EL Kaide’nin yeni lideri resmen El Zevahiri oldu

Usame bin Ladin’in ABD askerlerince düzenlenen operasyon sonrası öldürülmesinin ardından EL Kaide’den beklenen hamle geldi.

El Arabiya televizyonun geçtiği habere göre, El Kaide örgütünün yeni lideri resmen Eymen El Zevahiri oldu.

Mısır asıllı Zevahiri, dünyanın en çok aranan teröristleri listesinde ilk sıralarda yer alıyor.

Bin Ladin’in, ABD güçlerinin 2 Mayıs’ta Pakistan’da düzenlediği operasyonla öldürülmesi sonrasında terör örgütünün liderliğini geçici olarak Saif el Adil yürütüyordu.

15 YAŞINDA BAŞLADI

Kahire kökenli entelektüel bir aileden gelen Zevahiri, 2009 yılında Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nca da, El Kaide’nin faaliyetlerini Usame bin Ladin adına yöneten kişi olarak gösterilmişti.

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından, dünyanın en çok aranan teröristleri listesinde bulunan ve kellesi için 25 milyon dolara varan ödül konan 1951 doğumlu Zevahiri, 1985 yılında Peşaver’de Usame bin Ladin’le ilk kez, bu kentte tanıştı.

1998 yılında Mısır İslami Cihad örgütünü dağıtarak resmen El Kaide’ye katılan Zevahiri; Arapça, İngilizce ve Fransızca dillerine mükemmelen hakim olması, derin İslam ilahiyatı bilgisi ve organizasyonel yeteneği sayesinde kısa sürede Bin Ladin’in “Bir numaralı kurmayı” oldu.

KARİZMA SORUNU VAR

Bin Ladin’in ölümünün ardından, Zevahiri’nin, bir süredir fiilen yönettiği El Kaide’nin başına geçmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak adını gizli tutan üst düzey bir ABD devlet yetkilisi, Zevahiri’nin siyasi karizma sorunu olduğunu, özellikle de Körfez Arap ülkelerindeki militan ve sempatizanlar nezdinde otorite kurmasının zor olacağını öne sürmüştü.

0 yorum:

Yorum Gönder