılandırmayla ilgili bilgileri verirken önümüzdeki günlerde yapılandırma fırsatını kullanmayıp borcunu ödememekte ısrar eden mükelleflere yönelik 6183 sayılı yasa çerçevesinde icra ve icrai satış işlemi başlatacaklarını bildirmişti.

Buna göre SGK, 1.6 milyon borçlu üzerinde görünen 19.5 milyar liralık alacakta herhangi bir kesinti yapmadan tümü için yasal işlem uygulayacak. Üstelik bu alacak, faizlerle daha da artacak.

8,4 milyar liralık faizden kurtuldular

Torba yasa çıktığında 3 milyon 495 bin kişi ve şirketin SGK’ya toplam 49.8 milyar lira borcu bulunuyordu. 1 milyon 828 bin borçlu, bu dönemde 30.3 milyar liralık borcunu yeniden yapılandırdı.

SGK, 17.9 milyar lirası anaparadan oluşan bu borcun 12.3 milyar liralık birikmiş faizini sildi. Anaparaya TEFE ve TÜFE farkı olarak sadece 3.9 milyar lira ekledi. Böylece 1.8 milyon kişi 8.4 milyar liralık faizden kurtulmuş oldu.

BUGÜN

0 yorum:

Yorum Gönder