Davutoğlu: Reformlar hayata geçirilmeli

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , ”Suriye’den ülkemize giriş yapan kardeşlerimizin görüşleri, düşünceleri yaklaşımları, inançları ne olursa olsun Türkiye’de onları en iyi şekilde ağırlamak, insani ihtiyaçlarını karşılamak, bizim için hem insani hem tarihi bir görevdir” dedi.

Davutoğlu, Hatay’daki geçici çadır kentlerdeki ziyaret sonrasında Hatay Havaalanı’nda basına yaptığı açıklamada, Suriye’deki olaylara siyasi mahiyetin ötesinde insani olarak baktıklarını ve onun için de imkanları ilk günden beri seferber ettiklerini belirtti.

Türkiye’nin geniş bir tecrübe birikimine sahip olduğunu ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

”Suriye’deki gelişmeler doğrultusunda, ülkemize yönelik olarak Suriyeli vatandaşların girişleri söz konusu oldu. Bu girişler son dönemde özellikle Cisri Eş Şuğur’daki gelişmeler sonrasında artış gösterdi. Bu sebeple Hatay ilimize bir ziyarette bulunarak, gelişmeleri yerinde gözlemleme fırsatı buldum. Suriye’den ülkemize giriş yapan kardeşlerimizin görüşleri, düşünceleri, yaklaşımları, inançları ne olursa olsun Türkiye’de onları en iyi şekilde ağırlamak, insani ihtiyaçlarını karşılamak, bizim için hem insani hem tarihi bir görevdir.”

Hatay’da geçici çadır kentlerde 8 bin 421 kişinin bulunduğunu kaydeden Davutoğlu, bunlardan bin 921′inin erkek, 2 bin 132′sinin kadın ve 4 bin 368′inin çocuklardan oluştuğunu, ayrıca değişik sebeplerle hastanelerde 73 kişinin bulunduğunu ifade etti.

Bakan Davutoğlu, Hatay’da devlet kurumlarının başarı bir çalışma yürüttüğünü ve ihtiyaçların karşılanması için etkin bir faaliyet gerçekleştirildiğini dile getirdi.

-DAVUTOĞLU: ”SINIRIN SIFIR NOKTASINDA SURİYELİLERİ DİNLEDİM”-

Hatay’ın Yayladağ ilçesi Güveççi köyü Suriye sınırına yakın Harapjoz bölgesinde toplanan Suriyeli vatandaşları dinlediğini söyleyen Davutoğlu, şunları kaydetti: ”Hem Yayladağı’nda hem de Altınözü’nde Suriyelilerle uzun mülakatlar yaptık. Ayrıca sınırın sıfır noktasına kadar giderek, sınırın öte tarafında bulunan Suriye vatandaşları ülkemize intikal etmemiş, ama kendi imkanları ile oluşturdukları çadır kenti görme imkanım oldu. Şunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Suriye bizim için tarihi ve geleceği müşterek olan dost ve kardeş ülkedir. Suriye’de bir an önce istikrarın halkın talepleri doğrultusunda karşılanmasına büyük önem veriyoruz. Bunun için de elimizden gelen her türlü çabayı gösteriyoruz.”

-SURİYE’DE REFORMLAR BİRAN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMELİ-

Suriye’de bir an önce istikrarın halkın talepleri doğrultusunda karşılanmasına büyük önem verdiklerinin altını çizen Ahmet Davutoğlu, ”Bu açıdan Suriye’de bir an önce reformların gerçekleştirilerek, halkla güvenlik güçleri arasında olabilecek yeni gerilimlerin ortaya çıkmasını engelleyecek gerekli tedbirlerin alınması suretiyle istikrar için bir dönüşümün sağlanmasına büyük önem veriyoruz. Tabi ümidimiz ve hedefimiz Suriyeli kardeşlerimizin köylerinde ve şehirlerinde barış, huzur içinde bir arada yaşamaları ve geleceğe umutla bakmaları. Bunun için Türkiye , hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacaktır” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Hatay’da gördüklerini Başbakan ve ilgili devlet kurumlarıyla paylaşacağını anlatarak, Suriyeli vatandaşlarda gördüğü tedirginlik ve kaygıların giderilmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydetti.

0 yorum:

Yorum Gönder