'Anayasanın değişmez maddeleriyle sorunumuz yok'





15 Haziran 2011 Çarşamba - 16:03 - Beyaz Gazete Özel 'Anayasanın değişmez maddeleriyle sorunumuz yok'Anayasa Profesörü ve AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu, anayasa değişikliğine ilişkin, "AK Parti'nin anayasanın değişmez maddeleriyle zerre kadar bir sorunu yok. Bunu samimi olarak söylüyorum. Hiç bir zaman da olmadı ama basında öyle gösterildi" dedi. VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Anayasa Profesörü ve AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu, seçimin ardından yeni Anayasa tartışmalarını NTV ekranlarında değerlendirdi.

"Nasıl bir anayasa planlıyor AK Parti" sorusuna Kuzu, "Bu soru çok makul bir soru değil., en hafif öyle söyleyeyim. Her siyasi partinin elbetteki kendi kafasında bazı yaklaşımları belli. O manada bunları ayrıca metne döküp de, ulu orta tartışmanın, yeni bir sıkıntı çıkarmanın bir anlamı yok. Bu manada biz 367 üstü bir rakam almış olsaydık belki bu biraz daha söylenebilirdi" diye cevap verdi.

"Seçim boyunca Sayın Başbakanımız her gittiği yerde ve ben de her katıldığım toplantıda şunu söyledik" diyen Kuzu şöyle devam etti:

"Bizim rakamımız 367 üzerinde olsa bile, 330 ile referandum olsa bile, biz mutlaka muhalefetle beraber yapacağız dedik. Bu lafın üstüne laf edilmez. Güya Ak Part'nin gizli gündemi varmış. Öcalan ile anlaştı diyorlar. Kimlerin el birliği yaptıklarını seçimde gördük. O manada bunları bir kenara bırakmak lazım. Bizim gizli gündemimiz olduğunu düşünmemek lazım. Kaldı ki, Sayın Başbakan çok net. Eğer Başbakan çıkıpta bin kere tek bayrak, tek ülke, tek devlet, tek millet, resmi dil Türkçe diyorsa artık daha bunun arkasından neyi açıklayacak Başbakan. Bence onun yerine yöntem konusunu konuşmak lazım. Bir anayAsa nasıl yapılmalı bu konuluşur. o manada da bugüne kadar Türkiye'nin uygulamaları var."

Muhalafetin yeni anayasa ile ilgili yaklaşımlarını doğru bulmakla beraber, çıkışlarını yanlış bulduğunu söyleyen Kuzu, "Anaysa'da hangi maddenin nasıl olacağı oturulup konuşulur, orta noktada buluşulur" dedi.

Bahçeli'nin taslak talebine ilişkin ise Kuzu, önceden herhangi bir taslak üzerinde konuşulmaması gerektiğini, her şeyin uzlaşma komisyonu içerisinde konuşulması gerektiğini söyledi. Kuzu, "Çünkü orada anlaşılamayan maddeler zaten bir kenara koınuluyor, ona sonra dönülür, orta bir formül bulunur" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'DEKİ SORUN UYGULAMADAN KAYNAKLANIYOR"

CHP'nin metinlerine, TÜSİAD'ın metinlerine ve başka metinlere baktığını belirten Kuzu, "Orada katılmadığım çok noktalarda var ama yaklaşım olarak özgürlükçü bir anayasa olsun diyorlar. Biz de olsun diyoruz. Laiklikten vazgeçilmesin diyorlar, biz de buna tamam diyoruz. Hukuk devleti, sosyal devlet, demokratik devlet gibi ülkeler muhafaza edilsin diyorlar, biz de edilsin diyoruz. Esasen Türkiye'deki sorun bu anayasanın yazılmasından, metnin ortaya çıkmasından ziyade uygulamadan kaynaklanıyor. Yani AK Parti'nin anayasanın değişmez maddeleriyle zerre kadar bir sorunu yok. Bunu samimi olarak söylüyorum. Hiç bir zaman olmadı ama basında öyle gösterildi" şeklinde konuştu.

"BAŞKANLIK MODELİ BENİM RÜYAM"

"Başkanlık sistemi konusu ne kadar yer bulur uzlaşma komisyonunda?" sorusu üzerine de Kuzu, "Başkanlık modeli benim rüyam. Parlamentel modelde de Almanaya ve Finlandiya da var. Biz Alman modelini daha çok benimsemiş olduk. Basın mensupları başkanlık sistemine gidiş mi diye sordular, keşke böyle olsa dedim. Ama o niyetle yapılmış bir şey değil. Masada bu konu olur ama bu bizim vazgeçilmezimiz olmayacak. Sonuç olarak buna yetecek gücümüz yok. Gücümüz olsa da doğru olmaz. Neticede başka bir gerilime neden olur. Sistem değişikliğinden hep yana olmuşumdur ama tartışarak, ikna ederek bu olursa olur. Olmazsa da olmaz" diye konuştu.

BEYAZ GAZETE


0 yorum:

Yorum Gönder