Facebook beyinlerimizi kontrol mu ediyor?

Facebook ve akıllı telefonlar bizi değiştiriyor.

Teknoloji sitesinde diyet haberinin ne işi var demeyin, haberimizi okuyun..Teknoloji ve beraberinde getirdiklerini her zaman konuşuyoruz. Fakat teknolojinin zararları hakkında, özellikle de beynimize verebileceği zararlar hakkında çok fazla bilgimiz yoktu. Facebook, Twitter, televizyon, telefon derken bir anda her yanımızı çevreledi teknoloji.

İnsan beyni ziyadesiyle farklı bir yapıdır. Yiyecek aramak, tehlikeden kaçınmak, kendisine bir eş bulmak gibi ani ve garip zorunlulukları vardır. Peki, bütün bu çalışan mekanizma, teknoloji tarafından değişikliğe uğruyor ya da zarar görüyor olabilir mi?

UCSF‘de son zamanlarda hız kazanan araştırmalarda, insan beyninin özellikle günümüz yetişkinlerinde birden çok işlemi bir anda yaparken, kısa dönem hafıza kaybı taşıdığını iddia etti. Yapılan araştırmalar ışığında, akıllı telefonların ve sosyal medya ağlarının da uzun önem hafıza yapısına ve zihinsel düşünce yetisine zarar verme olasılığı üzerinde duruldu.

İnsanlar böyle giderse değişecek mi?

2009 yılında Stanford Universitesin’de yapılan testte; bir seferde onlarca iş verilen aşırı teknoloji kullanan kişilerin, birçok soruya doğru cevap veremediğini, bunun da en büyük sebebinin beyinlerinde birikmiş olan gereksiz bilgi yığınının olduğu önesürülmüştü. Varılan yagane sonuçsa; Facebook‘a girip, bu ağ üzerinde konuştuğumuz kısaltmalarla dolu lisanın hayatlarımıza aktarılması ve sonuç olarak garip bir şekilde teknoloji bağımlılığına sahip olmamız oldu.

Standford Dürtü Kontol Bozuklukları Kliniği’ni yöneten ve “Virtually You” isimli kitabı yazan Dr. Elias Aboujaoude, sosyal ağlarda fazla vakit geçirmenin ya da düzenli olarak akıllı telefonların esiri olmanın, normal hayatlarımızda; kitap okurken konsantre bozukluğuna, film izlerken sıkılmalara hatta derin muhabbetlere girmeme gibi sonuçları olduğuna değindi.

Belki Facebook kullanma ya da uzun süreli telefonla ilgilenme için herhangi bir ilaç yok ama biz kullanıcılar olarak kendi teknoloji diyetimizi yapmayı bilmek zorundayız.


0 yorum:

Yorum Gönder