Okullar kapandı, yerli turist akını başladı

Okulların tatile girmesi, yerli turistlerin en fazla tercih ettiği Güney Ege’de hareketliliğin artmasına neden oldu.

Bölgenin gözde turizm merkezlerinden Bodrum, Marmaris ve Fethiye’deki turistik tesisler son hazırlıklarını tamamlayarak yerli misafirlerine kapılarını açtı. Herkesin cüzdanlarına uygun konaklama imkanları bulabileceğine dikkati çeken turizm sektörü temsilcileri, iç pazarda geçen yıla oranla daha fazla hareketlilik beklendiğini kaydetti.

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz, okulların tatil olmasıyla birlikte iç turizmde hareketlilik yaşandığını söyledi.
Bölgedeki büyük otellerin yüksek doluluk oranına ulaştığına işaret eden İlhan Açıkgöz, yaz tatili için acele edecek yerli turistlerin 5 ve 4 yıldızlı otellerde yer bulabileceğini belirtti. Marmaris ve çevresinde çok sayıda 3 yıldızlı otel ve apart bulunduğunu anlatan Açıkgöz, bu bölgeyi tercih eden yerli müşterilerin uygun fiyatlarla tatil yapabileceğini dile getirdi.

YERLİ TURİSTİN GÖZDESİ BODRUM
Rotasını Güney Ege’ye çeviren yerli turistlerin öncelikli tercihleri arasında Bodrum bulunuyor. Bodrum Otelciler Derneği yetkilileri, ilçede günlüğü 30 lirada başlayıp 250 liraya kadar olan otel ve apart oteller bulunduğu bilgisini verdi.

Yerli turistler için tesislerinde bütün hazırlıklarını tamamladıklarını belirten turizmciler, okulların kapanmasıyla birlikte Haziran’ın ikinci yarısı, Temmuz ve Ağustos aylarında büyük oranda doluluk beklediklerini dile getirdi.
Bodrum denince akla ilk gelen tatil mekanlarından Türkbükü’ndeki hareketlilik de dikkat çekti. Beldedeki plaj ve iskelelerde ise iş ve sanat dünyasından bir çok ünlü boy göstermeye başladı. Kumbahçe, Paşatarlası, Gümbet, Bitez, Gündoğan, Yalıkavak ve Ortakent sahillerinde ise hareketlilik arttı.
Marmaris’te ise yaklaşık yüzde 90 doluluk oranına ulaşan 4 ve 5 yıldızlı tesislerde ”her şey dahil” sisteminin uygulandığı, kişi başı konuklama fiyatının 130 ile 200 lira arasında değiştiği öğrenildi. İlçedeki 3 yıldızlı oteller ile apart otellerde ise oda kahvaltı konaklama fiyatı kişi başı 30 ile 80 lira arasında değişiyor.

Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Genel Sekreteri Orhan Kavala, yerli turistlerin önceden rezervasyon yaptırmaları durumunda, fiyat açısından avantajlı tatil imkanı bulabileceklerine işaret ederek, şöyle konuştu:
”Önceden rezervasyon yaptırmayan turistlerin Bodrum’da Temmuz ve Ağustos aylarında yer bulabilmeleri biraz zor. Bu yıl Mısır ve Tunus gibi ülkelerde yaşanan olaylar nedeniyle bu tarafa doğru bir kayma oldu. Turizmde yüzde 10 oranında bir artış bekleniyor. Temmuz ve Ağustos aylarının çok yoğun geçeceğini tahmin ediyoruz.”
MARMARİS YİNE YERLİ TURİST FAKİRİ
Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) yetkilileri ise Marmaris ve çevresinde bu sezon yerli turist sayısında önemli oranda artış beklemediklerini kaydetti.

TÜRSAB Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Genel Sekreteri Ali Kırlı, ”Marmaris’te iç turizme yeterli önem verilmiyor. İç turizmde pastanın büyük parçasını Antalya ve Bodrum yiyor. Bu sezon Marmaris’e yine yerli turistlerin yoğun bir talebi yok. Marmaris küçük oteller cenneti olduğu için Türk müşteriler tercih etmiyor. Doğru bir planlama ve tanıtım kampanyası yapılırsa yerli turist sayısı arttırılabilir. Büyük oteller ise dolu. Bu otellerin yerli turiste ayırdıkları kontenjan yüzde 5′i geçmiyor” dedi.
Marmaris ve Bodrum gibi turizm merkezlerinde ”yerli turistten yabancıya göre daha yüksek fiyat istendiğinin” doğru olmadığını anlatan Kırlı, bunun yanlış bir algıdan kaynaklandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

”Tur operatörü riske girerek uçak kiralıyor ve aylar öncesinden aldığı otel odasını doldurmaya çalışıyor. Kış aylarında yapılan erken rezervasyonlar nedeniyle fiyatlar yabancı turistler için daha uygun oluyor. Türkler ‘yüksek sezon’ dediğimiz yaz aylarında otelleri arayarak rezervasyon yaptırdığı için konaklama ücretleri yüksek oluyor. Biz Türkler, ailemizi arabaya doldurup, ‘tatile gidiyoruz’ diye yola çıkıyoruz ve sonra otel otel gezerek yer arıyoruz. Yerli müşteri acenteler aracılığıyla paket programlarla tatile çıkıp erken rezervasyon yaptırırsa, yabancılardan daha uygun fiyata tatil yapabilir.’

0 yorum:

Yorum Gönder