Başbakan Diyarbakır’da konuşuyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yoğun güvenlik önlemleri altında Diyarbakır’daki İstasyon Meydanı’na geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, günlerdir beklenen Diyarbakır mitinginde eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker eşlik ediyor.

İşte Erdoğan’ın konuşmasından satır başları:

- Sevgili Diyarbakırlılar bugün bir kez daha sizleri sevgiyle saygıyla hasretle selamlıyorum. Buradan tüm Diyarbakır’a Bağlar’a Çınar’a Dicle’ye Ergani’ye Hani’ye Hazro’ya Kayapınar’a Kocaköy’e Kulp’a Lice’ye Sirvan’a Sur’a Yenişehir’e, oralarda yaşayan tüm kardeşlerime selamlarımı yolluyorum.

- Tarih şehri, medeniyet şehri kardeşlik şehri Diyarbakır’ı selamlıyorum. Diyarbakır Çin Seddi’nden sonraki en uzun surlara sahip şehir. Evliya mezarlarına, peygamber mezarlarına ev sahipliği yapan bir şehir. Diyarbakır, 41 sahabeye peygamberimizin yüzünü görmüş 41 ulu insana ev sahipliği yapan bir şehir.

“DİYARBAKIR KARDEŞLİK DEMEKTİR”

-Ulu Cami bu şehirdedir. Diyarbakır huzur demektir. Maneviyat demektir. Diyarbakır en çok da kardeşlik demektir. Bu benim başbakanlığım döneminde Diyarbakır’a on birinci gelişim. En son 2010’da Diyarbakır’a geldim. Demokrasi için, hukukun üstünlüğü için, çetelerle mücadele için o gün sizden destek istemeye geldim. O gün sizi yine tehdit ettiler. Yine korkuttular. Mitinge gelmenizi, bizimle gelmenizi, bizimle kucaklaşmanızı hasret gidermenizi engellemek istediler.

BDP’Lİ ADAYLARA ELEŞTİRİ

-12 Eylül’deki bu cesaretiniz için güçlü bir haykırış için sizi kutluyorum. Bu BDP, BDP’nin desteklediği bağımsızlar, bir taraftan demokrasi diyorlar, özgürlük diyorlar. Sizin demokratik hakkınızı engellemişlerdi. Tehditle korkutarak. Sizin demokrasi anlayışınız bu mu yahu? Biz böyle bir anlayışa evet demiyoruz. Biz milli iradeye pranga istemiyoruz. Biz özgürlüklere pranga istemiyoruz. Bırakın vatandaşı kendi haline iradesini ortaya koysun.

-Ama bunu yapamazlar. Bunu yaptıklarında başlarına ne geleceğini biliyorlar. Ben inanıyorum ki Diyarbakırlı kardeşim buradan onlara doğru dürüst oy bile vermez. Bunlar bireysel saltanatlarını sürdürüyorlar.

“KARŞINIZDA BAŞBAKAN YOK KARDEŞİNİZ VAR”

-Sizin karşınızda siyaset adamı Tayyip Erdoğan yok. Başbakan Tayyip Erdoğan yok. Ak Parti genel başkanı Tayyip Erdoğan da yok. Sizin karşınızda sizden biri var. Kardeşiniz kader arkadaşınız yol arkadaşınız kimsesizlerin kimi bir sesi kardeşiniz var. Biz milletimizle konuşurken devletin diliyle değil, muhabbetin diliyle konuşuyoruz. Gönül diliyle konuşuyoruz. Biz Diyarbakır’da söylediğini Ankara’da yalanlayanlardan, İstanbul’da unutanlardan hiç değiliz.

-Diyarbakır’da ne konuştuysak, diğer 81 vilayette de eğilmeden aynı şeyi konuştuk. Ben bugün Diyarbakır’a sizlerle muhabbet etmeye dertleşmeye geldim. Kardeşler arasında hesaplaşma yoktur, helalleşme vardır. Ben bugün sizlerle helalleşmeye geldim.

Suriye’nin başkenti Şam’a ben defalarca gittim. Şam nice ulu insanların kabirlerinin olduğu bir şehirdir. Şam’da Emevi Mescidi’nin hemen yanında, tarihin en büyük komutan Selahaddin Eyyubi Hazretleri’nin türbesi vardır.

“SELAHADDİN EYYUBİ’NİN TORUNLARIYIZ”

Bundan sadece 93 yıl önce Kudüs Osmanlı’nın elinden çıktığında, düşman orduların komutanı ayağını Selahaddin Eyyubi’nin mezarının üzerine koydu ve dedi ki: Kalk ey Selahaddin dedi, biz yine geldik dedi, şimdi atalarımızın intikamını aldık dedi. Selahaddin Eyyubi bir tek namazını bile cemaatsiz kılmadı. Günlerce ağladı. Ölüm döşeğindeyken vasiyet etti, kefenini bir sırığa bağlayıp Şam sokaklarında dolaştırdılar ve şöyle bağırdılar “Ey ahali, Sultan Selahaddin’in son haline bakın ve ibret alın.” Bir kefenle dünyadan gidiyor. Böyle bir sultanın, devlet adamının, dininin mezhebinin önemi olabilir mi? Böyle bir sultan gönüllerin sultanı olmaz mı?

Biz hep birlikte Selahaddin Eyyubi’nin torunlarıyız. Biz Selahaddin’in ordusundaki neferlerin torunlarıyız. Kürdü, Türkü, Arabı, Çerkezi ne derseniz deyin yaradılanı yaradandan ötürü seviyoruz biz.

“BEN HERKESİ SEVİYORUM”
Benim için ne Türk milliyetçiliği var, ne Kürt milliyetçiliği var. Ne o var ne bu var. Ben herkesi seviyorum. Ama bunlar ne diyor soruyorum. Bunlar benim Kürt kardeşimin hangi sorununu çözdüler? Sadece lafını yaptılar. Ama biz sorun çözdük. Çözmeye de devam ediyoruz.

Bu BDP, PKK’dan gücünü almak suretiyle bizi bölmek istiyor. Bunlar benim Kürt kardeşimi seviyor da, gidiyor sabah namazında bir imamı neden öldürülüyor? Benim Kürt yavrularımın kaldığı, yurdu niçin ateşe veriyorlar. Bunların derdi başka. Kürtlerin dini Zerdüştlüktür diyenler, İslam zorla kabul ettirildi diyenler. Böyle bir şey yok. İşte Selahaddin Eyyubi’yi anlattım. Bu oyunu 12 Haziran’da bozmaya var mıyız? Biz ezelden kardeşiz. Biz Adem ve Havva’dan geliyoruz. İşte onun için biriz. Bölmek isteyenlere cevabımızı 12 Haziran’da verelim.

Zeybekte bizim halayda bizim. Ah kardeşlerim şu Ulu Camii’de cemaat hangi kıbleye dönüyorsa, bilin ki İstanbul Süleymaniye’de de cemaat aynı kıbleye dönüyor. Kıblemiz bir, ayrım var mı? Yok.

Son zamanlarda yeni bir adet çıktı. Ulu Cami’de Cuma, bakıyorsun bu BDP’li midir, neyseler. Diyorlar ki bu devletin imamı onun arkasında namaz kılınmaz. Bunların İslamla alakası yok. Bir defa Cuma Müslümanların cem olmasıdır. Bir araya gelmesidir. Onun için bizler köylerde mescitte Cuma kılmayız. Hemen arka tarafta kendilerine göre bir cemaat oluşturuyorlar. Öyle rasgele birisinin arkasında namaza durulmaz bir. İkinci bir cemaat oluşturulmaz. Rasgele kadın erkek böyle harmanlaya Cuma olmaz.

“BUNLARA GÖRE APO PEYGAMBERDİR”

Bu nedir bu? Tam manasıyla bir dine fitne sokmaktan fesat sokmaktan başka bir şey değildir. işte bunlara yahu sizin dinle alakanız yok. Siz zaten açıklamışsınız. Ne diyorsunuz? Kürtlerin dini Zerdüştlüktür. Bunu onlar söylüyor. Bunlara göre Apo peygamberdir. Bunu da ilan ediyorlar. Yahu siz hangi yüzle kalkıp da bunun organizasyonunu yapıyorsunuz. Bu fitne fesattır. Üç beş oy için bunları yapıyorlar.

Benim kardeşlerimi kandırmanın yolu bu. Bilmeyenler bunu bilsin. Duymayanlara duyursun. Ona göre 12 Haziran’da bu bağımsızlara, bu BDP’lilere gereken dersi vermemiz lazım. İçlerinden birisi de çıkıyor ne diyor: Devletin imamı arkasında namaza durmayız. Gerekirse bu camileri de ele geçiririz diyor. Haddini bil haddini. Neyi ele geçiriyorsun sen? İşte bu farklı bir çağrı. 12 Haziran bunlara haddini bildirme günü olacak.

MİTİNG ÖNCESİ BAYDEMİR’DEN AÇIKLAMA

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır’ın bugünün de dün gibi olacağını söyledi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun mitinginden sonra dün akşam Gazeteciler Cemiyeti’nde konuştuğumuz Baydemir, “Temennim ve gözlemim yarının da bugün gibi olacağıdır” dedi. Anakent ve ilçe belediyelerinin her mesai günü yaptığı rutin programını uygulayacağını söyledi.

“Yani çöpler toplanacak mı?”, sorumuza Baydemir, “Bugün de aynısını yürüttük yarın da aynısını yapacağız” demekle yetindi. “Temennim hiçbir şey olmaması. Olağan bir gün ne ise öyle geçmesi” diyen Baydemir’e kepenklerin kapanıp kapanmayacağını sorduk.

Baydemir, “Ben kepenk kapatma çağrısı duymadım. Olağanüstü bir durum olacağına kanaat getirmiyorum. Diyarbakır’da gergin atmosfer yok” dedi.

Kentte ‘kepenklerin kapandı’ denmesi için Ofis Semti ile Darkapı ve Dörtyol’da dükkanların kapanması gerektiğine dikkat çekildi.

Başbakan Erdoğan için kentte dünden itibaren geniş güvenlik önlemleri alındı. Polislerin izinleri iptal edilirken, çevre illerden çok sayıda çevik kuvvet takviyesi yapıldı. Havaalanından İstasyon Meydanı’na uzanan yolda en üst düzeyde güvenlik önlemi alındı. Bu yolun en önemli özelliği ise BDP’lilerin yoğun yaşadığı Bağlar İlçesi sınırları içinde yer alması.

DİYARBAKIR’DAN İZLENİMLER

Başbakan’ın Havalimanı’ndan mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı’na gelirken geçeceği Bağlar İlçesi’nde kepenkler kapandı.

Halk sokaklardan evlerine çekildi. Diğer taraftan polis olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Cadde ve sokaklarda sadece çocuklar ve polisler bulunuyor. Her kavşakta bir panzer yer alırken sokak aralarında da zaman zaman polis panzerlerle tur atıyor.

Şehir merkezinde ise tek tük bazı dükkanların kepenk kapattığı gözleniyor.

Diyarbakır genelinde her zamanki gibi çöpler toplandı, belediye otobüsleri de rutin güzergahlarında çalışmaya devam ediyor. Kepenklerin kapatıldığı Bağlar Mahallesi de dahil olmak üzere hiçbir hatta otobüs seferleri iptal edilmedi.

Bu arada bağımsız aday Emine Ayna, yüzlerce araçlık konvoyla şehir tutu atarak bir anlamda gövde gösterisi yaptı.

POLİS OTOSUNA MOLOTOF

DİYARBAKIR’DA 37 MOLOTOFKOKTEYLİ ELE GEÇİRİLDİ

Bağlar Mahallesi Dörtyol’da devriye gezen polis otosuna molotof kokteyli atıldı. Ayrıca dün gece de Ak Parti Kayapınar İlçe Başkanlığı ile aynı firmaya ait iki farklı süpermarket mağazasına ise ses bombası atıldı.

ALANA SES BOMBASI

Miting meydanındaki Ali İhsan Arslan İlköğretim okulunun arkasındaki apartmanın üstünde keskin nişancıların bulunmasına rağmen apartmanın altında molotof patlattılar. Apartmanın giriş katındaki camlar kırıldı.

Alanda çok sayıda partili bulunuyor. Miting meydanına girişler polis kontrolünde yapılıyor. Kadınlar ve erkekler ayrı ayrı cihazlardan geçerken, üstleri ve çantaları aranıyor.

YAĞMUR BAŞLADI

Diyarbakır’da bugün Başbakan Erdoğan’ın mitingi var. Miting öncesi meydana molotof atıldı sonra da şiddetli yağış başladı.Mitingin başlamasına az bir süre kala kentte yağmur başladı.

GÜZERGAH BOŞALTILDI

Başbakan Erdoğan saat 15:45 sularında Diyarbakır’a geldi. Başbakan’ın güzergahında bulunan bütün yollar boşaltılırken ara sokaklarda gösteriler düzenlendiği öğrenildi.

0 yorum:

Yorum Gönder