Hangi Cemaat Kime Oy Verecek?

12 Haziran seçimleri için son düzlüğe girildi. Peki Türkiye mozaiğinde etkili olan cemaatlar hangi partiler oy verecek?Seçimlere 8 gün kala cemaatler de oy verecekleri partileri belirlemeye başladı. Türkiye’nin en büyük cemaatlerinden biri olan Gülen cemaati oyunu Ak Parti’ye verirken, İsmailağa cemaatinde ibre Saadet Partisi’ni gösteriyor. Yeni Asyacılar da ise ibre istemeden de olsa AK Parti’den yana…

FETHULLAH GÜLEN CEMAATİNDEN AK PARTİ’YE TAM DESTEK

1970′li yıllarda Mehmet Kutlular’la yollarını ayırarak dünyanın en büyük eğitim organizasyonuna imzasını atan Fethullah Gülen, geçmiş yıllarda Turgut Özal’dan Bülent Ecevit’e kadar geniş bir yelpazedeki siyasi partilere destek verdi. 2002 yılından bu yana AK Parti’ye tam destek veren Gülen cemaati, Ergenekon davası sürecinde bu desteği zirveye taşıdı. Dönem dönem bürokrasideki atamalar konusunda Başbakan Erdoğan ile anlaşmazlığa düşseler de şimdiden 12 Haziran seçimlerinde AK Parti’ye tam destek vereceklerini söyleyebiliriz.

Yurtdışındaki gönüllülerini oy kullanmak için kafileler halinde Türkiye’ye çağıran Fethullah Gülen cemaati, Türkiye’deki gönüllülerini de AK Parti’ye destek olmaya çağırdı. Saadet Partisi,MHP ve Has Parti’ye oldukça mesafeli duran Zaman ve Samanyolu TV, seçim sürecinden AK Parti’ye tam destek vereceği belirtiliyor.

İSMAİLAĞA CEMAATİ SAADET PARTİSİ’NE Mİ KAYIYOR?

Nakşibendi Tarikatı’nın önde gelen isimlerinden Mahmut Ustaosmanoğlu Hocaefendi liderliğindeki İsmailağa cemaati, geçmiş yıllarda AK Parti’ye verdiği destekle biliniyordu. Ancak Mahmut Efendi’nin 50 bin müridi ile yaptığı Umre ziyaretinde AK Parti ve Fethullah Gülen cemaati hakkında söylediği iddia edilen sözler akılları karıştırdı.

Cübbeli Ahmet Hoca tarafından cemaate açıklanan bu konuşma, Mahmut Efendi tarafından doğrulanmasa da, bu gelişme Saadet Partisi’ne destek olarak algılandı.

Hızını alamayan Cübbeli Ahmet Hoca, Erdoğan ile Bahçeli arasındaki “Bozkurt” tartışmasına da katılmış ve “Allah Bozkurtları başımızdan eksik etmesin” diyerek AK Parti’yi karşısına almıştı. Ancak bu açıklama Cübbeli Ahmet hoca tarafından yalanlandı.

Umre dönüşü Saadet Partisi lideri Mustafa Kamalak’ın Mahmut Efendi’yi ziyareti, Saadet Partisi-İsmailağa Cemaati arasındaki yakınlaşmayı pekiştirdi. İsmailağa Cemaati’ndeki bu gelişmelerin 300 bini aşkın cemaat mensubu tarafından sandıkta nasıl yorumlanacağı merakla bekleniyor.

SÜLEYMANCILAR’DAN AK PARTİ’YE OY YOK!

Kamuoyunda Süleymancılar olarak bilinen Süleyman Efendi Cemaati son yıllarda ikiye bölünmüştü. Süleyman Hilmi Tunahan’ın torunları Ahmet Arif Denizongun ve Mehmet Denizongun özellikle siyasi konularda uzlaşamayınca cemaat ikiye bölündü Cemaatin ana gövdesinin liderliğini sürdüren Ahmet Arif Denizongun, son seçimlerde Mehmet Ağar’ın öncülügündeki Demokrat Parti’ye destek vererek dikkatleri üzerine çekmişti.

Bir dönem ANASOL-D Hükümeti’nin Ulaştırma Bakanlığı koltuğuna da oturan Denizongun, İstanbul Piyalepaşa’da sit alanı içerisinde yapılan Kuran Kursu’nun yıkılması nedeniyle AK Parti’li belediye ile karşı karşıya gelmiş ancak yıkımı engelleyememişti. Son dönemde AK Parti ile Süleymancılar arasında buzlar erise de cemaatin tercihini MHP’den yana kullanacağı iddia ediliyor. Süleymancıların Mehmet Denizongun önderliğindeki diğer kesimi ise oyunu AK Parti’den yana kullanacak.

0 yorum:

Yorum Gönder