Bakanların gönderildiği illerde AK Parti'nin oyları tavan yaptı





İlgili Haberler:  Ustalık konuşması
  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sonrası ilk konuşması
  Kazananlar, kaybedenler
  Futbolcu,gazeteci,türkücü vekiller halkı temsil edecek
  Seçim Heyecanı Başladı
  Sinop 2011 seçim sonuçları - Türkiye Genel Seçimleri
  Seçim Heyecanı Başladı
  Tunceli 2011 seçim sonuçları - Türkiye Genel Seçimleri
  Vekil seçildiler
  Kasetli MHP'liler Bahçeli'nin başına bela oldular
  İddiayı kaybetti
  Gürsel Tekin sözünü tutup istifa edecek mi?
  BDP'liler olay çıkardı
  Şanlıurfa savaş alanına döndü, Suruç karıştı
13 Haziran 2011 Pazartesi - 09:02 - Zaman Bakanların gönderildiği illerde AK Parti'nin oyları tavan yaptıBaşbakan Erdoğan'ın seçimlerden önce yaptığı en büyük süprizlerden biri, birçok bakanın seçim bölgesini değiştirmesiydi. Seçim 2011 (Son Detaylar)

Seçim sonuçları, Erdoğan'ın yaptığı operasyonun başarılı sonuç verdiğini ortaya koyuyor. AK Parti, bakan gönderdiği illerin biri hariç hepsinde oyunu ciddi şekilde artırdı. Bakan gönderilen Rize'de oylar 15 puan, Şanlıurfa'da 5 puan, İzmir ve Antalya'da 6'şar puan artış gösterdi.

AK Parti Şanlıurfa'da 2007 seçimlerinde yüzde 59,78 oy alırken bu seçimlerde oy oranı 64,7'ye çıktı. Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Faruk Çelik'i Bursa'dan Urfa'ya kaydırmıştı. Bu sonuçlara göre Erdoğan'ın operasyonu başarılı oldu. AK Parti Şanlıurfa'da hem oyunu hem de milletvekilini sayısını artırdı. Geçen seçimlerde 9 olan milletvekili sayısı, 10'a yükseldi.

Başbakan'ın bakanlarını değiştirdiği bir başka il de Bursa oldu. Devlet Bakanı Faruk Çelik'i bu ilden alırken yerine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ı koydu. Bu operasyonun ardından AK Parti'nin bu ildeki oy oranı arttı. 2007'de yüzde 50,75 alan parti, bu seçimde oyunu 53,04'e çıkardı.

Erdoğan, Mersin'e ise Dış Ticaret'ten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ı göndermişti. Bu ilde, AK Parti'nin oyu yüzde 30,56'dan 32,2'ye çıktı. CHP'nin kalesi olarak bilinen Antalya'da ise Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, önemli bir başarı gösterdi. Antalya'da AK Parti'nin oyu yüzde 34,02'den yüzde 39,5'e çıktı.


AK Parti iki icracı bakanla İzmir'de sıçrama yaptı

AK Parti, İzmir'de aday gösterdiği eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile partisinin oy oranını ciddi anlamda artırdı. İki icracı bakanı İzmir'den aday gösteren AK Parti, 2007 genel seçimlerinde, yüzde 31.6 oranında oy aldığı İzmir 1. bölgede, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı liste başı yapınca oy oranını yaklaşık 6 puan arttırarak yüzde 37.2'ye yükseltti. Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın liste başı olduğu 2. bölgede de AK Parti'nin oy oranı yüzde 29.3'ten yüzde 36.5'e çıkardı. Böylece AK Parti'nin 2. bölgede aldığı oy bir önceki seçime oranla yüzde 7.5 oranında yükselmiş oldu.

Erdoğan, Ankara'nın hemen yanı başındaki Kırıkkale'ye ise İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı gönderdi. Bu operasyonun ardından bu kentte AK Parti'nin 2007 seçimlerinde yüzde 57,99 olan oyu, yüzde 62,4'e yükseldi. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ise Rize'de partinin oyunu tam 15 puan artırdı. 2007 seçimlerinde bu kentte yüzde 53,66 oy olan AK Parti, bu kez yüzde 69 oy aldı.

0 yorum:

Yorum Gönder