Liderler nerede oy kullanacak?





11 Haziran 2011 Cumartesi - 12:23 - AA Liderler nerede oy kullanacak?12 Haziran Pazar günü siyasi parti liderlerinin nerede oy kullanacağı belli oldu. Buna göre, 12 Haziran sabahı seçimlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, oyunu Çankaya İlköğretim Okulu 1139 Numaralı sandıkta kullanacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oyunu İstanbul‘da kullanacak. Erdoğan, Üsküdar ilçesinde bulunan Burhaniye İlköğretim Okulu 2182 Numaralı sandıkta oy verecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise oyunu Ankara‘da kullanacak. Kılıçdaroğlu, oyunu oturduğu Çukurambar‘da Arjantin İlköğretim Okulunda 4201 numaralı sandıkta kullanacak.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de oyunu Ankara Çankaya‘da bulunan Anıttepe İlköğretim Okulunda 4460 numaralı sandıkta kullanacak.

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak ise Ankara Turhan Dökmeci İlköğretim Okulu 4011 numaralı sandıkta oyunu verecek.

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ise İstanbul Fatih 29 Mayıs İlköğretim Okulu 1358 numaralı sandıkta oy kullanacak.

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Ankara Turhan Dökmeci İlköğretim Okulu‘nda 4020 numaralı sandıkta oy verecek.

DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek de oyunu Emlak Bankası Bilkent İlköğretim Okulu 4594 numaralı sandıkta kullanacak.

Oyunuza sahip çıkmak için bunlara dikkat edin

Star gazetesinin haberine göre; 12 Haziran Pazar günü Türkiye genelinde gerçekleştirelecek milletvekili seçimlerinde, 50 milyon 189 bin 930 seçmen 199 bin 207 sandıkta oy kullanacak. Özellikle PKK ve KCK'nın Doğu'da gerilim artırması üzerine bu noktalarda ekstar güvenlik önlemleri devreye sokuldu. Seçmenlerin oy kullanabilmeleri için ve güvenli bir seçim dizi kuralı yerine getirmesi gerekiyor:

Vatandaşlık numarası olmalı

Seçmenler, bağlı bulundukları oy sandıklarına, adrese dayalı sistem ile kayıtlı bulundukları adreslere gönderilen seçmen bilgi kağıdı ile gidecek.

Seçmen bilgi kağıdı gelmemiş ya da kaybolmuş vatandaşlar da kimlik numarası bulunan nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı ile gidip oy verme işlemini gerçekleştirebilecekler. Bu belgelerden birini sandık görevlilerine gösteremeyen seçmen ise, oy kullanamayacak.

Üzeri çizik zarf geçersiz sayılacak

Seçmen oyunun geçersiz sayılmaması için oy kullanmadan önce son bir kontrolü kendi yapacak. Üzerinde herhangi bir çizik ya da özel anlam taşıyan işaret bulunan ya da yırtık olan oy pusulası ve zarfı ile kullanılan oy geçersiz sayılacak.

Oy kabininde cep telefonu yasak

Oy pusulası, zarf ve mührünü "sorunsuz olarak" alan seçmen, oy kullanma bölümüne cep telefonu ve fotoğraf makinesi sokamayacak. Cep telefonu ile kabine girmeye çalışana para cezası kesilecek.

Sandık üyeleri polisten yardım isteyebilecek

Milletvekilleriİ, milletvekili kimliği ve seçmen bilgi kağıdını, milletvekili adayları ise her hangi bir İl Seçim Kurulu Başkanınca milletvekili adayı olduklarına dair verilmiş seçmen bilgi kağıdını göstererek kayıtlı oldukları seçim çevresi dışında da oylarını kullanabilecek.

Seçmene müdahaleye 5 yıl ceza verilecek

Seçim güvenliği de geçmiş seçimlere göre daha farklı uygulanacak. Önceki seçimlerde, seçim güvenliğini tehdit edenlere karşı müdahale eden güvenlik güçleri 100 metre uzaklıkta bulunurken, 2011 Genel Seçimleri'nde güvenlik güçleri sandığa yaklaşma mesafesi 20 metre olacak. Daha önceki seçimlerde sandık başına polis çağırma yetkisi sandık başkanlarında bulunurken, 2011 Genel Seçimleri'nde diğer sandık üyeleri de güvenlik güçlerinin müdahalesini isteyebilecek. Ayrıca seçmen iradesine müdahalede bulunanlar hakkında da 3 ile 5 yıl arasında ceza istemiyle dava açılacak.

Parti temsilcileri YSK'da görev yapacak

Geçmiş seçimlerde sandıklarda ve il seçim kurullarında görev yapan siyasi parti temsilcileri bu yıl YSK'da da görev yapabilecek.

0 yorum:

Yorum Gönder