Aşırı Terleme Problemi Ve Çözüm Yolları

Hem kadınlarda hem erkeklerde görülebilen aşırı terleme durumu ameliyatla kalıcı olarak tedavi edilebileceği gibi botoksla da tedavi edilebiliyor


Aşırı terleme, çok sayıda insanın yaşadığı önemli bir sorun… Üstelik havaların ısınmasıyla birlikte daha da artıyor. Kendini ve etrafındaki insanları biraz olsun düşenenler için; kesin çözüm sunan yöntemler mevcut

Tam olarak bir nedene bağlı olmayan aşırı terleme, genellikle ergenlik döneminde kendini gösteriyor ve kişinin tüm yaşamı boyunca sürebiliyor. İstanbul Medipol Hastanesi’nden Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tamer Vardaloğlu, hem kadınlarda hem erkeklerde ve her yaş grubunda görülebilen aşırı terleme durumunun, ameliyatla kalıcı olarak tedavi edilebileceği gibi botoksla tedavisinin de mümkün olduğunu belirtiyor. İşte aşırı terleme problemi için çözüm yolları:

ETS YÖNTEMİ
ETS; endoskopik video kamera yardımıyla göğüs boşluğuna girilerek terlemeyi ayarlayan sempatik sinirinin belirli bölgesine, titanyum klips konulması işlemidir. Bu sinirlerin terleme dışında başka bir fonksiyonu olmadığı için ameliyatın felç oluşturma, his kaybı, refleks azalması gibi olumsuz etkileri olmaz.

Hastalar, 30-40 dakika süren ameliyatın ardından ortalama iki gün sonra büro işlerine, beş-altı gün sonra ise ağır işlere ve spora başlayabiliyor. Hastaların, ameliyat sonrası rahatsızlıkları çok az oluyor ve oluşabilecek hafif ağrılar basit ağrı kesicilerle geçirilebiliyor. Operasyon sonrasında cilt üzerinde deri kıvrımları içinde kaybolacak şekilde küçük bir iz kaldığından estetik olarak herhangi bir değişiklik yaşanmıyor.

BOTOKS
ETS yöntemiyle, el terlemesinde yüzde 98, koltuk altı terlemesinde yüzde 80′in üzerinde, ayak terlemesinde yüzde 25 civarında başarılı sonuç alınıyor.
Son yıllarda bütün dünyada estetik amaçlı olarak kullanılan Botoks maddesi, aşırı terleme için geliştirilen yöntemlerden bir diğeri. Özelikle koltuk altı terlemelerinde tercih edilen Botoks tedavisiyle, altı ay süreyle o bölgedeki terlemeye yol açan uyarılar durduruluyor ve sinirler felç ediliyor. Yöntem sadece koltuk altına uygulanabiliyor.

İYONTOFOREZ
Fizik tedavi uzmanları tarafından 20 ile 30 dakikalık seanslar halinde uygulanan iyontoforez tedavisinde; eller veya ayaklar yarısına kadar suyla doldurulmuş iki ayrı kaba sokuluyor. Bu bölgeye düşük şiddette elektrik akımı veriliyor. Ancak bu yöntemin etkili olabilmesi için sürekli uygulanması gerekiyor.

GEBELİK VE ALKOL ÇOK TETİKLİYOR
Gebelik, menopoz, alkol kullanımı gibi durumlar terlemeyi tetikliyor. Ayrıca, Parkinson hastalığı, şeker hastalığı, hipertiroidi, kalp krizi, bazı içsalgı bezi hastalıkları ve koma gibi durumlarda terleme artabiliyor.
Bahsedilen hastalıklarda görülen hiperhidroz, esas hastalığın eşlikçisi, sonucu veya belirtisi olabilir. Bu yüzden hiperhidroz tedavisine başlamadan önce terlemenin bir hastalık nedeniyle olup olmadığı araştırılmalı.
Günlük aktiviteleri etkileyen, 25 yaşından önce başlayan ve uyku ile geçen hiperhidroz olguları, nedeni bilinmeyen olarak kabul edilir.

SEBEBİ PSİKOLOJİK DE OLABİLİR
Vücudumuzda yaklaşık 5 milyon ter bezi var ve bu sayı herkeste eşit olarak bulunuyor. Bu nedenle terlemede yaş, cinsiyet gibi ayrımlar önemsiz. Ancak kilolu insanlarda, şeker hastalığı olanlarda, tiroit bezi fazla çalışanlarda daha fazla terleme görülüyor. Ayrıca terleme problemi kimi zaman psikolojik de olabiliyor.

Vücudun pek çok farklı bölgesinde oluşabilen aşırı terleme, vücutta bulunan 5 milyon ter bezinin yoğun olduğu yerlerde oluyor. Vücuttaki ter bezlerinin üçte ikisi ellerde bulunuyor ve doğal olarak da en fazla terleme burada görülüyor. Ellerden sonra ter bezleri en çok koltuk altı ve ayaklarda bulunuyor. Bu bölgelerin dışında sırayla yüz, kafa, kalça ve sırtta ter bezleri yoğun olarak bulunuyor.

kaynak: internethaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder