250 Bin Sözleşmeli Memura Kadro Müjdesi

Sözleşmelilerin kadroya geçirilmesiyle ilgili düzenlemenin Meclis kapalı olduğu için kanun hükmünde kararname ile yapılabileceği dile getiriliyor. Yetişmezse seçimlerden sonra çıkarılması beklenen düzenleme, sözleşmelileri önemli ölçüde rahatlatacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesiyle ilgili çalışmanın bir iki güne kadar tamamlanabileceğini açıklaması, sözleşmeli personeli heyecanlandırdı. Kadro bekleyen 250 bin personelin gözü hükümete çevrildi. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle kadrolu ve sözleşmeli personel arasındaki farklar ortadan kalkacak. Düzenlemenin, Meclis kapalı olduğu için Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılabileceği belirtiliyor.

NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Sendikalar, uzun yıllardır sözleşmeli ile kadrolu farkının kalkması için çaba gösteriyordu. Yıllar içerisinde çeşitli düzenlemeler yapılarak sözleşmeli ile kadrolu arasındaki farkların giderilmesine çalışıldı. Torba yasa ile sözleşmeliye de eş ve çocuk yardımı ödenmesi karara bağlandı. Başbakan Erdoğan’ın sözleşmeli kadrolu ayrımının kalkacağını açıklaması ise önemli bir milat oldu. Şimdi gözler, düzenlemenin ne zaman yürürlüğe gireceğine çevrildi. Erdoğan, önceki gün, “Sözleşmeli personelimiz, endişesini kafasından silsin. Sorunu çözeceğiz. Çalışmalarımız hazır. Kanun hükmünde kararname ile yetiştirebilirsek 1-2 gün içinde çıkarabiliriz. Yetiştiremezsek, seçimin hemen arkasından çözeceğimiz problemlerden biri o.” ifadelerini kullandı.

Zaman’ın haberine göre, Milli Eğitim ile Sağlık Bakanlığı da geçiş programlarını hazırladı. Kadroya geçişle birlikte en önemli iyileşme, iş güvencesinde olacak. Her yıl sözleşme yenileyen memurlar, sözleşmelerinin uzatılmaması endişesinden kurtulacak. Böylece 657 sayılı kanunun getirdiği iş güvencesinden yararlanabilecekler. Halen pek çok alanda sözleşmeli ile kadrolu arasında farklar var. Örneğin sözleşmelilerin tayin hakkı, kısıtlamalara tabi. Kadrolular için geçerli süt izni ve ücretsiz izin hakkı, sözleşmelilerde yok. Mazeret izinleri, ölüm, doğum, babalık izni farklılık gösteriyor. Kadrolularda 7 gün olan ölüm izni, sözleşmelide 3 gün. Kadrolu memurun 10 gün olan babalık izni, sözleşmelide 3 gün. 70 bin sözleşmeli sağlık çalışanı, daha düşük döner sermaye alıyor. Vergi dilimleri kadrolu için net ücret üzerinden, sözleşmelilerde ise brüt ücret üzerinden hesaplanıyor. Bu nedenle sözleşmeli, kadroluya göre daha fazla Gelir Vergisi ödüyor. Yine sözleşmeli öğretmenler idareci veya müfettiş olamıyorlar. Kadrolularda kıdem ve kademe ilerleme varken, sözleşmelilerde göreve yeni başlayanla 25 senelik bir sözleşmeli öğretmen aynı maaşı alıyor. Tüm bu farklar ortadan kalkacak.

“DOĞU’DA HİZMET AKSAMASIN” GAYRETİ

Sözleşmeli personelin kadroya alınması ile birlikte özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki hizmetlerin aksamaması için formül aranıyor. Çünkü sözleşmeli personelin önemli bölümü bu bölgede görev yapıyor. Sabit kadroya alındığında hastalık, eş durumu ve benzeri nedenlerle batıya tayin talebinin artması ve hizmetlerin aksaması endişe oluşturuyor. Kadro verilmesi ile birlikte tayinlerin artmaması için kademeli geçiş yönünde bir çalışma yürütülüyor. Sözleşmeli personel istihdamının bir amacı da “performansa dayalı insan kaynağı yönetimi” anlayışını yaygın hale getirmekti. Ancak olmadı. Aynı okulda görev yapan öğretmenlerden bazıları kadrolu, bazıları sözleşmeli (4/B) çalıştırılmaya başlandı. Aynı donanıma ve eğitime sahip, aynı işi yapan öğretmenlerin özlük ve sosyal hakları açısından farklar oluştu.

0 yorum:

Yorum Gönder